Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ένα αντίγραφο του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του κόσμου από LEGO

Το μοντέλο τοποθετημένο μπροστά από μια πραγματική φωτογραφία του Γαλαξία όπως φαίνεται στο κανονικό τηλεσκόπιο - πηγή

Ένα εκπληκτικά λεπτομερές μοντέλο ενός από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο.



Ένα από τα πιο προηγμένα κομμάτια αστρονομικού εξοπλισμού στον κόσμο είναι το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope, VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, Ε.Ν.Α.) στο όρος Παρανάλ στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τέσσερα τεράστια ανακλαστικά τηλεσκόπια, με το καθένα να έχει κάτοπτρο διαμέτρου 8,2 μέτρα. Τα τέσσερα χωριστά οπτικά τηλεσκόπια είναι γνωστά ως Antu, Kueyen, Melipal και Yepun, τα οποία αποτελούν όλα όρους για αστρονομικά αντικείμενα στη γλώσσα Μαπούτσε.

Το πραγματικό τηλεσκόπιο - πηγή

Από μόνα τους, αυτά τα τηλεσκόπια είναι εκπληκτικά ισχυρά και μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα στο διάστημα που για να παρατηρηθούν με άλλα τηλεσκόπια θα χρειαζόντουσαν μήνες.


Δυστυχώς για τους περισσότερους Ευρωπαίους, το VLT βρίσκεται ψηλά στα βουνά της Χιλής, καθιστώντας πολύ δύσκολο να το δει κανείς. Όμως, υπάρχει λύση και έχει να κάνει με LEGO.


Τα τηλεσκόπια έχουν αναδημιουργηθεί σε κλίμακα 1:150 από 3.104 κομμάτια LEGO. Οι θόλοι και τα τηλεσκόπια είναι πλήρως κινητά, ενώ στο υπόγειο υπάρχει ένα όργανο λέιζερ ως αναπαράσταση των καλωδίων των οπτικών ινών με τα οποία συνδέονται τα τέσσερα τηλεσκόπια.


Το μοντέλο βρίσκεται στα κεντρικά του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, στην πόλη Garching bei München στην Βαυαρία της Γερμανίας. Όσοι όμως επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους, υπάρχει εγχειρίδιο οδηγιών και μια λίστα με εξαρτήματα, αλλά δεν πρόκειται για κάτι φτηνό. Ολόκληρο το σετ κοστίζει περίπου 500 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου