Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Οι πλάκες των αυτοκρατορικών μέτρων και σταθμών στην πλατεία Τραφάλγκαρ


Οι επίσημες μονάδες μέτρησης βρίσκονται κάτω από τα πόδια των τουριστών στη δημοφιλή πλατεία του Λονδίνου.



Δείτε ακόμη:
11 μυστικοί χώροι σε διάσημα μέρη
Τα 135 χάλκινα μετάλλια που σηματοδοτούν τον γαλλικό μεσημβρινό που κάποτε συναγωνιζόταν εκείνο του Γκρίνουιτς

Η πλατεία Τραφάλγκαρ είναι ένα μέρος με πάρα πολύ κόσμο, γεμάτο με τουρίστες που συγκεντρώνουν γύρω από τα περίφημα αγάλματα και ενδιαφέροντα αξιοθέατά της. Πολλοί όμως από αυτούς τους επισκέπτες δεν γνωρίζουν ότι, κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια τους, υπάρχουν μερικά κομμάτια του παρελθόντος του Λονδίνου.


Στο βορειοανατολικό τμήμα της πλατείας υπάρχει μια σειρά από ενσωματωμένες πλάκες. Αν κοιτάξει κανείς τον τοίχο και τις σκάλες που οδηγούν προς την Εθνική Πινακοθήκη θα δει διάφορες επίσημες αυτοκρατορικές μετρήσεις -κάποιες πιο οικείες από τις άλλες- που έμειναν στην πλατεία από το 1876.

Οι πλάκες απεικονίζουν τις ίντσες, τα πόδια και τις γιάρδες, όπως μετρώνται στους 62 βαθμούς Φαρενάιτ. Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου (Board of Trade) εγκατέστησε αυτές τις πλάκες για να διατηρήσει τις τυποποιημένες μονάδες μέτρησης που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1838 και του 1842.


Μια επιτροπή προτύπων, που την επέβλεπε ο μαθηματικός και αστρονόμος, που επί δεκαετίες κατείχε τη θέση του Βασιλικού Αστρονόμου της Μεγάλης Βρετανίας, σερ Τζωρτζ Μπίντελ Αίρυ, δημιούργησε τρία αντίγραφα των επίσημων μονάδων μέτρησης μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά στο παλάτι του Ουεστμίνστερ που κατέστρεψε τις παλιές. Η πλατεία Τραφάλγκαρ δεν είναι το μόνο μέρος που υπάρχουν οι επίσημες μετρήσεις. Μερικές υπάρχουν στη Μεγάλη Αίθουσα του Γκίλντχολ και κοντά στο Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.

Γκρίνουιτς - πηγή

Όλες οι πλάκες βρίσκονται κατά μήκος του βόρειου άκρου της πλατείας Τραφάλγκαρ. Ορισμένες βρίσκονται στον τοίχο, ενώ άλλες είναι ενσωματωμένες στις σκάλες που οδηγούν προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου