Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το Μονοπάτι της Φλόγας της Παγκόσμιας Ειρήνης στη Χάγη


Σημαντικοί λίθοι από όλο τον κόσμο περιβάλλουν ένα μνημείο για την ειρήνη.



Η Παγκόσμια Φλόγα της Ειρήνης (World Peace Flame, WPF) είναι μια φλόγα που καίει στην πόλη Μπάνγκορ της Ουαλίας, όταν, την 31η Ιουλίου του 1999, συγκεντρώθηκαν στην πόλη επτά φλόγες που είχαν ανάψει από επιφανείς ειρηνοποιούς σε πέντε ηπείρους και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στον Ηνωμένο Βασίλειο.


Την ευρωπαϊκή φλόγα άναψε η Irene van Lippe-Biesterfeld, πριγκίπισσα της Ολλανδίας. Η καναδική φλόγα άναψε σε μια αρχαία τελετή. Η ασιατική άναψε στο μνημείο του Γκάντι στο Νέο Δελχί (η φλόγα πάρθηκε από την αιώνια φλόγα που καίει εκεί από το 1947). Την φλόγα της Αυστραλίας άναψαν αντιπρόσωποι Αβορίγινων. Η αμερικάνικη άναψε στην ιερή κορυφή του Pike’s Peak στο Κολοράντο. Τέλος, η φλόγα της Μέσης Ανατολής άναψε στο αρχαίο πολιτιστικό κέντρο του Μπαχρέιν.

Η Φλόγα της Ειρήνης είναι μια πρωτοβουλία του πνευματικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος Life Foundation, το οποίο ιδρύθηκε το 1978.

Το Παλάτι της Ειρήνης - φωτογραφία

Το 2004, ένας εκπρόσωπος από κάθε χώρα που ήταν αναγνωρισμένη από των ΟΗΕ -κατά την εποχή- δώρισε ένα γεωλογικό κομμάτι της χώρας του, με εγγενή πολιτιστική ή συμβολική σημασία, ως μέρος μιας κοινής δήλωσης για την παγκόσμια ειρήνη.


Η ευρωπαϊκή Φλόγα της Ειρήνης καίει μέσα σε έναν πέτρινο πυλώνα δίπλα στο Παλάτι της Ειρήνης, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από το 2002.


Ο διακριτικός βραχόκηπος στον οποίο βρίσκεται το μνημείο προστέθηκε το 2004 και περιλαμβάνει 197 πέτρες από 197 χώρες, διατεταγμένες γύρω από ένα μικρό κυκλικό μονοπάτι που περικλείεται από ένα θάμνους. Δίπλα στο μνημείο υπάρχει χάρτης που δείχνει τη θέση κάθε λίθου.

Η φλόγα - φωτογραφία

Ορισμένες πέτρες αντιπροσωπεύουν τη χαρακτηριστική ή μοναδική γεωλογία του εδάφους της χώρας που την δώρησε. Άλλες έχουν βαθύτερη σημασία και χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των σκοτεινότερων πλευρών της εθνικής αλλά και διεθνούς ιστορίας, όπως για παράδειγμα η πέτρα της Γερμανίας -πρόκειται για ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου- ή της Νοτίου Αφρικής (είναι μια πέτρα από τη νήσο Ρόμπεν, εκεί που ήταν φυλακισμένος ο Μαντέλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου