Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τι είναι η κραυγή Wilhelm;


Τι κοινό έχουν τα Star Wars, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Πειρατές της Καραϊβικής, Toy Story, Reservoir Dogs, Τιτανικός, 22 Jump Street και πάνω από 200 ακόμη ταινίες και σειρές; Μόνο την Wilhelm Scream, το άγιο δισκοπότηρο των ηχητικών εφέ στις ταινίες.



Υπάρχουν πιθανότητες να έχετε ακούσει την κραυγή αλλά να μην της δώσατε ποτέ σημασία. Η Wilhelm Scream είναι ένα ηχητικό εφέ που έχει χρησιμοποιηθεί στα μεγαλύτερα blockbuster, αλλά και σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές χαμηλού προϋπολογισμού για πάνω από 60 χρόνια και ακούγεται συνήθως όταν κάποιος πυροβολείται ή πέφτει από μεγάλο ύψος.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο γουέστερν Distant Drums του Gary Cooper το 1951. Σε μια σκηνή, μια ομάδα στρατιωτών βρίσκεται μέσα σε ένα βάλτο, όταν, έναν από αυτούς τον τραβάει ένας αλιγάτορας οπότε και αφήνει μια κραυγή.



Όπως συμβαίνει με πολλά ηχητικά εφέ, η κραυγή ηχογραφήθηκε αργότερα σε θάλαμο με την απλή οδηγία, "να ακούγεται σαν ένας άνθρωπος που τον δαγκώνει αλιγάτορας και φωνάζει". Ηχογραφήθηκαν έξι κραυγές, από τις οποίες η πέμπτη έγινε η εικονική Wilhelm -οι άλλες χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα σημεία της ταινίας.

Μετά το ντεμπούτο της το 1951, έγινε ένα κανονικό μέρος της βιβλιοθήκης ηχητικών εφέ της Warner Bros. και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ταινίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μια ομάδα εκκολαπτόμενων ηχοληπτών της κινηματογραφικής σχολής του USC -συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού βραβευμένου με όσκαρ Μπεν Μπαρτ- αναγνώρισε ότι η κραυγή εμφανίζεται σε πολλές ταινίες που είχαν παρακολουθήσει. Την αποκάλεσαν "Wilhelm Scream" προς τιμή ενός χαρακτήρα που εμφανιζόταν στην πρώτη ταινία που την αναγνώρισαν όλοι, το γουέστερν του 1963 με τίτλο The Charge at Feather River, όπου ένας χαρακτήρας ονόματι Private Wilhelm βγάζει την γνωστή κραυγή όταν τον πετυχαίνει ένα βέλος στο πόδι.

Οι παρέα των ηχοληπτών άρχισε να βάζει την κραυγή στις φοιτητικές ταινίες τις οποίες δούλευαν εκείνη τη στιγμή. Αφού αποφοίτησε, ο Μπαρτ συνεργάστηκε με τον Τζοτρτζ Λούκας για την ηχοληψία της ταινίας Star Wars. Ο Μπαρτ έβαλε στην ταινία το αρχικό ηχητικό εφέ σε μια σκηνή όπου ένας Stormtrooper πυροβολείται από τον Luke Skywalker και πέφτει σε ένα χάσμα στο Star Death. Ο Μπάρττ συνέχισε να χρησιμοποιεί την κραυγή σε διάφορες σκηνές στο Star Wars αλλά και το Indiana Jones, με αποτέλεσμα να την μάθουν θεατές και σκηνοθέτες.



Σκηνοθέτες όπως ο Πίτερ Τζάκσον και ο Κουέντιν Ταραντίνο, καθώς και αμέτρητοι άλλοι ηχολήπτες, έβαλαν την κραυγή στις ταινίες τους ως ένα αστείο νεύμα προς τον Μπαρτ. Η κραυγή τελικά εξελίχτηκε από ένα απλό ηχητικό εφέ και χρησιμοποιήθηκε σε όνομα μπάντας, σε μπύρα, σε τίτλο τραγουδιού και πολλά άλλα.

Σε ποιανού τη φωνή οφείλεται η κραυγή; Ο ίδιος ο Μπαρτ έκανε πολλές έρευνες, καθώς η ταυτότητα του ανθρώπου που φωνάζει ήταν άγνωστη. Τελικά βρήκε μια λίστα της Warner Bros. για την ταινία Distant Drums όπου καταγράφονταν οι ηθοποιοί οι οποίοι είχε προγραμματιστεί να γράψουν πρόσθετους διαλόγους μετά την ολοκλήρωση της ταινίας. Ένα από τα ονόματα, και ο πιο πιθανός υποψήφιος για την κραυγή, ήταν ένας ηθοποιός και μουσικός ονόματι Sheb Wooley.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου