Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ο άνθρωπος μέσα στον κύλινδρο


Ο κύλινδρος σε μια φωτογραφία τοπικής εφημερίδας το 1945

Μια μέρα του 1941, οι Ναζί βομβάρδισαν το Λίβερπουλ. Σε έναν από τους δρόμους που χτυπήθηκαν, εκτέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια, ένας υδατοστεγές μεταλλικός κύλινδρος μήκους περίπου 2 μέτρων. Για αρκετά χρόνια, ο κύλινδρος παρέμεινε στην πλευρά του δρόμου. Ο κόσμος τον χρησιμοποίησε ως παγκάκι, τα παιδιά έπαιζαν μαζί του και κανείς δεν τον έβρισκε ασυνήθιστο. Μέχρι που μια μέρα, κάποιος έριξε μια ματιά μέσα στον κύλινδρο.



Το Λίβερπουλ ήταν η πιο βαριά βομβαρδισμένη πόλη μετά το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Μπλιτζ (Blitz), του βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε, και εν μέσω του χάους, η έκρηξη στην Great Homer Street έμοιαζε σαν κάθε άλλη. Τα συντρίμμια απομακρύνθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι άφησαν πίσω τους τα μεγαλύτερα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του κυλίνδρου.

Ο κύλινδρος αγνοήθηκε μέχρι τις 13 Ιουλίου 1945.

Εκείνη την ημέρα, μερικά παιδιά κατόρθωσαν να σπάσουν ένα μέρος του κυλίνδρου και κοίταξαν μέσα. Αυτό που είδαν μέσα τα πάγωσε. Ήταν ένα πτώμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο κύλινδρος ανοίχτηκε πλήρως για να αποκαλυφτεί ο σκελετός ενός ανθρώπου που πολλοί ντόπιοι είχαν υποθέσει, ότι είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πριν από μερικά χρόνια. Όμως, ο άνδρας ήταν ντυμένος με ρούχα που ταίριαζαν στην βικτοριανή εποχή και ήταν ξαπλωμένος πάνω σε κάποιο είδος υφάσματος. Στο κρανίο υπήρχαν ακόμα μερικές τούφες μαλλιών, το οποίο στηριζόταν πάνω σε ένα αυτοσχέδιο μαξιλάρι από ένα τούβλο τυλιγμένο σε λινάτσα.

Φήμες, εικασίες και μια σύγχυση περιέβαλλαν τις πρώτες μέρες της ανακάλυψης. Μια τοπική εφημερίδα έγραψε ότι "στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία περίπτωση δολοφονίας. Ήταν πολύ πιθανό ο άνθρωπος να ήταν 'queer' και είχε μπει στον κύλινδρο για να κοιμηθεί. Μπορεί να ήταν νεκρός 20 χρόνια". (σημ. queer σημαίνει γκέι ή λεσβία, αλλά στην περίπτωση ίσως αναφερόταν σε κάποιον με ψυχική ασθένεια). Το μυστήριο μεγάλωσε λίγες μέρες αργότερα, όταν ο ιατροδικαστής -κάποιος G. C. Mort- ανακοίνωσε ότι μαζί με το σώμα είχαν ανακαλύψει δύο ημερολόγια (δυστυχώς δυσανάγνωστα), μια καρτ ποστάλ και ένα εισιτήριο τρένου, όλα χρονολογούμενα από το 1884 ή το 1885, καθώς και ένα φθαρμένο δαχτυλίδι, μεριά κλειδιά και μια αχρονολόγητη απόδειξη από κάποια T. C. Williams and Co.

Μια έρευνα του ιατροδικαστή έδειξε ότι η T. C. Williams and Co. ήταν μια τοπική εταιρεία κατασκευής βαφών που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1870 μέχρι το 1884, όταν η εταιρεία καταστράφηκε οικονομικά και έκλεισε. Ο ιδιοκτήτης της, ο Thomas Cregeen Williams, κηρύχθηκε σε πτώχευση το 1884. Οι πιστωτές κλήθηκαν επανειλημμένα να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στις απαιτήσεις τους, αλλά μέχρι το 1885 το Williams εξαφανίστηκε.

Οι τοπικές εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι το μυστήριο λύθηκε. Ο ιατροδικαστής όμως δεν ήταν τόσο σίγουρος.

Ο Williams είχε έναν γιο, που γεννήθηκε το 1859. Κάποιοι πίστεψαν ότι ήταν το σώμα του παιδιού στον κύλινδρο. Η θεωρία όμως αποκλείστηκε όταν ο ερευνητής διαπίστωσε ότι ο μικρός Williams ήταν θαμμένος σε ένα νεκροταφείο στο Λιντς. Εν τω μεταξύ, ο τόπος διαμονής του Williams παρέμενε ανεπιβεβαίωτος.

Στις 31 Αυγούστου 1945, η επίσημη έρευνα αποφάνθηκε ότι ο θάνατος ήταν ύποπτος αλλά χωρίς προφανή αιτία. Σύμφωνα με την Liverpool Evening Express, ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι "ήταν αδύνατο να βρεθεί η αιτία του θανάτου, ο οποίος πίστευε ότι συνέβη το 1885". Αν και το σώμα στον κύλινδρο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα ως αυτό του T. C. Williams, παραμένει μέχρι και σήμερα η επικρατούσα θεωρία.

Όμως, ο κύλινδρος; Και πώς κατέληξε το σώμα εκεί μέσα;

Σύμφωνα με έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών το 1945, ο κύλινδρος ίσως αποτελούσε μέρος ενός συστήματος εξαερισμού (δεν βρέθηκαν ίχνη χρώματος μέσα, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα τυχαίων ατυχημάτων).

Κοιμόταν ο T. C. Williams στους εξαερισμούς του παλαιού εργοστασίου του για να κρυφτεί από τους πιστωτές του και υπέκυψε σε θανάσιμες αναθυμιάσεις; Ο κύλινδρος βρέθηκε σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από το εργοστάσιο, αλλά οι βομβαρδισμοί και οι μπουλντόζες που καθάρισαν τα συντρίμμια ίσως το μετακίνησαν. Μήπως, προσποιήθηκε τον θάνατό του χρησιμοποιώντας το σώμα που βρέθηκε και ενώ ο ίδιος το έσκασε στην Αμερική; Ίσως δε μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη...

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου