Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Fenestrelle Fortress, το "Σινικό Τείχος των Άλπεων"


Αν ποτέ βρεθείτε στις ιταλικές Άλπεις και επισκεφθείτε την περιοχή του Τορίνο, μπορείτε -ανεβαίνοντας 2.500 σκαλιά- να επισκεφτείτε το φρούριο Fenestrelle.



Ο Βίκτωρ Αμεδαίος Β' της Σαρδηνίας ήταν ένας δούκας με έφεση στην αυτοσυντήρηση. Ήταν ο "αρχηγός της μακρύτερης σε διάρκεια βασιλικής γραμμής στην Ευρώπη, του Οίκου της Σαβοΐας (που ιδρύθηκε το 1003)." Ένας τρόπος που πραγματοποίησε αυτό το κατόρθωμα ήταν η οικοδόμηση ενός αμυντικού έργου που έχει ονομαστεί "Σινικό Τείχος των Άλπεων".


Το Fenestrelle Fortress βρίσκεται στο όρος Pinaia, μέσα στον Εθνικό Πάρκο Orsiera Rocciavrè. Χτίστηκε από το 1728 μέχρι το 1850, καλύπτει έκταση 1,3 εκατομμυρίων τετ. μέτρων και βρίσκεται σε υψόμετρα μεταξύ 1.100 και 1.800 μέτρων. Είναι μια από τις μεγαλύτερες οχυρώσεις της Ευρώπης και περιλαμβάνει τρία μεγάλα φρούρια, καθώς και υποστηρικτικά οχυρά, προμαχώνες, στρατώνες, αποθήκες, κουζίνες, μια κυβερνητική έπαυλη, χώρο παρελάσεως και εκκλησία.


Το φρούριο χτίστηκε για να προστατεύσει την κοιλάδα Chisone, αλλά φιλοξένησε επίσης "υψηλά ιστάμενους κρατουμένους, στρατιωτικούς αξιωματικούς, ευγενείς και κληρικούς, των οποίων η τύχη άλλαζε με την πολιτική παλίρροια". Τον 19ο αιώνα, ένα καθολικό περιοδικό αποκαλούσε το Fenestrelle "Σιβηρία της Ιταλίας".

Αναπαράσταση του φρουρίου - πηγή

Η ταινία του 1998 "Το Σιδηρούν Προσωπείον", με τον Ντι Κάπριο, βασίστηκε σε πραγματική ιστορία. Ο κύριος χαρακτήρας κρατήθηκε αιχμάλωτος στο φρούριο από το 1669 έως το 1681. Ο θρύλος λέει ότι ο κρατούμενος συνοδεύτηκε από τον Ντ' Αρτανιάν και τους τρεις σωματοφύλακες.


Το Fenestrelle διαθέτει τη μεγαλύτερη καλυμμένη σκάλα στην Ευρώπη, που αποτελείται από 2.500 σκαλοπάτια και η οποία αποκαλείται ως "βασιλικός" περίπατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου