Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Γκλίβιτσε, εκεί που ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Πύργος του Άιφελ της Σιλεσίας, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους ο ραδιοφωνικός σταθμός του Γκλίβιτσε

Το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 1939, καθώς οι τελευταίες ακτίνες του ηλίου βρισκόταν στην κορυφή του γιγαντιαίου ξύλινου ιστού στην -τότε- γερμανική πόλη Γκλίβιτσε (Gleiwitz), λίγα μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία, δύο αυτοκίνητα πέρασαν από τις πύλες του ραδιοσταθμού της πόλης και σταμάτησαν έξω από το τριώροφο κτίριο μετάδοσης.
 
 
 
Μια μικρή ομάδα αξιωματικών των SS που υποδύθηκαν Πολωνούς αντάρτες βγήκαν από το αυτοκίνητο. Μαζί τους ήταν και ο Franciszek Honiok, ένας 43χρονος Γερμανός Καθολικός, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη ημέρα για τη συμμετοχή του σε διάφορες τοπικές εξεγέρσεις κατά της γερμανικής κυριαρχίας στη Σιλεσία, μια παραμεθόρια περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Πολωνία. Ο Honiok ήταν ντυμένος με μια κλεμμένη πολωνική στρατιωτική στολή. Η Γκεστάπο είχε επιλέξει να τον θυσιάσει για να κάνει την επίθεση που επρόκειτο να συμβεί, να φανεί σαν έργο Πολωνών σαμποτέρ. Ο Honiok δεν αντιστάθηκε επειδή ήταν ναρκωμένος.

Από τότε που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία στη Γερμανία, ήθελε να εισβάλει και να προσαρτήσει την Πολωνία. Αλλά το Σύμφωνο Γερμανίας-Πολωνίας που υπεγράφη το 1934, όπως και η Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον εμπόδιζε να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ενάντια στην χώρα οι κάτοικοι της οποίας ήταν κυρίως εβραϊκής καταγωγής. Αυτό που χρειαζόταν ο Χίτλερ ήταν μια απλή πράξη επιθετικότητας από την πολωνική πλευρά για να δικαιολογήσει τη γερμανική εισβολή. Επειδή όμως δε συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο Χίτλερ αποφάσισε να εφεύρει μια τέτοια κατάσταση. Έτσι γεννήθηκε η Επιχείρηση Himmler.

Σχεδιασμένη από τον φοβερό Χάινριχ Χίμλερ (από τους γνωστότερους Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές πολιτικούς και από τους πιο σημαντικούς διαμορφωτές της ναζιστικής πολιτικής, ο άνθρωπος που θεωρείται ο ιθύνων νους και ηθικός αυτουργός του Ολοκαυτώματος) και υπό την εποπτεία του Ράινχαρντ Χάιντριχ (με προσωνύμιο Der Henker, στέλεχος των SS, ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Χίμλερ, ο πρωτοστάτης της Τελικής Λύσης, του σχεδίου των Ναζί για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα), ο στόχος της Επιχείρησης Himmler ήταν να φυτέψει πολλές ψευδείς καταστάσεις σε διάφορα μέρη κατά μήκος των συνόρων για να δημιουργήσει την εμφάνιση της πολωνικής επιθετικότητας εναντίον της Γερμανίας. Στις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής της Πολωνίας, Γερμανοί στρατιώτες, ντυμένοι με πολωνικές στολές, κατέστρεψαν διάφορες γερμανικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων και προέβησαν σε πράξεις βανδαλισμού, ενώ στη συνέχεια έφευγαν αφήνοντας πίσω τους νεκρούς ντυμένους με πολωνικές στολές. Τα πτώματα -γνωστά ως "Κονσέρβες", ή "κονσερβοποιημένα προϊόντα"- τα έπαιρναν από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Μία από τις επιλεγμένες τοποθεσίες -και αναμφίβολα ο σημαντικότερος στόχος της Επιχείρησης- ήταν ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός στην πόλη Γκλίβιτσε.


Τρεις εβδομάδες περίπου πριν από την επίθεση, ο Χάιντριχ κάλεσε τον SS Sturmbannführer (βαθμός παραστρατιωτικών οργανώσεων των Ναζί, ισοδύναμος με τον βαθμό του ταγματάρχη), Alfred Naujocks, στο Βερολίνο και περιέγραψε τις λεπτομέρειες της επιδιωκόμενης επίθεσης.

"Μέσα σε ένα μήνα, θα είμαστε σε πόλεμο με την Πολωνία", δήλωσε ο Χάιντριχ στους Naujocks. "Ο Φυρέρ είναι αποφασισμένος. Αλλά πρώτα, πρέπει να έχουμε κάτι για να πάμε σε πόλεμο. Έχουμε οργανώσει περιστατικά στο Danzig, κατά μήκος των συνόρων της Ανατολικής Πρωσίας με την Πολωνία και κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι μεγάλο και προφανές".

Τότε, ο Χάιντριχ κοίταξε έναν χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης σε έναν τοίχο και έδειξε με το δάχτυλό του το Γκλίβιτσε. "Έξι άντρες και εσείς θα βγείτε στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, θα χτυπήσετε το προσωπικό και θα μεταδώσετε μια ομιλία στα πολωνικά και τα γερμανικά με την οποία θα επιτίθεστε στη Γερμανία και τον Φυρέρ και θα ανακοινώσετε την πρόθεση της Πολωνίας να πάρει πίσω τα αμφισβητούμενα εδάφη με τη βία".

Την προγραμματισμένη ημέρα. την 31 Αυγούστου, μια μέρα πριν τα γερμανικά άρματα περάσουν τα σύνορα και μπουν στην πολωνική επικράτεια, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας οδυνηρής μακράς παγκόσμιας σύγκρουσης, ο Alfred Naujocks οδήγησε μια ομάδα επτά SS, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, στον ραδιοφωνικό σταθμό. Οι Ναζί εξουδετέρωσαν γρήγορα τους φρουρούς και έπεισαν τρεις μηχανικούς να μεταδώσουν ένα αντιγερμανικό μήνυμα. Ένας από τους άνδρες, ο Karl Hornack, ο οποίος μίλησε πολωνικά, άρπαξε το μικρόφωνο και φώναξε: "Uwage! Tu Gliwice. Rozglosnia znajduje sie w rekach Polskich" (Προσοχή! Εδώ Γκλίβιτσε, ο σταθμός είναι σε πολωνικά χέρια.)

Ο Hornack συνέχισε να μιλά εναντίον των Γερμανών, αλλά ένας από τους μηχανικούς απενεργοποίησε την εκπομπή. Ωστόσο, οι πρώτες εκείνες εννέα λέξεις που ακούστηκαν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μια κατακλυσμική αλυσίδα γεγονότων.

Το πρώτο θύμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Franciszek Honiok, ένας αγρότης που δολοφονήθηκε ως μέρος του σχεδίου της εισβολής των Ναζί στην Πολωνία - πηγή

Το επόμενο πρωί, σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ, ο Χίτλερ κατηγόρησε την Πολωνία ότι προκαλούσε τη βία, αναφέροντας 21 επιθετικές πράξεις της εναντίον της Γερμανίας, όλες οργανωμένες από τα SS. "Δεν βλέπω την προθυμία της πολωνικής κυβέρνησης να διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις μαζί μας. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να μιλήσω στην Πολωνία στην ίδια γλώσσα που η Πολωνία εδώ και μήνες έχει χρησιμοποιήσει προς εμάς", δήλωσε ο Χίτλερ.

Πριν οι άνδρες των SS φύγουν από τον ραδιοφωνικό σταθμό, πυροβόλησαν τον Franciszek Honiok στο μέτωπο και παράτησαν το σώμα του. Για δεκαετίες, κανείς δε μίλησε γι' αυτόν και δεν υπήρξε κανένας εορτασμός στην Πολωνία για τον θάνατό του. Η οικογένειά του ήταν απρόθυμη να επαναφέρει το θέμα και ήταν φοβισμένη για να θέσει ερωτήσεις. Η Πολωνία ήταν υπό γερμανική κατοχή μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στη συνέχεια, υπό τους κομμουνιστές, μέχρι τη διάλυσή τους, το 1989. Κανένας δεν ενδιαφερόταν να μαθευτεί η αλήθεια και κανείς δεν ήξερε ούτε καν είχε θαφτεί.

Λεπτομέρειες για το περιστατικό στο Γκλίβιτσε ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των Δικών της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον πόλεμο. Όμως, τα πλήρη γεγονότα αποκαλύφθηκαν το 1958 όταν ο Βρετανός συγγραφέας Comer Clarke εντόπισε τον Alfred Naujocks στο Αμβούργο. Ο Naujocks πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Ποτέ δεν δικάστηκε σε δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.


Ο ραδιοφωνικός πύργος του Γκλίβιτσε -η ψηλότερη ξύλινη δομή στην Ευρώπη με ύψος 118 μέτρα- στέκεται ακόμη και σήμερα, αν και ο σταθμός έχει πάψει να υπάρχει. Το κτίριο στεγάζει σήμερα ένα μουσείο αφιερωμένο στο περιστατικό. Ο ξύλινος πύργος φέρει πλέον κεραίες για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Το μέρος ανήκει σήμερα στην Πολωνία.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου