Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο Θάνατος από τα Χίλια Κοψίματα

Εικονογράφηση του 1858 της γαλλικής εφημερίδας Le Monde illustré, της εκτέλεσης με lingchi του Γάλλου ιεραποστόλου, Auguste Chapdelaine, στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, ο Chapdelaine πέθανε από σωματική κακοποίηση στη φυλακή και αποκεφαλίστηκε μετά το θάνατο. - πηγή

Η φωτογραφία έχει να κάνει -σε μεγάλο βαθμό- με το θάνατο, την καταστροφή και τη δυστυχία. Οι άνθρωποι απαθανατίζονται σε εικόνες που υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα της ύπαρξής μας. Μερικές φορές, υπάρχουν εικόνες που είναι τόσο ζοφερές, τόσο βίαιες και τόσο μη ανθρώπινες.



Αν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω, θα δείτε εικόνες με θύματα από lingchi (ή leng-t'che), κοινώς γνωστό ως Death by a Thousand Cuts (Θάνατος από Χίλια Κοψίματα).

Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία, η δυτική φαντασία χτυπήθηκε από φοβίες της Ανατολής -φόβοι που ενσωματώθηκαν σε χαρακτήρες όπως ο Fu Manchu ή ο Δρ No. Αυτοί οι φόβοι ίσως χρονολογούνται από την εποχή του Β' Πολέμου του Οπίου. Τότε, ένας Βρετανός αιχμάλωτος πολέμου αρνήθηκε να γονατίσει στους Κινέζους απαγωγείς του και εκτελέστηκε συνοπτικά.

Lingchi ήταν το δέσιμο ενός φυλακισμένου σε ένα ξύλινο πλαίσιο και η αργή κοπή τμημάτων του σώματός του. Κατά τον Κομφουκιανισμό, που η αλλαγή ή κοπή του σώματος ήταν μια πνευματική αμαρτία, το lingchi ήταν η τελική τιμωρία γι' αυτή τη ζωή και την επόμενη, προοριζόταν για μεγάλα εγκλήματα -όπως η προδοσία, η μαζική δολοφονία ή πατροκτονία και μητροκτονία. Ο άνδρας στις φωτογραφίες, ο Fou-tchou-li, καταδικάστηκε σε lingchi για ένα εξίσου σημαντικό έγκλημα: ήταν ένας φύλακας που σκότωσε τον εργοδότη του, την βασιλική πριγκίπισσα της Εσωτερικής Μογγολίας.

Ο Fou ήταν ένας από τους τελευταίους που εκτελέστηκαν επίσημα στην Κίνα με lingchi.

Η εκτέλεση του, στις 10 Απριλίου του 1905, έγινε επειδή το lingchi επρόκειτο να καταργηθεί δύο εβδομάδες αργότερα, παρόλο που η ανεπίσημη χρήση του συνεχίστηκε μέχρι τις δεκαετίες του 1920 και τη '30, καθώς στην Κίνα υπήρχε εμφύλιος πόλεμος και οι δημόσιες εκτελέσεις ως πράξεις ταπείνωσης συνεχίστηκαν μέχρι και τις μέρες του Μάο. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Fou ήταν ένα από τα πιο διάσημα θύματα του lingchi, καθώς οι παραπάνω φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από έναν Γάλλο στρατιώτη που βρισκόταν στο Πεκίνο, ανατυπώθηκαν ευρέως από τον Georges Bataille (Ζωρζ Μπατάιγ) στο έργο του Les Larmes d'Eros (Τα δάκρυα του έρωτα), την έκσταση και τη σεξουαλικότητα πίσω από τελετουργίες και θυσίες.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου