Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Signalman Jack: ο μπαμπουίνος που δούλευε για τον Σιδηρόδρομο και δεν έκανε ποτέ ούτε ένα λάθος

Ο James Wide με τον Jack - πηγή

Μια μέρα στη δεκαετία του 1880, ένας ελεγκτής του σιδηροδρόμου, ο James Edwin Wide, επισκέφτηκε μια αγορά στην Νότια Αφρική όπου είδε κάτι σουρεαλιστικό: Ένας μπαμπουίνος οδηγούσε έναν αραμπά. Εντυπωσιασμένος από τις δεξιότητες του μπαμπουίνου, ο Wide τον αγόρασε, τον ονόμασε Jack, τον έκανε κατοικίδιό του και προσωπικό του βοηθό.



Ο Wide χρειαζόταν βοήθεια. Πριν από χρόνια, είχε χάσει και τα δύο πόδια του σε ένα εργατικό ατύχημα, κάτι που δυσκόλευε πάρα πολύ το πήγαινε-έλα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Έτσι, το πρώτο πράγμα που έμαθε στον μπαμπουίνο να κάνει ήταν να τον πηγαινοφέρνει στον σταθμό σπρώχνοντας ένα μικρό καροτσάκι. Σύντομα, ο Jack βοηθούσε και στις δουλειές του σπιτιού, σκουπίζοντας πατώματα και βγάζοντας τα σκουπίδια.

Εκεί όμως που ο Jack έλαμψε ήταν στο φυλάκιο του σταθμού. Καθώς τα τρένα πλησίαζαν τα σιδηροδρομικά κλειδιά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Uitenhage, οι μηχανοδηγοί σήμαιναν με σφυρίχτρες ώστε να προειδοποιήσουν τον ελεγκτή ποια πορεία έπρεπε να αλλάξει. Παρακολουθώντας τον ιδιοκτήτη του, ο Jack κατάλαβε το μοτίβο και άρχισε να τραβάει τους μοχλούς.

Σύντομα, ο Wide μπορούσε να ξεκουράζεται καθώς ο μπαμπουίνος έκανε όλη τη δουλειά και άλλαζε τις ράγες.

Όπως αναφέρει η ιστορία, μια μέρα ένας πλούσιος επιβάτης του τρένου κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε έναν μπαμπουίνο -και όχι άνθρωπο- να ασχολείται με τα κλειδιά και παραπονέθηκε στις αρχές του σιδηρόδρομου. Αντί να απολύσουν τον Wide, οι διαχειριστές του σιδηρόδρομου αποφάσισαν να εξετάσουν την καταγγελία, δοκιμάζοντας τις ικανότητες του μπαμπουίνου. Έφυγαν έκπληκτοι.

"Ο Jack γνωρίζει τα προειδοποιητικά σφυρίγματα όπως εγώ, καθώς και κάθε έναν από τους μοχλούς", έγραψε ο επιθεωρητής του σιδηροδρόμου, ο οποίος επισκέφθηκε τον μπαμπουίνο γύρω στο 1890. "Καθώς πλησίαζα και οι δύο καθόταν στο τρόλεϊ. Τα μπράτσα του μπαμπουίνου ήταν γύρω από το λαιμό του κυρίου του, ενώ με το ένα χέρι του χτύπησε το πρόσωπο του Wide".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Jack είχε επίσημο αριθμό απασχόλησης και πληρωνόταν 20 σεντ την ημέρα και μισό μπουκάλι μπύρα εβδομαδιαίως. Πέθανε το 1890, από φυματίωση. Εργάστηκε στον σιδηρόδρομο για εννέα χρόνια χωρίς ποτέ να κάνει ούτε ένα λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου