Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

11 μυστικοί χώροι σε διάσημα μέρη


Χιλιάδες κόσμου περνάνε από μπροστά κάθε μέρα χωρίς να ξέρουν ότι υπάρχουν μερικά κρυμμένα "διαμάντια".



Όταν σχεδιάζει κανείς ένα ταξίδι, θέλει να δει γνωστά ορόσημα του προορισμού του. Πολλοί όμως θέλουν να ανακαλύψουν και άγνωστα στους περισσότερους μέρη.

Αυτά τα μυστικά "διαμάντια" προσθέσουν ένα επιπλέον μέρος που μπορεί να δει κανείς για παράδειγμα στην Times Square ή στον Πύργο του Άιφελ. Αν βέβαια ξέρει κανείς πού να τα κοιτάξει.

Ένα μικροσκοπικό αστυνομικό τμήμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ - Λονδίνο, Αγγλία (φωτογραφία πάνω)

Ο μικρότερος αστυνομικός σταθμό του Λονδίνου βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της πλατείας Τραφάλγκαρ. Βέβαια, μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Μοιάζει περισσότερο με ένα νεοκλασικό Tardis παρά με αστυνομικό τμήμα και δεν συγκεντρώνει πλήθος τουριστών να φωτογραφίζονται γύρω του. Ο αστυνομικός σταθμός Lilliputian χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 για να λειτουργήσει ως παρατηρητήριο της πλατείας Τραφάλγκαρ και έγινε μαγνήτης για τους διαδηλωτές του Λονδίνου, τους ταραξίες και τα περιστέρια. Χωράει μόνο ένα άτομο.


Το μυστικό δωμάτιο του Άιφελ - Παρίσι, Γαλλία


Όταν άνοιξε ο Πύργος του Άιφελ το 1889, ο σχεδιαστής του Γουστάβου Άιφελ έγινε διάσημος. Σα να μην έφτανε όμως αυτό, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι είχε κατασκευάσει ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στην κορυφή του Πύργου, συγκεντρώνοντας -και γι' αυτό το λόγο- τον φθόνο της ελίτ του Παρισιού.

Το ιδιωτικό διαμέρισμα του Άιφελ δεν ήταν μεγάλο, αλλά ήταν ζεστό. Το διαμέρισμα ήταν "επιπλωμένο με απλό στυλ, αγαπητό στους επιστήμονες". Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με ζεστή ταπετσαρία ενώ υπήρχαν παντού ξύλινα ντουλάπια και ακόμη και ένα πιάνο.


Η λέσχη τένις Vanderbilt στον τερματικό σταθμό Γκραντ Σέντραλ - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Το πλήθος που περνάει καθημερινά τον τερματικό σταθμό Γκραντ Σέντραλ δεν ξέρει ότι υπάρχουν πολυτελή γήπεδα τένις κρυμμένα στα πάνω επίπεδα του σταθμού από τη δεκαετία του 1960.

Το Vanderbilt Tennis Club βρίσκεται κρυμμένο πίσω από το πάνω τμήμα του διάσημου παραθύρου της πρόσοψης του τερματικού σταθμού.


Το Βασιλικό Περίπτερο στον Stazione Centrale - Μιλάνο, Ιταλία


Κάθε μέρα, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι περνούν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα ότι κάποιες κλειστές πόρτες δίνουν πρόσβαση στο πιο πολυτελές και αποκλεισμένο δωμάτιο του κτιρίου, το Padiglione Reale ή το Βασιλικό Περίπτερο, μια αίθουσα αναμονής που χτίστηκε αποκλειστικά για τη βασιλική οικογένεια της Ιταλίας τη δεκαετία του 1920.

Παρόλο που η μοναρχία καταργήθηκε στην Ιταλία αμέσως μετά τον Β' εύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η βασιλική αίθουσα αναμονής παραμένει ακόμη και σήμερα. Μερικά άδεια δωμάτια στο επίπεδο του εδάφους χρησιμεύουν ως προθάλαμος στο επάνω επίπεδο. Στον πρώτο όροφο, στο ίδιο επίπεδο με τις σιδηροδρομικές γραμμές, βρίσκεται ένα πολυτελές δωμάτιο. Υπάρχουν μαρμάρινοι εσωτερικοί χώροι σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, γλυπτά των βασιλικών εμβλημάτων, κομψά έπιπλα από τους καλύτερους εγχώριους σχεδιαστές της εποχής και ένα μπαλκόνι με θέα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω.


Το μυστικό δωμάτιο στο άγαλμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι - Φιουμιτσίνο, Ιταλία


Αποκαλύφτηκε στις 19 Αυγούστου του 1960 και από τότε, το γιγάντιο άγαλμα του ντα Βίντσι στο αεροδρόμιο Fiumicino-Leonardo da Vinci της Ρώμης έχει χαιρετήσει άπειρους επισκέπτες. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από μπροστά του, αλλά μόλις το 2006 αποκαλύφθηκε ένα μυστικό δωμάτιο μέσα στο άγαλμα.

Εκείνη τη χρονιά, το άγαλμα υποβλήθηκε σε ανακαίνιση και ένας από τους εργάτες έκανε μια περίεργη ανακάλυψη: μια μικρή καταπακτή, που βρίσκεται σε ύψος περίπου 9 μέτρων, περίπου στη μέση του αγάλματος. Η καταπακτή ανοίχθηκε προσεκτικά και στο εσωτερικό βρέθηκαν δύο περγαμηνές σε άριστη κατάσταση.


Το μυστικό δωμάτιο του Radio City Music Hall - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Το Radio City Music Hall είναι ένα από τα "διαμάντια" της Νέας Υόρκης. Από το άνοιγμά του το 1932, το έχουν επισκεφτεί πάνω από 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Σύμφωνα με το μύθο, οι αρχιτέκτονες του χώρου ήθελαν για να δείξουν την εκτίμησή τους στα ταλέντα του επιμελητή του θεάτρου, Samuel "Roxy" Rothafel. Ψηλά πάνω στο Radio City, του κατασκεύασαν ένα δωμάτιο, τόσο πλούσιο στο στυλ του art deco, όσο και το θέατρο από κάτω.

Μετά το θάνατο του Roxy το 1936, το διαμέρισμα ξεχάστηκε και παρέμεινε αχρησιμοποίητο, κρυμμένο πάνω από το ακροατήριο. Σήμερα, κανείς δεν ζει εκεί, αλλά παραμένει στην αρχική του κατάσταση.


Η εγκαταλελειμμένη αίθουσα χορού του σταθμού Flinders Street - Μελβούρνη, Αυστραλία


Στον Flinders Street Station, τον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό κόμβο σε όλη την Αυστραλία, βρίσκεται μια αίθουσα χορού, ένα εγκαταλελειμμένο απομεινάρια μιας περασμένης εποχής. Ενώ ο σταθμός εξυπηρετεί σχεδόν 100.000 ταξιδιώτες την ημέρα, η παλιά αίθουσα στον τρίτο όροφο, που έκλεισε για το κοινό το 1985, σπάνια ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες. Η προβολή του χώρου ήταν τόσο πολυπόθητη τα τελευταία χρόνια που, το Σαββατοκύριακο του Open House Melbourne το 2015, δόθηκε ειδική πρόσβαση, με ένα "Χρυσό Εισιτήριο" για μερικούς επισκέπτες μόνο.


Πλατεία One Times - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα από τα πιο ακριβά και πιο φωτογραφισμένα μέρη του κόσμου, το κτίριο στην πλατεία One Times είναι σχεδόν εντελώς άδειο. Η εταιρεία Walgreens καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο και μισθώνει όλους τους υπόλοιπους μέχρι τον 21ο όροφο, αλλά επέλεξε να αφήσει το κτίριο κενό, επειδή η διαφήμιση στις πλευρές του φέρνει αρκετά χρήματα.

Ωστόσο, το κτίριο έχει έναν ακόμη μισθωτή και αυτός είναι ο Jeff Straus, ο οποίος διοργανώνει μια γιορτή την Πρωτοχρονιά από το γραφείο του, στο 22ο όροφο. Πάνω από τον όροφο του μισθωτή βρίσκεται η μπάλα της Πρωτοχρονιάς, που όλο το χρόνο είναι σε μια μεταλλική στέγη και περιμένει την ετήσια στιγμή της δόξας της.


Τα θαμμένα απομεινάρια της Little Compton Street - Λονδίνο, Αγγλία


Μια νησίδα κυκλοφορίας στη μέση του πολυάσχολου Charing Cross Road του Λονδίνου κρατάει ένα μυστήριο μυστικό. Πρόκειται για ένα ξεχασμένο απομεινάρι του παλιού Λονδίνου, κρυμμένο κάτω από ένα από τα πιο πολυσύχναστα δρομάκια του.

Αν κοιτάξει κανείς κάτω από τη μεταλλική σχάρα που καλύπτει τη νησίδα θα δει δύο πλακάκια με τα ονόματα του βικτοριανού δρόμου που βρίσκονται στον τοίχο κάτω από το επίπεδο του εδάφους.


Τα μυστικά δωμάτια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης - ΗΠΑ


Όταν χτίστηκαν τα υποκαταστήματα της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, πριν από περίπου έναν αιώνα, χρειάζονταν άνθρωποι για να τα φροντίζουν. Ο Andrew Carnegie είχε δώσει στη Νέα Υόρκη 5,2 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει ένα ευρύ σύστημα υποκαταστημάτων σε όλη την πόλη και τα κτίρια αυτά θερμαίνονται από άνθρακα. Κάθε ένα είχε έναν θεματοφύλακα, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το να προσέχει αυτή τη φωτιά και ζούσε στη βιβλιοθήκη, συχνά με την οικογένειά του.

Αλλά από τη δεκαετία του 1970 και του '80, όταν άρχισαν να αναβαθμίζονται οι κλίβανοι και άρχισαν να συνταξιοδοτούνται οι θεματοφύλακες της βιβλιοθήκης, αυτά τα διαμερίσματα εκκενώθηκαν. Σήμερα υπάρχουν μόνο 13 βιβλιοθήκες στο σύστημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.


Μια κρυμμένη art deco σήραγγα κάτω από το ξενοδοχείο New Yorker - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Η τεράστια κόκκινη πινακίδα του ξενοδοχείου New Yorker φωτογραφίζεται συχνά ως ορόσημο της πόλης, κυρίως λόγω του ονόματός του. Ωστόσο, η ιστορία του κτηρίου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. ΤΟ ξενοδοχείο είναι γεμάτο από ανεκτίμητα μυστικά και ξεχασμένες ιστορίες, συμπεριλαμβανομένης της όμορφης σήραγγας art deco που βρίσκεται κάτω από το λόμπι και φτάνει μέχρι το σταθμό Penn, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κρυμμένος κάτω από την 34th Street. Χιλιάδες τουρίστες και Νεοϋορκέζοι περνάνε από την πολυσύχναστη γωνιά της 8ης Λεωφόρου και της 34ης Οδού, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν σήραγγες κάτω από το ιστορικό ξενοδοχείο, γεμάτες με παλιά αντικείμενα ξενοδοχείων, καρέκλες, χαλιά και όμορφα art deco πλακάκια.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου