Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Μια γέφυρα των Ίνκας που οδηγεί στο Μάτσου Πίτσου


Και που μόνο κάποιος απερίσκεπτος ή που θα ήθελε να ανέβει εκεί πάνω κρυφά θα την χρησιμοποιούσε...



Δείτε ακόμη:
Το Μάτσου Πίτσου από μακριά
Η πρώτη φωτογραφία του Μάτσου Πίτσου
Hiram Bingham, ο αληθινός Ιντιάνα Τζόουνς

Ένα από τα λιγότερο γνωστά αρχαιολογικά μέρη του Μάτσου Πίτσου, η Γέφυρα των Ίνκα, είναι μια "μυστική" είσοδος στην ακρόπολη. Σε ένα μονοπάτι κατά μήκος μιας απόκρημνης πλευράς του βουνού υπάρχει μια απλή γέφυρα από σανίδες και μπορούσε να αφαιρεθεί γρήγορα ώστε να εξαφανιστεί το "μονοπάτι" από οποιονδήποτε ανεπιθύμητο.


Η Γέφυρα είναι ένας περίπατος διάρκειας 25 με 30 λεπτά από το κέντρο του Μάτσου Πίτσου κατά μήκους ενός στενού μονοπατιού. Και ενώ πολλοί τουρίστες ανεβαίνουν στην κορυφή Χουάινα Πίτσου, το όρος Μάτσου Πίτσου και το Ναό του Ήλιου, ελάχιστοι χρησιμοποιούν -ή γνωρίζουν- αυτό το εναλλακτικό μονοπάτι.


Η Γέφυρα, τουλάχιστον όπως φαίνεται σήμερα, είναι μια απλή ξύλινη γέφυρα από σανίδες που εκτείνεται σε απόσταση 6 μέτρων στο πέτρινο μονοπάτι. Με τη σανίδα στη θέση της, οι αγγελιοφόροι των Ίνκα μπορούσαν να συνεχίσουν κατά μήκος του βουνού. Αλλά με τη γέφυρα ανυψωμένη, οι επιτιθέμενοι ή οι εισβολείς έπρεπε να περάσουν το χάσμα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, τι στιγμή που τους περίμεναν ένοπλοι υπερασπιστές με βέλη, ιμάντες και βράχους.


Μικρές πινακίδες δείχνουν το δρόμο προς το μονοπάτι που οδηγεί στη Γέφυρα, αλλά για λόγους ασφαλείας, η Γέφυρα αποκλείεται από το κοινό με μια μικρή πύλη. Είναι όμως ορατή από το μονοπάτι, το οποίο, στην απέναντι πλευρά της γέφυρας καταρρέει, εν μέρει επειδή οι προσπάθειες αποκατάστασης είναι δαπανηρές και επικίνδυνες.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου