Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Μια γενειάδα που είχε σκοτώσει τον κάτοχό της

Η θανατηφόρα γενειάδα σήμερα - πηγή

Πάνω από 450 χρόνια μετά, η θανατηφόρα γενειάδα του Hans Steininger εκτίθεται ακόμη.



Μεταξύ των επιτάφιων που εμφανίζονται σε μια άκρη της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στην πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στα Αυστρό-γερμανικά σύνορα (την γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ), υπάρχει ένα μεγάλο πέτρινο ανάγλυφο ενός άνδρα με ασυνήθιστα μακριά γενειάδα, η οποία εκτείνεται κάτω από τα πόδια του. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται λίγο εξωφρενικό, αλλά είναι το μνημείο ενός σημαντικού ανθρώπου που σκοτώθηκε από τις ίδιες του τις τρίχες.

Ο επιτάφιος του Hans Steininger στην πόλη Μπραουνάου αμ Ιν - πηγή

Ο Hans Steininger, ενός δήμαρχος του 16ου αιώνα του Μπραουνάου αμ Ιν, ο οποίος από τότε έγινε κάτι σαν λαϊκή φιγούρα. Πληροφορίες για τη ζωή του και τον ρόλο του ως ηγέτης δεν έχουν διασωθεί μετά από το θάνατό του, αλλά η γενειάδα του, η οποία λέγεται ότι έχει μήκος πάνω από 121 μέτρα, είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Ο Steininger ήταν δημοφιλής δήμαρχος. Το 1567, βρήκε άδικο τέλος. Στις 28 Σεπτεμβρίου εκείνου του χρόνου, ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη η οποία προκάλεσε γενικό πανικό. Ο Steininger συνήθως είχε τη γενειάδα του μαζεμένη σε μια τσέπη, αλλά κατά τη διάρκεια της αναταραχής κρεμόταν ελεύθερη. Μέσα στο χάος, την πάτησε, σκόνταψε σε μια σκάλα και έσπασε το λαιμό του. Σκοτώθηκε από την ίδια του τη γενειάδα.

Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Μπραουνάου αμ Ιν - πηγή

Η απεικόνιση ολόκληρου του σώματος στην εκκλησία δείχνει τη γενειάδα του Steininger να διακλαδίζεται στις δύο του κνήμες και να εκτείνεται κάτω από τα πόδια του. Στο τοπικό μουσείο βρίσκεται η 450χρονη γενειάδα του Steininger.

Μετά το θάνατό του, ο Steininger τιμήθηκε με τον εν λόγω επιτάφιο και για να μη χαθεί η γενειάδα του, κόπηκε κόπηκε και διατηρήθηκε ξεχωριστά, κάνοντάς την ένα σημαντικό κειμήλιο της πόλης.

Πάνω από 450 χρόνια μετά το θάνατο του Steininger, η γενειάδα του σώζεται και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Herzogsburg στο Μπραουνάου. Από τότε, έχει πιστοποιηθεί για την αυθεντικότητά του και έχει διατηρηθεί με χημικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου