Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Το σπίτι που μετακινήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό


Μερικές φορές, ένα σπίτι πρέπει να μετακινηθεί, ανεξαρτήτου πόσο είναι το κόστος. Συνήθως, τέτοια είναι ιστορικά κτήρια που κινδυνεύουν με κατεδάφιση ή από πλημμύρες και πρέπει να μετακινηθούν κάπου που θα είναι πιο ασφαλή. Ο επαγγελματίας που ασχολείται με την μετακίνηση σπιτιών, αρχικά θα σκάψει γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού, θα το ανυψώσει με υδραυλικούς γρύλους, θα το τοποθετήσει σε τροχούς και στη συνέχεια θα το μεταφέρει προσεκτικά στη νέα του θέση, συνήθως μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά ή λίγα χιλιόμετρα το πολύ. Σε άλλες περιπτώσεις, αν είναι δυνατό, το κτήριο αποσυναρμολογείται τούβλο από τούβλο, μεταφέρεται στη νέα του θέση και συναρμολογείται ξανά.

Φανταστείτε όμως να μεταφέρετε ένα σπίτι για πάνω από 5.800 χλμ, διαμέσου του ωκεανού, από μια ήπειρο σε μια άλλη; Κάτι τέτοιο δε συνέβη μία φορά, αλλά δύο φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.




Το Virginia House που βρίσκεται σε μια πλαγιά με θέα τον ποταμό James στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, ήταν κάποτε ένα αγγλικό αρχοντικό που βρισκόταν 5.800 χλμ μακριά, στο Warwickshire της Αγγλίας. Το σπίτι χτίστηκε από έναν πολιτικό, ονόματι Thomas Hawkins, το 1536. Ο Hawkins το αποκαλούσε "Hawk' s Nest" (Φωλιά του Γερακιού). Ο Hawkins ήταν γνωστός ότι έδινε δεξιώσεις για υψηλά ιστάμενους επισκέπτες στο σπίτι του, συμπεριλαμβανομένης και της Βασίλισσας Ελισάβετ Α' της Αγγλίας.

Το 1925, σχεδόν τέσσερις αιώνες αργότερα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, η οικογένεια Lloyds Bank, το έθεσε προς πώληση σε δημοπρασία.

Ο Alexander W. Weddell, ένας πλούσιος Αμερικανός διπλωμάτης και η σύζυγός του, Virginia Chase Steedman, είδαν τη διαφήμιση και προσφέρθηκαν να το αγοράσουν. Το σπίτι πωλήθηκε έναντι 3.500 λιρών Αγγλίας πριν από τη δημοπρασία.

Η πώληση του σπιτιού σε ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ προκάλεσε την οργή του βρετανικού Τύπου. Φημολογήθηκε ότι οι Αμερικανοί σκόπευαν να κατεδαφίσουν το σπίτι.


Ο Weddell όμως, προσέλαβε μια εταιρεία για να αποσυναρμολογήσει, να μεταφέρει και να ανακατασκευάσει το σπίτι. Η εταιρεία, επιθεώρησε το σπίτι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέτρες που το συνέθεταν δε θα σώζονταν αν επιχειρούνταν κάτι τέτοιο. Η εταιρεία ενημέρωσε τον Weddell ότι ήταν ευκολότερο και πιο γρήγορο αν απλά ανατίναζαν το σπίτι και συνέχιζαν με όσες πέτρες σώζονταν. Τελικά, οι περισσότερες σώθηκαν. Αμέσως, συσκευάστηκαν σε κουτιά και μεταφέρθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το ανακατασκευασμένο Virginia House δεν είναι αντίγραφο του αρχικού κτιρίου, αλλά ένα μείγμα από διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ. Η δυτική πτέρυγα του σπιτιού είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο ενός μικρού αρχοντικού στο Northamptonshire που ανήκει σε έναν πρόγονο του πρώτου Προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μόνο το κεντρικό τμήμα του σπιτιού είναι αναπαραγωγή του αρχικού κτηρίου.


Η μετεγκατάσταση και η κατασκευή κόστισε στον Weddell 250.000 δολάρια, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για εκείνη την εποχή.


Ενώ ο Weddell ήταν απασχολημένος με το σπίτι του στο Ρίτσμοντ, κάτι παρόμοιο εξελίσσονταν μόλις 60 μέτρα μακριά από το νέο σπίτι του. Ο Thomas Williams Jr έδινε τις τελευταίες πινελιές στο αρχοντικό του με τίτλο "Hall of Agecroft" (φωτογραφία πάνω και κάτω). Ο πλούσιος επιχειρηματίας από την Βιρτζίνια είχε ξοδέψει μια μικρή περιουσία για αποσυναρμολογήσει ένα σπίτι των Τυδώρ του 15ου αιώνα που αρχικά βρισκόταν στην κοιλάδα Irwell, στο Λάνκασιρ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Όπως ο Weddell, ο Williams δεν ενδιαφέρθηκε να αναπαράγει αυτό καθαυτό το σπίτι όπως ήταν στο Λάνκασιρ, αλλά να δημιουργήσει ένα λειτουργικό και άνετο αρχοντικό που να θυμίζει το προηγούμενο στην Αγγλία. Η ανακατασκευή του σπιτιού κόστισε στον επιχειρηματία περίπου 250.000 δολάρια. Το σπίτι ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1928, ένα χρόνο πριν από το Weddell's.


από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου