Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Οι φωτογραφίες ενός νεαρού σπουδαστή που φωτογράφιζε κρυφά τους ανθρώπους στα 1890


Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι σήμερα να φωτογραφίσει κανείς κρυφά τον κόσμο -ειδικά με το κινητό του. Σκεφτείτε ρώτα πόσο δύσκολο ήταν αυτό το πράγμα τον 19ο αιώνα, που υπήρχαν μεγάλοι τεχνολογικοί περιορισμοί. Και όμως, ένας Νορβηγός σπουδαστής το κατάφερε στα 1890.



Ο Carl Størmer (1874-1957) ήταν σπουδαστής μαθηματικών όταν πήρε την πρώτη κρυφή κάμερά του. Η κάμερα ήταν τόσο μικρή που ο φακός περνούσε από την κουμπότρυπα του γιλέκου του. Από εκεί, με ένα κορδόνι που κατέβαινε στην τσέπη του, μπορούσε να ελέγξει την κάμερα. Στην βιογραφία του, αποκάλυψε ότι ασχολήθηκε με την φωτογραφία λόγω ενός έρωτα. "Όταν ήταν νέος στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, ερωτεύτηκε μια κοπέλα την οποία δεν γνώριζε και με την οποία ήταν πολύ ντροπαλός για να της μιλήσεις. Επιθυμώντας να έχει τουλάχιστον μια φωτογραφία της, αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό μόνο αν δεν το ήξερε η ίδια", αναφέρεται στην βιογραφία του.



Και ενώ ο έρωτάς του δεν απέδωσε, ο Størmer συνέχισε να φωτογραφίζει τον κόσμο στην Karl Johansgate, τον κεντρικό δρόμο στο Όσλο, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, από το 1893 ως το 1897. Η συλλογή του, κάπου 500 μυστικές φωτογραφίες, δείχνουν ένα ευρύ φάσμα χαλαρών ανθρώπων. Εργαζόμενος σαν παπαράτσι, ο Størmer χαιρετούσε τα "θύματα" του και στη συνέχεια απομακρυνόταν καθώς εκείνα πλησίαζαν.




Ο Størmer είχε μια καλή καριέρα σαν μαθηματικός και φυσικός και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο για 43 χρόνια. Ήταν γνωστός επειδή μελέτησε το Βόρειο Σέλας. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την φωτογραφία και έγραψε κείμενα για την αστροφωτογραφία για ερασιτέχνες.

από: my modern met

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου