Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Το Αραβικό Δωμάτιο στο κάστρο του Κάρντιφ


Ένα σχέδιο εμπνευσμένο από τα χαρέμια των Μαυριτανών σε ένα κάστρο της Ουαλίας της βικτοριανής εποχής.



Το φανταστικό σχέδιο των Μαυριτανών του Αραβικού Δωματίου, που θυμίζει τους προραφαηλίτες (γνωστοί και ως η "αδελφότητα των Προραφαηλιτών", μία ομάδα κυρίως Άγγλων ζωγράφων (Ροσέτι, Χαντ, Μίλαι, Μπερν-Τζόουνς, Σπαρτάλη) που ιδρύθηκε το 1848 με αίτημα την ανανέωση της ζωγραφικής μέσω της μίμησης Ιταλών ζωγράφων, προγενέστερων του Ραφαήλ) και το πως φανταζόντουσαν τα χαρέμια, σχεδιάστηκε στα 1880 από τον αρχιτέκτονα και αναβιωτή του Μεσαίων Ουίλιαμ Μπέργκες για τον ιδιοκτήτη ενός κάστρου, τον John Crichton-Stuart, 3ο Μαρκήσιο του Bute.

Το Κάστρο του Κάρντιφ

Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από τα εκτενή ταξίδια του καθώς και από τα έργα του Γάλλου εξερευνητή, αιγυπτιολόγου, αρχαιολόγου, δημοσιογράφου και ιδρυτή εφημερίδας, Εμίλ Πρις ντ' Αβέν, ο οποίος δημοσίευσε μια δημοφιλής συλλογή αραβικών σχεδίων το 1877. Το Αραβικό Δωμάτιο περιγράφεται ως "το απόγειο του έργου του Μπέργκες ως σχεδιαστής εσωτερικού χώρου" και ξεχωρίζει ακόμη και ανάμεσα στις μεγάλες αίθουσες, τους κήπους και την ξύλινη επένδυση που δημιούργησε αρχιτέκτονας στο Κάστρο του Κάρντιφ.

Ο 3ος Μαρκήσιος του Bute

Ο Ουίλιαμ Μπέργκες

Προκειμένου να χωρέσει το περίτεχνο ταβάνι του Δωματίου, αφαιρέθηκαν οι πάνω δύο όροφοι. Η περίτεχνα χρυσή οροφή δεν είναι απλώς χρυσή, αλλά στην πραγματικότητα καθαρά φύλλα χρυσού που τοποθετήθηκαν προσεκτικά με το χέρι. Αν και τα φύλλα χρυσού υπάρχουν παντού στο κάστρο, εκτιμάται ότι ο χρυσός στο Αραβικό Δωμάτιο ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.


Το κάστρο του Κάρντιφ χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται εκεί που πριν ήταν ένα παλαιότερο Ρωμαϊκό οχυρό. Ίχνη του ρωμαϊκού τείχους φαίνονται στο κέντρο του. Οι κατοικίες και οι κήποι του κάστρου αναδιαμορφώθηκαν εκτενώς από τον 3ο Μαρκήσιο του Bute, ο οποίος επέτρεψε στο Μπέργκες να ασκήσει το πάθος του για τον γοτθικό και μεσαιωνικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με μια ρομαντική βικτοριανή ευαισθησία.


Ο Μπέργκες πέθανε τον Απρίλιο του 1881, πριν τελειώσει το Αραβικό Δωμάτιο. Ο 7ος Μαρκήσιος του Bute έγραψε, σαν φόρο τιμής, σε μια πλάκα πάνω από ένα τζάκι στο κάστρο, "Ο Μαρκήσιος του Bute το δημιούργησε το 1881. Ο Ουίλιαμ Μπέργκες το σχεδίασε".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου