Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ένα από τα μεγαλύτερα βουδιστικά έργα τέχνης


Με μήκος περίπου 610 μέτρα, αυτός ο πίνακας είναι ένα από τα μακρύτερα βουδιστικά έργα τέχνης.



Δείτε ακόμη:
Ένας γιαπωνέζικος πάπυρος που τυπώθηκε άπειρες φορές 700 χρόνια πριν από τον Γουτεμβέργιο
Ένας πίνακας σε ένα 5μετρο πάπυρο είναι ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της Κίνας
Το Παλάτι Ποτάλα στο Θιβέτ
Το Θιβέτ του Χάινριχ Χάρρερ
Mandala: Η θιβετιανή τέχνη των περίπλοκων έργων με άμμο

Το Μουσείο Θιβετιανής Ιατρικής και Πολιτισμού, στην πόλη Ζινίνγκ στην Κίνα, είναι ένα τα ελάχιστα μουσεία της χώρας αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον πολιτισμό, την ιστορία και την πίστη του Θιβέτ και περιέχει έναν εκπληκτικό θησαυρό.


Ένα thangka -ένας βουδιστικός θρησκευτικός πίνακας- μήκους περίπου 610 μέτρων αναδιπλώνεται γύρω από τα εσωτερικά τοιχώματα του δεύτερου ορόφου του κτηρίου. Ο πίνακας είναι ένας από τους μακρύτερους thangka του κόσμου. Για να ολοκληρωθεί αυτό το αριστούργημα, εργάστηκαν πάνω από 400 Θιβετιανοί καλλιτέχνες για σχεδόν 30 χρόνια.


Ένα thangka συνήθως φυλάγεται τυλιγμένο, αλλά αυτό εκτίθεται. Το πολύχρωμο μείγμα θρησκευτικών μορφών και γεγονότων δημιουργεί μια εκπληκτική οπτική γκάμα βουδιστικών γνώσεων. Αποτελείται από ένα συνεχές σύνολο σκηνών που συνδυάζουν το ένα με το άλλο. Δείχνει ολόκληρη την ιστορία του Θιβέτ, την ιστορία του θιβετιανού βουδισμού και διάσημους βουδιστές μοναχούς, ναούς και γεγονότα. Επίσης, απεικονίζει τη δημιουργία του κόσμου, την αστρονομία, την τεχνολογία, την επιστήμη, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη γλωσσολογία και την ποίηση.


Στο thangka εμφανίζονται σκηνές που δείχνουν τη δημιουργία της ανθρωπότητας, με οργανισμούς που σέρνονται από ωκεανούς και εξελίσσονται σε ανθρώπους. Ένα άλλο τμήμα απεικονίζει έναν σύγχρονο λάμα που ταξίδεψε στις ΗΠΑ και εμφανίζονται εικόνες ενός αεροπλάνου και της αμερικανικής σημαίας. Η απουσία του σημερινού Δαλάι Λάμα είναι αξιοσημείωτη.

από: atlas obscura, περισσότερες φωτογραφίες στο spontaneous presence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου