Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Αυτές οι χρονικές συμπτώσεις θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν όντως ξέρετε ιστορία


Θα σας εξέπληττε αν μαθαίνατε ότι η Nintendo ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα των δολοφονιών του Τζακ του Αντεροβγάλτη; Ή αν μαθαίνατε ότι η Μέριλιν Μονρόε και η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκαν με μόνο λίγες μέρες διαφορά;

Μην βιάζεστε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν λάθος εικόνα όταν πρόκειται για την πορεία της ιστορίας.



Πολλές παρεξηγήσεις για την ιστορία πιθανότατα προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο τη διδασκόμαστε στο σχολείο. Η ιστορία του κόσμου δε διδάσκεται από την αρχή μέχρι το τέλος -αν γινόταν κάτι τέτοιο τότε τι πιο πιθανό είναι να μην μπορούσε κανείς να συγκρατήσει ημερομηνίες... Αντιθέτως, η ιστορία χωρίζεται σε ξεχωριστά κομμάτια: την Αναγέννηση στην Ευρώπη, τον Αποικισμό στην Αμερική, την άνοδο και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κλπ.

Αυτό, χωρίζει την Ιστορία σε μέρη που μπορεί κανείς να θυμάται εύκολα. Έτσι όμως δεν αναφερόμαστε σε άλλα γεγονότα που συνέβησαν ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικά γεγονότα που ποτέ δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι συνέβησαν ταυτόχρονα.

4.000 χρόνια πριν
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας χτίστηκε στη δυτική όχθη του Νείλου περίπου 4.600 χρόνια πριν, το 2650 π.Χ., σε μια εποχή που η Αίγυπτος ήταν από τους πλουσιότερους, ισχυρότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πυραμίδες σαν αυτές στην Γκίζα ανεγείρονταν για αιώνες, περίπου από το 2600 ως το 2300 π.Χ. Εκείνη την εποχή όμως υπήρχαν και μαμούθ. Αυτά τα πλάσματα χάθηκαν μόνο πριν από 4.000 χρόνια, γεγονός που τους έδωσε περίπου έξι αιώνες ταυτόχρονης ζωής με τους Αρχαίους Αιγυπτίους.

Μια χιλιετία πριν
Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο πολιτισμός των Αζτέκων ξεκίνησε ως νομαδική φυλή στο βόρειο Μεξικό πριν εγκατασταθεί στη Μεσοαμερική στις αρχές του 13ου αιώνα. Οι Αζτέκοι αναπτύχθηκαν ως πολιτικός και εμπορικός ηγέτης και κοινωνική και θρησκευτική δύναμη για αιώνες μέχρις ότου οι Ισπανοί εισβολείς τερμάτισαν τον πολιτισμό του το 1521. Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρχε ήδη έναν αιώνα πριν από τους Αζτέκους: τα πρώτα μαθήματα έγιναν το 1096.

Μιλώντας για πανεπιστήμια, οι πρώτοι μαθητές στο Χάρβαρντ δεν έκαναν μαθήματα λογισμού (είναι η μαθηματική μελέτη της αλλαγής, κατά τον ίδιο τρόπο που η γεωμετρία είναι η μελέτη του σχήματος και η άλγεβρα είναι η μελέτη των πράξεων και η εφαρμογή τους για την επίλυση των εξισώσεων. Έχει δύο κύριους κλάδους τον διαφορικό λογισμό και τον ολοκληρωτικό λογισμό. Αυτοί οι δύο κλάδοι συνδέονται μεταξύ τους με το θεμελιώδες θεώρημα του λογισμού). Δεν θα μπορούσαν να κάνουν όμως μιας και δεν είχε ανακαλυφτεί ακόμα. Το Χάρβαρντ ιδρύθηκε το 1636, ενώ ο λογισμός χρειάστηκε αρκετούς αιώνες ανάπτυξης και επεξεργάστηκε περισσότερο στις αρχές του 1800.

Πριν από αιώνες
Το 1789, Ο Δρ Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν άσκησε πίεση στη γαλλική κυβέρνηση για να υιοθετήσει μια πιο ήπια μέθοδο εκτέλεσης απ' ό,τι ο αποκεφαλισμός. Μαζί με τον Δρ Αντουάν Λούι και τον Γερμανό κατασκευαστή τσέμπαλων, Tobias Schmidt, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας τέτοιας μεθόδου: την γκιλοτίνα, η οποία παρέμεινε η κρατική μέθοδος θανατικής ποινής της Γαλλίας για 189 χρόνια, μέχρι το 1977. Σωστά διαβάσατε, το ίδιο έτος που βγήκε το Star Wars στους κινηματογράφους.

Το 1841, 70 πρωτοπόροι μπήκαν σε άμαξες προς την Ανεξαρτησία, στο Μιζούρι των ΗΠΑ και ταξίδεψαν δυτικά, κάνοντάς τους εαυτούς τους τους πρώτους αποίκους που ακολούθησαν αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως το Μονοπάτι του Όρεγκον. Δύο χρόνια αργότερα, ο Αλεξάντερ Μπέιν κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή που είχε σχεδιάσει, το φαξ.

Αυτό το πράγμα, η παράθεση δηλαδή χρονικών συμπτώσεων, θα μπορούσαμε να συνεχιστεί... για πάντα.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου