Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ένα βουνό στην Φινλανδία που το έχει φτιάξει ανθρώπινο χέρι


Και που είναι σαν χρονοκάψουλα 11.000 δέντρων



Το 1982, η εννοιολογική καλλιτέχνις Agnes Denes ξεκίνησε να φτιάξει ένα βουνό. Μετά από εργασίες μιας δεκαετίας, τα κατάφερε. Το 1992, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ήταν χορηγός στο Tree Mountain της Denes, έναν βουνό ύψους 38 μέτρων, φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια, πάνω από έναν πρώην λατομείο, σχεδιασμένο να εξυπηρετεί τόσο σαν χρονοκάψουλα, όσο και σαν ένα project οικολογικής ανάκαμψης.


Το Tree Mountain - A Living Time Capsule κατασκευάστηκε εκεί που κάποτε ήταν ένα λατομείου, κοντά στην πόλη Ylöjärvi, μεταξύ του 1992 και του 1996. Το βουνό έχει μήκος σχεδόν 427 μέτρα και πλάτος σχεδόν 270. Το δάσος που φυτεύτηκε πάνω του αποτελεί ένα ακριβές μαθηματικό πρότυπο της Denes, σχεδιασμένο με βάση τις αναλογίες που προέρχονται από τις σπείρες στους ηλίανθους και τον ανανά. Από ψηλά, το βουνό μοιάζει με ένα γιγάντιο δακτυλικό αποτύπωμα που αποτελείται από σπείρες δέντρων.

Το έργο δεν προοριζόταν να είναι απλά αισθητικά ευχάριστο. Τα δέντρα θα αναπτυχθούν για 400 χρόνια, δημιουργώντας αυτό που τελικά θα είναι ένα δάσος που μπορεί να μειώσει τη διάβρωση, να παράσχει οικοτόπους άγριας πανίδας και να ενισχύσει την παραγωγή οξυγόνου.


Πρόκειται για μια κοινοτική προσπάθεια. Τα περίπου 11.000 πεύκα φυτεύτηκαν από διάφορους που στη συνέχεια έγιναν οι θεματοφύλακες αυτών των δέντρων. Ο καθένας έλαβε πιστοποιητικό που δηλώνει την κυριότητά του, για ολόκληρη τη διάρκεια του έργου των 400 ετών. Αυτά τα πιστοποιητικά, θα περάσουν στους απογόνους τους ή σε άλλους, για 20 γενιές. Οι θεματοφύλακες (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, John Major, και ο πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας, Vigdís Finnbogadóttir) επιτρέπεται να ταφούν κάτω από τα δέντρα τους. Αλλά τα δέντρα δεν μπορούν ποτέ να μετακινηθούν, ενώ το ίδιο το βουνό δεν μπορεί να ανήκει ή να πωληθεί για τα 400 χρόνια.



από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου