Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ο τάφος του ανθρώπου που σκότωσε τον Αβραάμ Λίνκολν

Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ - πηγή

Μια άδεια ταφόπλακα γεμάτη με πένες σηματοδοτεί το σημείο ταφής του διαβόητου δολοφόνου, του Τζον Γουίλκς Μπουθ.



Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής του, ο Μπουθ δολοφόνησε τον Πρόεδρο Λίνκολν στις 14 Απριλίου του 1865, πριν σκοτώσουν και τον ίδιο.

Επικήρυξη με ανταμοιβή για τη σύλληψη των δολοφόνων του Λίνκολν, όπου φαίνονται οι John Surratt, John Wilkes Booth και David Herold - πηγή

Αφού σκότωσε τον Λίνκολν, ο Μπουθ πήδηξε από το χώρο που βρισκόταν ο πρόεδρος στη σκηνή του θεάτρου Φόρντ στην Ουάσιγκτον, φωνάζοντας "Sic semper tyrannis!" (λατινική έκφραση που σημαίνει "έτσι πάντα στους τυράννους" και αποδίδεται στον Βρούτο τη στιγμή της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα), σπάζοντας το πόδι του. Αμέσως έφυγε από το Μέριλαντ για τη Βόρεια Βιρτζίνια.

Ένας γιατρός -ο οποίος αργότερα δικάστηκε για συνωμοσία- βοήθησε τον Μπουθ με το πόδι του. Ο Μπουθ και ο συνεργάτης του, David Herold, κρύφτηκαν για μια εβδομάδα στους βάλτους. Στις 26 Απριλίου, ομοσπονδιακοί αξιωματικοί είχαν στριμώξει τους δυο άνδρες, οι οποίοι κρύβονταν σε μια καπναποθήκη. Ο Μπουθ βγήκε από την κρυψώνα του μόνο όταν η αποθήκη πήρε φωτιά, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί. Καθώς ξέμεινε από σφαίρες, ένας στρατιώτης, ο Thomas P. “Boston” Corbett, τον πυροβόλησε. Ο στρατιώτης υποστήριξε ότι είχε σκοπό μόνο να τον αφοπλίσει, αλλά ο Μπουθ έζησε μόνο για λίγες ώρες.


Το σώμα του Μπουθ μεταφέρθηκε πίσω στην Ουάσινγκτον, στον ποταμό Πότομακ, όπου έγινε αυτοψία και εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, ένα τατουάζ των αρχικών του στον καρπό του.

Αρχικά τάφηκε σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, μαζί με τους συν-συνωμότες του που κρεμάστηκαν εκεί. Τα λείψανα του Μπουθ μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του ιδρύματος το 1867. Τέλος, το 1869, δόθηκαν στην οικογένειά του.


Το σώμα του δολοφόνου μεταφέρθηκε στη Βαλτιμόρη, εκεί που είχε περάσει τη νιότη του, και θάφτηκε σε οικογενειακό τάφο, στο νεκροταφείο Green Mount. Ο τάφος είναι εύκολο να βρεθεί λόγω του πανύψηλου οβελίσκου του Junius Brutus Booth. Αλλά η οικογένεια του Μπουθ, ειδικά ο αδελφός του, Edwin, πίστευε ότι μια περίτεχνη ταφόπλακα θα μπορούσε να προσελκύσει ανεπιθύμητη προσοχή και βανδαλισμούς.

Σήμερα, οι επισκέπτες πιστεύουν ότι ένας μικρή, απλή, χωρίς κάποια σήμανση ταφόπλακα υποδηλώνει το σημείο όπου αναπαύεται ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η λευκή πέτρα στο οικογενειακό οικόπεδο των Μπουθ ανήκει στην πραγματικότητα στην μεγαλύτερη αδελφή του Τζον Γουίλκς, την Asia Booth Clarke. Αντί για τα λουλούδια, ο κόσμος αφήνει πένες πάνω της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου