Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Η Κρήνη των Αθώων στο Παρίσι


Ένα συντριβάνι του 16ου αιώνα στο Παρίσι σηματοδοτεί το μέρος που κάποτε ήταν ένα μεσαιωνικό κοιμητήριο γεμάτο από μαζικούς τάφους.



Με την πρώτη ματιά, η Place Joachim-du-Bellay μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη πλατεία του Παρισιού. Αλλά η συγκεκριμένη δεν ήταν πάντα γεμάτη ζωή. Στην πραγματικότητα, το χώμα της κάποτε ήταν γεμάτο από τα οστά νεκρών.


Από τον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, στον ίδιο χώρο βρισκόταν το Cimetière des Innocents. Υπάρχουν αρχεία που περιγράφουν το παλιό νεκροταφείο και τα οποία χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Ένα θολωτός τοίχος κάποτε περικύκλωνε το κοιμητήριο.

Όμως, με το πέρασμα των χρόνων, το νεκροταφείο άρχισε να μοιάζει περισσότερο με έναν μαζικό τάφο. Σύντομα έγινε το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Παρισιού. Ο κόσμος μάζευε κατά χιλιάδες οστά στις τσέπες του καθώς έσκαβε το χώμα. Το έδαφος έγινε τόσο υπερκορεσμένο με τους διάσπαρτους νεκρούς, που ακόμη και η μικρότερη ποσότητα βροχής αποκάλυπτε οστά. Μέχρι τη δεκαετία του 1780, η μαζική δυσωδία, τα παράσιτα και οι πιθανές ασθένειας έγιναν τόσο προβληματικές, που η πόλη αποφάσισε να κλείσει το νεκροταφείο.

Οστά που μεταφέρθηκαν στις Κατακόμβες του Παρισιού - φωτογραφία

Τα σώματα που είχαν τοποθετηθεί στο Cimetière des Innocents εκταφιάστηκαν. Οποιαδήποτε σάρκα δεν είχε αποσυντεθεί κάηκε, ενώ τα σπασμένα οστά μεταφέρθηκαν στις παγκοσμίως διάσημες κατακόμβες του Παρισιού, όπου τοποθετήθηκαν πινακίδες για να σηματοδοτούν ότι τα οστά είχαν προέλθει από το νεκροταφείο. Σώματα που δεν είχαν αποσυντεθεί πλήρως μετατράπηκαν σε μπάλες λίπους που συλλέχθηκε και έγιναν κεριά και σαπούνι.

Σήμερα, ο χώρος αυτό του φρικιαστικού χώρου ταφής είναι γεμάτος από καφετέριες, καταστήματα και μπιστρό. Το Fontaine des Innocents του 16ου αιώνα, η παλαιότερη μνημειακή κρήνη στο Παρίσι, στέκεται εκέι που κάποτε ήταν το νεκροταφείο της πόλης. Αρχικά βρισκόταν κοντά στην εκκλησία που ήταν κοντά στο νεκροταφείο -και που σήμερα δεν υπάρχει- αλλά αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο της πλατείας μετά την μετατροπή του νεκροταφείου σε αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου