Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ένα συγκρότημα κατοικιών που το ενοίκιο δεν έχει αυξηθεί από το 1520


Αφού έκοψε νομίσματα για το Βατικανό και έγινε διάσημος ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Ευρώπης, ο Jakob Fugger (γνωστός ως Jakob the Rich) έστρεψε την προσοχή τους σε όσους είχαν ανάγκη. Αυτό που προέκυψε από το όραμά του συνεχίστηκε ως το παλαιότερο φιλανθρωπικό συγκρότημα κατοικιών στον κόσμο.



Το 1517, ξεκίνησε η κατασκευή του οράματος του Fugger, αυτό που θα γινόταν το Fuggerei, ένα συγκρότημα οικονομικά προσιτών κατοικιών για εργάτες, τεχνίτες και τις οικογένειές τους στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας στην Γερμανία. Παρόλο που το συγκρότημα υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από βομβιστική επιδρομή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαταστάθηκε στην πρότερη κατάστασή του, όπως δηλαδή ήταν από την ίδρυσή του το 1520. Η πόλη, γιατί πρόκειται για μια πόλη μέσα σε μια πόλη, αποτελείται από 67 κατοικίες, 147 διαμερίσματα, μια εκκλησία -του Αγίου Μάρκου- και ένα διοικητικό κτίριο.


500 χρόνια μετά από την ίδρυση του Fuggerei, η κοινότητα έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Άουγκσμπουργκ. Με 4€ εισιτήριο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν πίσω από τους τοίχους, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος που έμεινε σκοπίμως ακατοίκητο για τέτοιους σκοπούς.


Αν τα 4€ σας φαίνονται καλή τιμή για να δείτε ένα συγκρότημα κατοικιών ηλικίες 500 χρόνων, θα πρέπει να μάθετε ότι κοστίζει πάνω από τέσσερις φορές το ετήσιο ενοίκιο των κατοίκων του Fuggerei!

Ναι, καλά διαβάσατε! Το ενοίκιο είναι μόλις 88 σεντ το χρόνο!


Φυσικά, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Από την πρώτη μέρα, το Fuggerei είναι μια κοινότητα αποκλειστικά για τους Ρωμαιοκαθολικούς του Άουγκσμπουργκ. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν εκεί πρέπει να αποδείξουν την πίστη τους και να μην έχουν κανένα χρέος. Όλα αυτά αφού πρώτα έχει μείνει κάποιος για τουλάχιστον δύο χρόνια στην πόλη και μετά κάνει αίτηση ώστε να ζήσει μέσα στο Fuggerei. Με αυτόν τον τρόπο, ο πιστός Fugger μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία εκλεπτυσμένων πολιτών που θα πολλαπλασιάζονταν μέσα στην αγαπημένη του εκκλησία.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου