Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Το νεότερο αστρονομικό ρολόι βρίσκεται σε μια πόλη της Σλοβακίας


Και είναι το πιο ακριβές.



Δείτε ακόμη:
Η πιο καταξιωμένη αστρονόμος που ίσως να μην ακούσατε ποτέ
Γιατί το λεπτό έχει 60 δευτερόλεπτα, η ώρα 60 λεπτά, αλλά η ημέρα 24 ώρες;
Αστρονομικά ρολόγια - θαύματα του Μεσαίωνα
Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας
Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου
Το αστρονομικό ρολόι του καθεδρικού της γαλλικής πόλης Μπεζανσόν

Το νεότερο αστρονομικό ρολόι του βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του μικρού χωριού Stará Bystrica στη Σλοβακία. Ο πολύχρωμος αστρολάβος του είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός κτιρίου που φαίνεται να ρέει τόσο ρευστά όσο ο ίδιος ο χρόνος.


Το ρολόι κατασκευάστηκε το 2009 κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης στην πλατεία του χωριού και πρόκειται για το μοναδικό του είδους του στη Σλοβακία. Το δορυφορικό λογισμικό του επιτρέπει να εμφανίζει τον πραγματικό ηλιακό χρόνο και λέγεται ότι είναι το πιο ακριβές αστρονομικό ρολόι στον κόσμο.


Το καντράν του δείχνει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Στον αστρολόγο του, το φεγγάρι "κυνηγάει" τον ήλιο σε ένα ατελείωτο ταξίδι μέσα από τους ζωδιακούς κύκλους. Το ρολόι μεταφράζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν αυτές τις συνεχείς αστρονομικές μετατοπίσεις, επισημαίνοντας όχι μόνο τα λεπτά και τις ώρες αλλά και τις ημέρες και τους μήνες. Ένα χρυσό βέλος δείχνει την κάθε μέρα.


Όμως και το κτήριο που στεγάζεται το ρολόι είναι όμορφο. Η διπλώνεται γύρω από τον πύργο του ρολογιού, σαν μια καθισμένη γυναίκα που υποτίθεται είναι η Παναγία. Σε κόγχες που υπάρχουν γύρω από το ρολόι υπάρχουν χάλκινες προτομές ιστορικών μορφών της Σλοβακίας. Μια ωριαία παρέλαση μικρών αγαλμάτων, που αντιπροσωπεύουν Σλοβάκους αγίους, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ηχούν οι καμπάνες του πύργου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου