Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Το Μουσείο της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου στις Βρυξέλλες

 
Ένα από τα παλαιότερα τραπεζικά μουσεία στην Ευρώπη εκθέτει ασυνήθιστα νομίσματα του κόσμου και άλλα διάφορα που σχετίζονται με τα χρήματα.
 
 
 
Το Μουσείο της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου στην πρωτεύουσα της χώρας, τις Βρυξέλλες, που άνοιξε το 1982 και είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στην Ευρώπη, στεγάζεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε μεταξύ 1872 και 1874 από την τράπεζα Union du Crédit de Bruxelles. 
 
 
Χωρίζεται σε τρία εκθέματα: την ιστορία του χρήματος, την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και χρημάτων και τον σχεδιασμό του χρήματος. 
 


 
Το μουσείο έχει μια συλλογή από παλιά βελγικά νομίσματα και εξηγεί την εμφάνιση του νομίσματος μέσα στους αιώνες, από την προέλευση της νομισματοκοπίας στην αρχαία Λυδία (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Λυδοί ήταν οι πρώτοι που έκοψαν νομίσματα από χρυσό και άργυρο και οι πρώτοι που δημιούργησαν καταστήματα με μόνιμη χρήση), στις αρχαίες ρωμαϊκές ράβδους "aes signatum" (μεγάλα, χυτά, ορθογώνια πλακίδια από χαλκό με κασσίτερο υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο που φέρουν ποικίλες παραστάσεις και χρησιμοποιήθηκαν ως επίσημο μέσο οικονομικών συναλλαγών από το ρωμαϊκό κράτος κατά την περίοδο μεταξύ του τέλους του 4ου και του μέσου του 3ου αι. π.Χ.) και τα νήματα από θαλάσσια κοχύλια (τα κάουρι) που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι άνθρωποι της δυτικοαφρικανικής εθνοτικής ομάδας Γιορούμπα (κατοικεί κυρίως σε περιοχές της Νιγηρίας, του Μπενίν και του Τόγκο), μέχρι τη μετατόπιση του Βελγίου από το φράγκο στο ευρώ.
 


 
Στον πρώτο όροφο, υπάρχει μια συλλογή από διάφορα που σχετίζονται με τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός γαλλικού τραπουλόχαρτου που χρησίμευε ως χρήματα στις αποικίες, πολλά χαρακτικά και πολιτικά κινούμενα σχέδια, ένα καπέλο καλλιτέχνη του δρόμου με κέρματα, ακόμη και ένα αντίγραφο LP του single "Moneytalks" των AC/DC του 1990.
 
Και, παρ' ότι μιλάμε  για μουσείο χρημάτων, η είσοδος είναι δωρεάν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου