Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Marshall Applewhite, ο ψυχικά ασταθής ηγέτης μιας λατρείας που ενορχήστρωσε μια μαζική δηλητηρίαση

 
Τον Μάρτιο του 1997, ο ιδρυτής της λατρείας Heaven's Gate με έδρα την Καλιφόρνια, Marshall Applewhite, και 38 από τους οπαδούς του αυτοκτόνησαν για να ανέβουν σε ένα διαστημόπλοιο που θα έσωζε τη Γη.
 
 
 
Στις 21 Μαρτίου του 1997, 39 μέλη της λατρείας Heaven’s Gate (Πύλες του Παραδείσου) κάθισαν μαζί για ένα τελευταίο γεύμα. Ενώ δειπνούσαν, στον ουρανό γινόταν όλο και πιο εμφανής ο κομήτης Χέιλ-Μποπ, για τον οποίο ο ηγέτης της λατρείας Μάρσαλ Άπλγουαϊτ (Marshall Applewhite) ισχυρίστηκε ότι θα πρόσφερε σε όλους μια απόδραση από τον πλανήτη.

Το γεύμα τράβηξε τα βλέμματα των σερβιτόρων του εστιατορίου καθώς όλοι παρήγγειλαν το ίδιο πράγμα: μια πίτα γαλοπούλας με παγωμένο τσάι, και cheesecake με βατόμουρα.

Μέρες αργότερα, με τον κομήτη να φτάνει στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη, ο Άπλγουαϊτ είπε στους οπαδούς του να αυτοκτονήσουν, όπως και έγινε. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο δρόμος του Άπλγουαϊτ ως ηγέτης λατρείας
 
Marshall Applewhite και Bonnie Nettles, Αύγουστος 1974
 
Ως παιδί, ο Άπλγουαϊτ έζησε μια ασυνήθιστη ζωή. Γεννημένος στο Spur του Τέξας στις 17 Μαΐου του 1931, φοίτησε στο Austin College, παντρεύτηκε και υπηρέτησε στον στρατό για δύο χρόνια.

Από μικρή ηλικία, είχε ταλέντο στη δημόσια ομιλία. Ήταν επίσης βαρύτονος και το αυτί του ήταν καλό για όπερα. Μετά από μια αποτυχημένη θητεία ως ηθοποιός στη Νέα Υόρκη, έπιασε δουλειά ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, αλλά έχασε τη θέση του όταν ήρθε σε σεξουαλική επαφή με έναν φοιτητή του. Αργότερα, έγινε επικεφαλής του μουσικού τμήματος ενός κολεγίου στο Χιούστον.

"Συνήθως, ήταν πρόεδρος των πάντων", είπε η αδερφή του, Louise. "Ήταν γεννημένος ηγέτης και πολύ χαρισματικός. Μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν οτιδήποτε".

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, η ζωή του Άπλγουαϊτ άρχισε να αλλάζει. Αφού χώρισε με τη γυναίκα του, επικαλούμενος συναισθηματική αγωνία, άφησε ξαφνικά τη δουλειά του. Τότε συνάντησε την Μπόνι Λου Νετλς (Bonnie Lu Nettles), μια νοσοκόμα με πνευματική αποστολή.

Η Nettles έπεισε τον Άπλγουαϊτ ότι ήταν προφήτες που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επίγειοι νόμοι δεν ίσχυαν γι' αυτούς και ξεκίνησαν για μια αποστολή που θα παραβίαζε το νόμο. Το 1974, οι αρχές συνέλαβαν το ζευγάρι για απάτη με πιστωτικές κάρτες. Αργότερα, ο Άπλγουαϊτ έφυγε με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και δεν επέστρεψε ποτέ. Τα εγκλήματα τον οδήγησαν στη φυλακή για έξι μήνες, αλλά, ενώ ήταν φυλακισμένος, οι ιδέες του εξελίχθηκαν. Οι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι στο γήινο επίπεδο, αποφάσισε, και ήταν αποστολή του να βοηθήσει τους άλλους να ανέβουν στο "επόμενο επίπεδο", το οποίο πίστευε ότι ήταν ένα φυσικό μέρος στο διάστημα -ένα είδος παραδείσου στους ουρανούς.

Μόλις αποφυλακίστηκαν, το ζευγάρι άρχισε να στρατολογεί οπαδούς, δηλώνοντας ότι θα εμφανιστεί ένα Α.Τ.Ι.Α. στους ουρανούς για να τους πάει όλους στο επόμενο επίπεδο. 

Αρχηγός της λατρείας Πύλες του Παραδείσου
 
Ο κομήτης Χέιλ-Μποπ πάνω από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια την άνοιξη του 1997
 
Μέχρι το 1975, ο Άπλγουαϊτ είχε προσελκύσει 20 οπαδούς, τους οποίους κατεύθυνε να ταξιδέψουν στη χώρα, χωρίς να προκαλούν, και να στρατολογήσουν νέα μέλη. Σιγά-σιγά, το κίνημα μεγάλωσε, φτάνοντας τελικά τα 200 μέλη. Από αυτούς, οι Άπλγουαϊτ και Νετλς τους περιόρισαν μόνο στους πιο πιστούς.

Η ανθρώπινη φύση ήταν αλλοιωμένη, κήρυττε ο Άπλγουαϊτ. Καθώς ταξίδευαν από πολιτεία σε πολιτεία, ο ίδιος και οι νεοσύλλεκτοί του ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες. Το σεξ, το ποτό και το κάπνισμα απαγορεύονταν. Τα μέλη έκοψαν τα μαλλιά τους και φόρεσαν φαρδιά ρούχα για να φαίνονται άφυλοι. Ο ίδιος ο Άπλγουαϊτ ευνουχίστηκε, ενώ ενθάρρυνε τους άντρες οπαδούς να σκεφτούν τον ευνουχισμό και πολλοί ακολούθησαν τη διαδικασία.

"Ένα μέλος του επόμενου βασιλείου βρίσκει εύνοια σε κάποιον που είναι πρόθυμος να υπομείνει όλους τους απαραίτητους αυξανόμενους πόνους του απογαλακτισμού του εντελώς από την ανθρώπινη κατάστασή του", κήρυττε.

Το 1985, η Νετλς πέθανε από καρκίνο. Έχοντας χάσει την σύντροφό του, ο Άπλγουαϊτ δεν τα παράτησε και δήλωσε ότι το τέλος της Γης ήταν κοντά. Οι ακόλουθοι δημιούργησαν ένα βίντεο προειδοποιώντας για την "τελευταία κλήση" για έξοδο από τον πλανήτη.

"Ήμασταν αναζητητές του τι συνέβαινε, γιατί ήμασταν εδώ, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής", εξήγησε ο Robert Rubin, πρώην μέλος της λατρείας.

Το 1993, η ομάδα έβγαλε μια διαφήμιση στο USA Today που υποσχόταν ότι "Η 'UFO Cult' θα επανεμφανιστεί με την τελική προσφορά".

Δύο χρόνια αργότερα, ο Άπλγουαϊτ διάβασε για τον κομήτη Χέιλ-Μποπ και αποφάσισε ότι ήταν το ουράνιο ΑΤΙΑ που χρειαζόταν η λατρεία του για να ανέβει στο επόμενο επίπεδο. Ο κομήτης ήταν η "τελευταία ευκαιρία να εκκενωθεί η Γη πριν ανακυκλωθεί", είπε στους ακολούθους του, και άρχισε να τους προετοιμάζει για να "ανέβουν".

Αυτή δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια της λατρείας να εγκαταλείψει τον πλανήτη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα μέλη της αγόρασαν ένα πλωτό σπίτι στο Γκάλβεστον του Τέξας και περίμεναν να τους πάρουν οι εξωγήινοι. Όμως, η έκρηξη του Διαδικτύου έδωσε στον Άπλγουαϊτ ένα νέο εργαλείο στρατολόγησης. Τα μέλη δημιούργησαν έναν ιστότοπο και έπεισαν ανθρώπους από όλη τη χώρα να αφήσουν πίσω τη ζωή τους και να ενταχθούν στη λατρεία.

Το 1997, τα μέλη έκαναν τις τελευταίες τους προετοιμασίες για να φύγουν από τη Γη. Με ηγέτη τον Άπλγουαϊτ, σχεδίαζαν να αυτοκτονήσουν για να ανέβουν στους ουρανούς.

Η μαζική αυτοκτονία κάτω από τον κομήτη Χέιλ-Μποπ
 
Ιατροδικαστές αφαιρούν πτώματα από την Πύλη του Παραδείσου μετά την μαζική αυτοκτονία
 
Η μαζική αυτοκτονία των μελών της Πύλης του Παραδείσου δεν έγινε ταυτόχρονα, αλλά είχαν χωριστεί σε ομάδες που έκαναν βάρδιες και η κάθε μια καθάριζε την προηγούμενη ομάδα πριν αυτοκτονήσει και η ίδια.

Πριν πεθάνουν τρώγοντας σάλτσα μήλου δηλητηριασμένη με μια θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών, κάθε μέλος της λατρείας άφησε πίσω του ένα βίντεο με μια δήλωση. Ζαλισμένοι, εξηγούσαν πώς θα ανέβαιναν σε ένα διαστημόπλοιο κρυμμένο στη σκιά του κομήτη Χέιλ-Μποπ.

"Είναι απλώς η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου", είπε ένας. "Τριάντα εννέα για να ακτινοβολήσω", είπε ένας άλλος.

Στο τελευταίο του μήνυμα, ο Μάρσαλ Άπλγουαϊτ κοίταξε επίμονα την κάμερα και προειδοποίησε, "Η μόνη σας ευκαιρία να απομακρυνθείτε είναι να φύγετε μαζί μας. Ο πλανήτης Γη πρόκειται να ανακυκλωθεί".

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου του 1997, οι αρχές ανακάλυψαν τα πτώματα 39 μελών της λατρείας μέσα σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι στο Ράντσο Σάντα Φε της Καλιφόρνια, όλα τυλιγμένα στα μοβ, με σακούλες στα κεφάλια τους. Όλοι φορούσαν πανομοιότυπα αθλητικά παπούτσια -Nike Decades.

Δύο μέλη έδωσαν τις θέσεις τους στο διαστημόπλοιο για να μείνουν πίσω και να διευθύνουν τον ιστότοπο της ομάδας. "Οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στην ανθρωπότητα, ως προετοιμασία για την επιστροφή τους", εξήγησαν αργότερα οι ανώνυμοι διαχειριστές. "Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν τις πληροφορίες".

Πιστεύεται ότι ακόμη και σήμερα η οργάνωση είναι ενεργή, με τις αρχικές θεωρίες του Μάρσαλ Άπλγουαϊτ να βρίσκονται ακόμα στα θεμέλιά της.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου