Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μιχαήλ Τολότος, ο μοναχός που -λέγεται ότι- δεν είδε ποτέ γυναίκα στη ζωή του

Έλληνες μοναχοί το 1907
 
Το απόσπασμα της εφημερίδας Edinburg Daily Courier με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1938, αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία για έναν Έλληνα μοναχό που υποτίθεται ότι έζησε ολόκληρη τη ζωή του χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα.
 
 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μοναχός είχε περάσει όλη του τη ζωή στο Άγιο Όρος. Αν και η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί η ακρίβειά της.
 
Απόκομμα της εφημερίδας Edinburg Daily Courier με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1938
 
Όπως λέει η ιστορία, το 1856, μόλις 4 ώρες μετά τη γέννησή του ενός παιδιού, η μητέρα του πέθανε. Επειδή δεν εμφανίστηκε ούτε πατέρας, αλλά ούτε κάποιος άλλος συγγενής, το αγόρι εγκαταλείφθηκε στα σκαλιά ενός μοναστηριού στην κορυφή του Αγίου Όρους και υιοθετήθηκε από τους μοναχούς, οι οποίοι το ονόμασαν Μιχαήλ Τολότος.

Η ζωή του Μιχαήλ περιορίστηκε αποκλειστικά στο Άγιο Όρος, όπου ανατράφηκε υπό την κηδεμονία των μοναχών εντός των ορίων της μονής, με τον αυστηρό κώδικα.
 
Όπως είναι γνωστό, ένας από τους πιο αξιοσημείωτους κανόνες που υπάρχουν εδώ και χίλια χρόνια στο Άγιο Όρος είναι ότι απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες -όπως και τα κατοικίδια.

Ο Μιχαήλ δεν έφυγε ποτέ από το Άγιο Όρος και πέθανε εκεί το 1938 σε ηλικία 82 ετών. Ως αποτέλεσμα του ασκητικού τρόπου ζωής, πιστεύεται ότι ο Μιχαήλ πέθανε χωρίς να δει ποτέ γυναίκα.
 
Ο θάνατος του Μιχαήλ στην εφημερίδα Hartford Courant του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ, στις 24 Δεκεμβρίου 1938
 
Αν και η ιστορία κυκλοφορεί ευρέως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ιστορικά αρχεία ή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξή του. Είναι πιθανό η ιστορία να είναι έργο φαντασίας ή ένας μύθος που δημιουργήθηκε για να τονίσει τις αρετές της αγαμίας και του μοναχισμού στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Ωστόσο, τα αποσπάσματα από τις εφημερίδες είναι αληθινά με την αρχική πηγή όμως να παραμένει αμφισβητήσιμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου