Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Γη της Ελευθερίας: Ένα μικροέθνος στον Δούναβη

 
Κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία, υπάρχει ένα κομμάτι γης που  δεν το διεκδικεί καμία από τις δύο χώρες και αυτό λόγω μιας συνοριακής διαμάχης.
 
 
 
Η Σερβία ισχυρίζεται ότι τα σύνορά της τελειώνουν στον Δούναβη και η γη δεν είναι δική τους. Από την άλλη, η Κροατία αρνείται να διεκδικήσει τη γη καθώς δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό της Σερβίας σχετικά με τα σύνορα στον ποταμό.

Από τη μεριά της Σερβίας, τα σύνορα είναι ο ποταμός Δούναβης όπως είναι σήμερα και, επομένως, αυτό το κομμάτι γης στα δυτικά του ποταμού δικαίως είναι τμήμα της Κροατίας. Όμως η Κροατία δεν το διεκδικεί γιατί αν το έκανε, αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει τον Δούναβη όπως είναι σήμερα ως σύνορο με την Σερβία και έτσι θα έχανε όλες τις πολύ πιο πολύτιμες αξιώσεις της για την πιο άφθονη γη στα ανατολικά του ποταμού.
 
Η περιοχή που διεκδικεί η Λίμπερλαντ είναι το κομμάτι γης με το πράσινο χρώμα, με την ένδειξη "Siga" στον χάρτη - πηγή
 
Για να γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, πολλοί προσπάθησαν να διεκδικήσουν αυτό το κομμάτι γης, συνολικής έκτασης μόλις 7 τετ. χλμ, που καλύπτεται κυρίως από δάση, δεν ζει κανείς εκεί και, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπάρχει μόνο ένα παλιό σπίτι που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.
 
Μεταξύ αυτών λοιπόν, ήταν και ένας Τσέχος πολιτικός και ακτιβιστής, ο Βιτ Γιέντλιτσκα, ο οποίος, στις 13 Απριλίου του 2015 (την επέλεξε επίτηδες επειδή είναι η ημέρα των γενεθλίων του Τόμας Τζέφερσον, τρίτου Προέδρου των ΗΠΑ και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας) επικαλέστηκε το δόγμα terra nullius ("γη του κανενός") και ανακήρυξε την Ελεύθερη Δημοκρατία της Λιβερλανδίας, ή, απλά, Λιβερλανδία ή Λίμπερλαντ. Ούτε η Σερβία όμως, ούτε η Κροατία, επιτρέπουν να αναδυθεί ένα νέο κράτος σε ένα κομμάτι γης τόσο κοντά στα σύνορά τους.
 

Η Σερβία έχει δηλώσει ότι, ενώ θεωρεί το όλο θέμα ασήμαντο, το κράτος της Λίμπερλαντ δεν παραβιάζει τα σερβικά σύνορα, τα οποία λένε ότι οριοθετούνται από τον Δούναβη, ενώ η Κροατία δήλωσε ότι, μετά από διεθνή διαιτησία, η γη πρέπει να αποδοθεί είτε στη Σερβία ή την Κροατία και όχι σε τρίτους, ενώ δεν διεκδικεί ευθέως τη γη για την ίδια.

Με άλλα λόγια, δεν το θέλουμε, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να το έχει. Και φαίνεται ότι δεν υπάρχει λύση, καθώς, καμία χώρα δε θέλει να διεκδικήσει τη γη, αλλά δε θέλει επίσης να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Λίμπερλαντ.
 
Η σημαία του μικροέθνους - πηγή

Παρόλα αυτά ο Γιέντλιτσκα σχεδίασε τη σημαία του μικροέθνους, η οποία αποτελείται από ένα κίτρινο φόντο -που αντιπροσωπεύει τον φιλελευθερισμό- και μια μαύρη οριζόντια ρίγα -που εκπροσωπεί τον αναρχισμό. Ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει όσους νόμους απαιτούνται και οι φόροι καταβάλλονται σε εθελοντική βάση. Στην ιστοσελίδα του μικροέθνους περιγράφει την κυβέρνησή του ως "συνταγματική δημοκρατία με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας". Ο ίδιος προσφέρει διαβατήρια της Λίμπερλαντ σε όλους εκτός από Ναζί, κομμουνιστές και "εξτρεμιστές". Τέλος, ισχυρίζεται ότι έχει ένα σχέδιο για να μετατρέψει την χώρα σε οικονομικό κέντρο και φορολογικό παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου