Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ενδιαφέροντα στοιχεία για 10 διάσημες γέφυρες


Μερικά ενδιαφέροντα και καταπληκτικά στοιχεία για 10 από τις πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου.



Golden Gate Bridge - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ (φωτογραφία πάνω)
11 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της γέφυρας που αποτελεί ρεκόρ για την ασφάλεια της τότε εποχής. Οι κατασκευαστές περίμεναν πως θα πέθαιναν περίπου 35 άτομα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, απλώθηκε ένα δίχτυ από κάτω της και έσωσε τις ζωές 19 εργατών.

Τα χαλύβδινα καλώδια της είναι αρκετά μακριά ώστε να κυκλώσουν τη Γης τρεις φορές.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει πηδώντας απ’ αυτή.

Είναι η πιο φωτογραφημένη γέφυρα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Sydney Harbor Bridge - Σύδνεϋ, Αυστραλία


Η γέφυρα άνοιξε επίσημα στις 19η Μαρτίου 1932 από τον Jack Lang. Αλλά ο Jack Lang δεν κατάφερε να κόψει την κορδέλα της, επειδή την έκοψε ένας από τους φρουρούς με το σπαθί του. Το όνομα του φρουρού ήταν Francis De Groot.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την γέφυρα είναι ο λόγος για το γκρι χρώμα της. Όταν ήρθε η ώρα να βαφτεί η γέφυρα, το μόνο χρώμα που θα κάλυπτε της ανάγκες της βαφής ήταν το γκρι. Χρειάζονται 30.000 λίτρα χρώματος για να καλυφθεί.


Ponte Vecchio - Φλωρεντία, Ιταλία


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η μόνη γέφυρα που δεν καταστράφηκε από τους Ναζί -σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες γέφυρες στην Ευρώπη- κατόπιν ρητής εντολής του Χίτλερ.


Γέφυρα του Μπρούκλιν - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Στις 30 Μαΐου 1883, εξαπλώθηκε μια φήμη ανάμεσα σε όσους την διέσχιζαν εκείνη την ώρα ότι η γέφυρα κατέρρεε, προκαλώντας τον πανικό. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως επακόλουθο του πανικού.

Η γέφυρα εμφανίζεται σε πολλές ταινίες όπως το "I Am Legend", "Deep Impact", "Godzilla" και "Enchanted".


Akashi-Kaikyō ή Pearl Bridge - Kobe-Naruto, Ιαπωνία


Η γέφυρα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι σεισμοί και τα θαλάσσια ρεύματα να μην την καταστρέψουν. Ο σεισμός στο Kobe στις 17 Ιανουαρίου 1995 είναι το καλύτερο παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα αυτής της γέφυρας.

Το μήκος της είναι 3,91 χλμ, όσο 4 γέφυρες του Μπρούκλιν.


Hangzhou Bay Bridge - Zhejiang, Κίνα


Η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, μήκους 36 χλμ και μειώνει την απόσταση μεταξύ Σαγκάης και Ningbo κατά 120 χλμ.

600 εμπειρογνώμονες πέρασαν 9 χρόνια σχεδιάζοντας την.


Tower Bridge - Λονδίνο, Αγγλία


Το 1910 οι ανυψωμένες διαβάσεις πεζών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να μπορεί το κοινό να τη διασχίζει ακόμα και όταν ήταν σηκωμένη, έκλεισαν λόγω μη χρήσης τους.

Το 1952 ο οδηγός ενός λεωφορείου ονόματι Albert Gunton έπρεπε να πηδήξει από το ένα κινητό κομμάτι της στο άλλο, επειδή η γέφυρα άρχισε να σηκώνεται και το λεωφορείο ήταν ακόμη πάνω της.


Miliau Bridge - Tran Valley, Γαλλία


Η κατασκευή της έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Διαθέτει τους υψηλότερους πυλώνες στον κόσμο, τον ψηλότερο πύργο στον κόσμο και το ψηλότερο κατάστρωμα στην Ευρώπη.


Széchenyi Chain Bridge - Βουδαπέστη, Ουγγαρία


Το 2001, ο Ούγγρος πιλότος-κασκαντέρ Péter Besenyei πέταξε ανάποδα κάτω από τη γέφυρα, ένας ελιγμός που έγινε πρότυπο στους αγώνες της Red Bull σήμερα.

Η γέφυρα εμφανίζεται στην ταινία του 2002 «I Spy». Επίσης, εμφανίζεται στην αρχή του βίντεο κλιπ για το τραγούδι Firework της Katy Perry.


Banpo Bridge - Η Γέφυρα Σιντριβάνι - Νότια Κορέα


Το Moonlight Ranbow Fountain είναι το μεγαλύτερο σιντριβάνι-γέφυρα του με ρεκόρ Γκίνες έχοντας σχεδόν 10.000 λαμπάκια LED και στις δύο πλευρές του, εκτοξεύοντας 190 τόνους νερού το λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου