Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Hταν... παράνομη η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ;

 
Αμερικανοί και Βρετανοί νομικοί διαφώνησαν για το θέμα
 


Στη Φιλαδέλφεια, αμερικανοί και βρετανοί νομικοί πρόβαλαν αντικρουόμενες απόψεις για τη νομιμότητα της ιδρυτικής πράξης των ΗΠΑ.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, την ώρα που ρεπουμπλικανοί προεδρικοί υποψήφιοι συζητούσαν στη Νεβάδα πολύ αμερικανικά ζητήματα όπως η απόθεση των πυρηνικών αποβλήτων και το αν είναι παράνομος μετανάστης ο κηπουρός του (σ.σ. επίσης υποψηφίου) Μιτ Ρόμνεϊ, αμερικανοί και βρετανοί δικηγόροι μιλούσαν για ένα πιο θεμελιώδες θέμα.

Τί ακριβώς πίστευε ότι έκανε ο Τόμας Τζέφερσον;
Ας θυμηθούμε λίγο τα ιστορικά γεγονότα: στη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού του 1776, μέλη του δεύτερου Κογκρέσου ταξίδεψαν στη Φιλαδέλφεια για να συζητήσουν πώς θα αποτίναζαν τον ζυγό της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στις 4 Ιουλίου 1776, οι αποκαλούμενοι «ιδρυτικοί πατέρες» της Αμερικής ενέκριναν ένα απλό έγγραφο, που το συνέταξε ο Τζέφερσον, το οποίο απαριθμούσε τα δεινά της υποδούλωσης στους βρετανούς και διακήρυσσε την Ενωση 13 Πολιτειών ως εθνικά κυρίαρχο κράτος.

Γνωστή ως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ήταν ένα πλήγμα στους βρετανούς υπέρ της ελευθερίας, μια έκκληση σε πόλεμο και η ίδρυση μιας νέας αυτοκρατορίας.

Ηταν επίσης εντελώς παράνομη. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκαν οι νομικοί από τη Βρετανία στη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε στην Αιθουσα Φρανκλίνου. Το ερώτημα ήταν κατά πόσον οι αμερικανοί έποικοι είχαν νόμιμο δικαίωμα να διακηρύξουν την απόσχιση από την βρετανική αυτοκρατορία.

Για τους αμερικανούς νομικούς, η απάντηση είναι απλή: «Οι Αγγλοι είχαν χρησιμοποιήσει τη δική τους Διακήρυξη των Δικαιωμάτων για να εκθρονίσουν τον Τζέιμς Β' και αυτή η πράξη είχε θεωρηθεί εντελώς νόμιμη και δικαιολογημένη».

Οι Βρετανοί όμως ισχυρίστηκαν ότι η απόσχιση δεν είναι το νόμιμο ή το πιο κατάλληλο εργαλείο για τη διευθέτηση εσωτερικών διαφορών.

Tί θα γινόταν αν το Τέξας αποφάσιζε σήμερα ότι θέλει να αποσχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ο Λίνκολν υπερασπίστηκε τη θέση κατά της απόσχισης και είχε δίκιο», γράφουν στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Η ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα της εξέγερσης του Τζέφερσον και των συντρόφων του, και είναι αλήθεια ότι το αμερικανικό πείραμα οδήγησε μετά από δύο αιώνες στην υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν εξέπληξε κανέναν, ιδίως αν σκεφθεί κανείς πού έγινε η συζήτηση - λίγα τετράγωνα μακριά από εκεί όπου συντάχθηκε η Διακήρυξη.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου