Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η ημέρα της «μαύρης δύναμης»

 
Σαν σήμερα, πριν από 43 ακριβώς χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, δύο μαύροι αθλητές ύψωσαν τη γροθιά τους στο βάθρο των νικητών θέλοντας να περάσουν ένα ανθρώπινο μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε μια από τις ιστορικότερες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
 

Οι Αμερικανοί αθλητές Τόμι Σμίθ και Τζον Κάρλος κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα στο αγώνισμα των 200 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στην Πόλη του Μεξικού, αλλά αυτό που πέρασε στην ιστορία, και φανερώνει την αλληλεπίδραση αθλητισμού και κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στη σκηνή της απονομής.

Όταν τα βαρύτιμα μετάλλια δόθηκαν στους αθλητές που είχαν βγάλει τα παπούτσια τους, κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του Αμερικανικού Εθνικού ύμνου, ο 24χονος Σμιθ και ο 23χρονος Κάρλος ύψωσαν στον ουρανό του Μεξικό τη γροθιά τους αφού πρώτα, φόρεσαν ένα μαύρο γάντι, χαμηλώνοντας το βλέμμα τους, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά των φυλετικών διακρίσεων που μάστιζαν της Αμερική της δεκαετίας του ’60.

Η κίνηση των δύο αθλητών συμβόλιζε όλο το κίνημα της Μαύρης Δύναμης: από τους Μαύρους Πάνθηρες έως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αποτέλεσε πηγή άντλησης δύναμης στους αγώνες ενάντια στις κάθε είδους διακρίσεις. Οι δύο αθλητές εκδιώχθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό ενώ γυρνώντας στην πατρίδα τους, η κριτική που δέχτηκαν ήταν πολύ έντονη. Η ενέργειά τους όμως έμεινε στην ιστορία και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ως ένα σημείο όπου ο αθλητισμός μπορεί να αγγίξει την κοινωνική ζωή, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις με σκοπό να την εξάλειψη των μειονοτήτων και των δυσκολιών στην διαβίωση των ανθρώπων.
 
 
Πριν από λίγες ημέρες, ο 66χρονος πια, Τόμι Σμιθ αποφάσισε να πουλήσει σε δημοπρασία εκείνο το χρυσό μετάλλιο ώστε να βοηθήσει την οικογένειά του… «Η ανάμνηση της στιγμής είναι σημαντικότερη από το μετάλλιο» δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Αν και τίποτα δεν κατακτήθηκε στο πέρασμα των χρόνων δίχως αγώνα, η κίνηση εκείνη των δύο αθλητών απέδειξε πως η ανθρώπινη δύναμη μπορεί να υψώσει τη γροθιά της σε κάθε αντι-ανθρωπιστική ενέργεια, ώστε να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Μια γροθιά που τόλμησαν να υψώσουν οι δύο αθλητές στο όνομα της «μαύρης δύναμης» στις 16 Οκτωβρίου του 1968…
 
 πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου