Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η μάσκα του «V- for Vendetta» παγκόσμιο σύμβολο των διαδηλωτών


Ο «Γκάι» είναι παντού



Από την Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Σίδνεϊ, στην Κολωνία, στο Βουκουρέτσι "ταξίδεψε" το κύμα διαδηλώσεων ενάντια σε πολικούς, τράπεζες και οικονομικά ιδρύματα. Ο καθένας που παρακολουθεί την κάλυψη από διαδηλώσεις, βλέπει να κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο: η περίεργη μάσκα του Γκάι Φοκς με το μουστάκι και το λεπτό κάθετο γένι, από την γνωστή κινηματογραφική ταινία του 2006 V-for Vendetta.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ έφτασε στην διαμαρτυρία "Occupy London Stock Exchange" φορώντας αυτήν τη μάσκα προκειμένου να απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την έβγαλε μετά την επιμονή της αστυνομίας.

Θεωρείται ότι η μάσκα αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα ακτιβιστών - χάκερ "Anonymous" το 2008 κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην σαϊεντολογία, ωστόσο από τότε εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Στην ταινία V for Vendetta -που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα- ένας αινιγματικός αναρχικός χρησιμοποιεί τον Φοκς σαν πρότυπο ρόλου στην αναζήτηση του τέλους ενός πλασματικού φασιστικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Στην αρχή του βιβλίου ο "V" καταστρέφει το κτήριο του κοινοβουλίου, πυρπολώντας το, κάτι το οποίο ο Φοκς είχε σχεδιάσει και είχε αποτύχει να κάνει το 1605.

Ο συγγραφέας της νουβέλας Ντέιβιντ Λόιντ είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την αυθεντική εικόνα της μάσκας για ένα κόμικ, γραμμένο από τον Αλαν Μουρ. Ο Λόιντ συγκρίνει την χρήση τους από τους διαδηλωτές με τον τρόπο που η διάσημη φωτογραφία του Αλμπέρτο Κόρδα με τον Τσε Γκεβάρα έγινε σύμβολο όλων των νέων ανά την υφήλιο.

"Η μάσκα του Γκάι Φοκς έχει γίνει τώρα μία κοινή "φίρμα" και ένα εύκολο πλακάτ για την διαμαρτυρία έναντι στην τυραννία. Και είμαι χαρούμενος που οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν. Δείχνει ενότητα, μία εικόνα δημοφιλούς κουλτούρας που χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Λόιντ.

Η περιέργειά του τον έκανε να επισκεφθεί την διαδήλωση του κινήματος "Καταλάβετε την Wall Street" στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, για να δει ανθρώπους να φορούν την μάσκα του.

"Η αίσθησή μου είναι ότι η ομάδα "Anonymous" χρειζόταν μία εικόνα για όλες τις χρήσεις προκειμένου να κρύψει την ταυτότητά της, αλλά και να συμβολίσει αυτό που αντιπροσωπεύει την ατομικότητα. Το V for Vendetta είναι μία ιστορία για ένα πρόσωπο ενάντια στο σύστημα", πρόσθεσε.

Η ταινία τελειώνει με την εικόνα ενός πλήθους Λονδρέζων που φορούν όλοι μάσκες του Γκάι Φοκς, άοπλοι και να κάνουν πορεία προς το κοινοβούλιο.

"Είναι αυτή η εικόνα της συλλογικής ταυτότητας και της ταυτόχρονης ανωνυμίας που αποδίδεται στους "Anonymous" και άλλες ομάδες", λέει ο Ριτς Τζονστον, σχολιαστής στον κόσμο των κόμικς.

Η ευρεία υιοθέτηση της συγκεκριμένης μάσκας είναι αποτέλεσμα επιρροής περισσότερο από την ταινία παρά από το βιβλίο", διαπιστώνει.

"Το βιβλίο αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που "ρίχνει" ένα έθνος, αλλά η ταινία περιλαμβάνει σκηνές με μεγάλο πλήθος, κάνοντας μία δήλωση ενάντια σε μία απρόσωπη εταιρεία", επισημαίνει.

"Οι μάσκες ήταν χρήσιμες για την διαμαρτυρία κατά της σαϊεντολογίας, καθώς απέτρεπε στα άτομα από το να τα αναγνωρίσει κανείς", αναφέρει.

Ο Λόιντ από την πλευρά του είπε ότι αυτός και ο συγγραφές Μουρ δημιούργησαν τον χαρακτήρα του V βασισμένη στην ιδέα ενός αστικού αντάρτη που αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, θέλοντας να δώσουν μία μεγαλύτερη θεατρικότητα στην ιστορία.

Οι μάσκες δημιουργήθηκαν από την Warner Bros για να προωθήσουν την ταινία και προσφέρονταν στις προβολές. Τώρα πωλούνται στους πάντες από ακτιβιστές μέχρι μασκαράδες.


Οι "διαφωνούντες"
Η εταιρεία Rubies Costume που κατασκευάζει την μάσκα, πουλά περίπου 100.000 από αυτές το χρόνο παγκοσμίως και 16.000 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Στιβ Κιτ.

Η Rubies δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι "Anonymous" και οι διαδηλωτές αύξησαν κατακόρυφα την ζήτηση της μάσκας, λέγοντας ότι είχε επιτυχία από την ώρα που προβλήθηκε η ταινία.

Ο Πολ Στέινς, μπλόγκερ που υπογράφει ως Γκίντο Φοκς, λέει ότι βρίσκει ειρωνικό ότι αντικαπιταλιστές και αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν την Warner Bros, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, αγοράζοντας τις μάσκες.

Θεωρεί ότι η ευρεία χρήση της μάσκας υπογράφει την "απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική", καθώς ο Γκάι Φοκς είναι η πιο αντι-πολιτική φιγούρα.

Ο Ριτς Τζονστον βλέπει την μάσκα ως μία βίαιη εικόνα. "Δεν είναι ένα σύμβολο παθητικής αντίστασης, αλλά ένα σύμβολο ενεργής τρομοκρατίας. Ρίχνει μία κυβέρνηση και μία χώρα και αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς τρομακτικό και αποξενωτικό για μερικούς.

"Η ιδέα της μάσκας του V να είναι πολιτικό σύμβολο είναι γελοία. Είναι σαν να ρίχνεις μία κυβέρνηση χρησιμοποιώντας φωτόσπαθο ή το ξίφος του He - Man", καταλήγει.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου