Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αλάτι για να αυξήσετε την χωρητικότητα του σκληρού σας δίσκου

Ένας ερευνητής από την Σιγκαπούρη χρησιμοποίησε αλάτι, ναι από αυτό που χρησιμοποιούμε για το φαγητό, για να αυξήσει την χωρητικότητα των σκληρών του δίσκων κατά έξι φορές.

Ως γνωστόν το επιτραπέζιο αλάτι βοηθά στην διατήρηση των τροφίμων, προσδίδει γεύση στα φαγητά, και χρησιμοποιείται το χειμώνα στους παγωμένους δρόμους, όμως από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να προστεθεί άλλη μία λειτουργία του στην λίστα, αυτή της αύξησης της χωρητικότητας των σκληρών δίσκων.

Στη Σιγκαπούρη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αλάτι αποτελεί τη «μαγική» σκόνη με την χρήση της οποίας είναι δυνατό να αυξηθεί η χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου, έως και έξι φορές. Το Wired.co.uk αναφέρει ότι ο Joel Yang, του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Υλικών(IMRE), χρησιμοποιεί χλωριούχο νατρίο, το αλάτι που έχουμε στην κουζίνα δηλαδή, και επιτυγχάνει αύξηση της χωρητικότητας ενός σκληρού από 1,9 terabits ανά τετραγωνική ίντσα σε 3,3 terabits ανά τετραγωνική ίντσα.

Επί του παρόντος, οι σκληροί δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από μαγνητικούς δίσκους και είναι καλυμμένοι από νανοσκοπικούς κόκκους. Αυτοί οι διαμέτρου 7 νανομέτρων κόκκοι, είναι τοποθετημένοι τυχαία στον δίσκο σε ομάδες των 10. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες αποθηκεύει τμήματα πληροφορίας. Η νέα μέθοδος του Yang, φαίνεται όμως ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Χρησιμοποιεί ελαφρώς μεγαλύτερους κόκκους, με διάμετρο 10 νανομέτρων, που είναι ωστόσο σε θέση να αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα. Επιπλέον, με τη νέα μέθοδο η τοποθέτησή τους δεν είναι τυχαία, αλλά ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο.

Για να καταφέρει να φέρει εις πέρας το πείραμά του, χρησιμοποίησε το αλάτι το οποίο όταν τοποθετηθεί κατά το «μαγείρεμα» των κόκκων αυτών, μπορεί να τους συρρικνώσει στα 4,5 νανόμετρα, δίχως την ανάγκη ανάπτυξης νέου εξοπλισμού παραγωγής.

Ένας εκπρόσωπος από το IMRE παρομοίασε την διαδικασία είναι σαν να ετοιμάζουμε ρούχα για ένα ταξίδι, όσο πιο τακτοποιημένη είναι η βαλίτσα τόσα περισσότερα ρούχα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας.

πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου