Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Οι πιο ακραίες γέφυρες του κόσμου


Κατά καιρούς έχουμε δείξει εντυπωσιακές πεζογέφυρες, τις 10 ψηλότερες γέφυρες, τις 10 πιο μακριές, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για 10 διάσημες γέφυρες.

Σήμερα θα δείτε τις πιο ακραίες. Γέφυρες από βράχια, σχοινί ή ξύλο, άλλες που κρέμονται πάνω από γκρεμούς και την παλιά γέφυρα της Κόνιτσας στην Ήπειρο.Η Αθάνατη Γέφυρα - Κίνα (φωτογραφία πάνω)
Το όρος Tai στην Κίνα έχει πολιτισμική και θρησκευτική σημασία για χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα από τα πέντε ιερά βουνά της Κίνας, και συνδέεται με την αυγή, τη γέννηση και την αναγέννηση. Καθώς ανηφορίζει κανείς στο βουνό θα συναντήσει την Αθάνατη Γέφυρα. Αποτελείται από τρία τεράστια βράχια και πολλά άλλα μικρότερα. Από τη μια πλευρά της υπάρχει μια κοιλάδα και στα νότια της μια απύθμενη άβυσσος. Κανείς δεν ξέρει πότε έπεσαν εκεί αυτά τα τεράστια βράχια, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι εκεί από την τελευταία εποχή των παγετώνων.


Η Παλιά Γέφυρα της Κόνιτσας


Η παμπάλαια γέφυρα χρησιμοποιείτε για να περνάει κανείς τον Αώο, που φουσκώνει το χειμώνα. Κάτω από την κορυφή της γέφυρας, υπάρχει μια μικρή καμπάνα. Οι ντόπιοι λένε ότι όταν υπάρχει αρκετός άνεμος και η καμπάνα χτυπάει, είναι πολύ επικίνδυνο να διασχίσει κανείς τη γέφυρα.


Γέφυρα Carrick-a-Rede Rope - Ιρλανδία


Πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα από σχοινί κοντά στο Ballintoy στη Βόρεια Ιρλανδία. Η γέφυρα συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το μικροσκοπικό νησί Carrick. Έχει μήκος 20 μέτρα και είναι 30 μέτρα πάνω από τα βράχια. Σήμερα είναι κυρίως τουριστικό αξιοθέατο, με 247.000 επισκέπτες το 2009.


Γέφυρα του Royal Gorge - Κολοράντο, ΗΠΑ


Είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο κοντά στο Canon City του Κολοράντο, μέσα σε ένα θεματικό πάρκο 1500 στρεμμάτων. Κρέμεται σε ύψος 291 μέτρων πάνω από τον ποταμό Αρκάνσας, και κατείχε το ρεκόρ της υψηλότερης γέφυρας του κόσμου από το 1929 έως το 2003, όταν την ξεπέρασε η γέφυρα του ποταμού Beipanjiang ποταμό στην Κίνα το 2003. Πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα με καμάρα 286 μέτρα. Η γέφυρα έχει μήκος 384 μ. και πλάτος 5,5 μέτρα, και αποτελείται από 1292 σανίδες. Κρέμεται από 2 πύργους με ύψος 46 μέτρα.


Γέφυρες των Ίνκα από σχοινί - Περού


Οι γέφυρες από σχοινί των Ίνκας ήταν κρεμαστές γέφυρες πάνω από φαράγγια και χαράδρες. Χρησιμοποιούνταν μόνο από πεζούς και ζώα. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οδικού δικτύου των Ίνκας και είναι ένα παράδειγμα καινοτομίας στον τομέα της μηχανικής. Οι μεγαλύτερες γέφυρες αυτού του είδους βρίσκονται στο φαράγγι Apurimac.


Κρεμαστή γέφυρα του Pulau Langkawi - Μαλαισία


Αυτή η εναέρια γέφυρα βρίσκεται στο φαράγγι του Pulau Langkawi, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Λανγκάουι στη Μαλαισία. Βρίσκεται 687 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θέα από τη γέφυρα πραγματικά κόβει την ανάσα. Η εναέρια γέφυρα είναι μία από τις πιο θεαματικές γέφυρες στον κόσμο. Στηρίζεται από μόνο έναν πύργο ύψους 85 μέτρων που τον ισορροπούν 8 καλώδια. Η γέφυρα έχει μήκος 124 μέτρα και πλάτος 1,83 μέτρα ενώ εκτείνεται σε μια έκταση 125 μέτρων.


Puente de Ojuela - Μεξικό


Το Ojuela ήταν ένας μικρός καταυλισμός μεταλλωρύχων στο βόρειο Μεξικό. Ο οικισμός είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα, ως αποτέλεσμα της εξάντλησης του κοιτάσματος. Η μόνη επιζούσα και λειτουργική κατασκευή είναι μια κρεμαστή γέφυρα η οποία είναι γνωστή ως "Puente de Ojuela". Η αρχική γέφυρα σχεδιάστηκε από τους διάσημο αδελφούς Roebling, που σχεδίασαν και τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Όταν κατασκευαζόταν ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.


Hussaini - Πακιστάν


Γνωστή ως η πιο επικίνδυνη γέφυρα στον κόσμο, είναι μόνο μια από τις πολλές γέφυρες από σχοινί στο Βόρειο Πακιστάν. Οι ταξιδιώτες της περιοχής περνώντας τέτοιες γέφυρες -με ξεχαρβαλωμένα καλώδια και σανίδια- διασχίζουν ορεινούς χείμαρρους και ποτάμια. Η γέφυρα Hussaini είναι πολύ μεγάλη και κακοσυντηρημένη. Πολλές σανίδες λείπουν, και οι ισχυροί άνεμοι την ταρακουνούν. Δίπλα της υπάρχει μια παλιά κατεστραμμένη γέφυρα. Παρά την επικίνδυνη εμφάνισή του, όμως είναι μια σχετικά ασφαλής γέφυρα και έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο.


Η γέφυρα του ποταμού Vitim - Σιβηρία


Η ξύλινη γέφυρα με την οποία διασχίζει κανείς τον ποταμό δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ίσα που χωράει ένα αυτοκίνητο, αλλά έχει μήκος 570 μέτρα, οπότε ένας ικανός οδηγός χρειάζεται 3 λεπτά για να τη διασχίσει. Αν πάλι δεν είναι τόσο ικανός τον χωρίζουν 15 μέτρα από τον ποταμό Vitim, που βρίσκεται στη Σιβηρία με το μεγαλύτερο μέρος του έτους οι θερμοκρασίες να βρίσκονται πολύ κάτω από το μηδέν και καλύπτεται από χιόνι και πάγο.


Φυσική γέφυρα του Bryce Canyon - Γιούτα, ΗΠΑ


Το όνομα της προκαλεί προβληματισμός στους γεωλόγους. Την αποκαλούνε γέφυρα ενώ στην ουσία είναι μια καμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου