Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Ιστορία και το Μέλλον των Φορητών Υπολογιστών

H φορητότητα ήταν και θα είναι πάντα ο σημαντικότερος στόχος των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. O ΕΝΙΑC ήταν θεωρητικά ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου, και ζύγιζε 27 τόνους και καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα χώρου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι κατασκευαστές περίμεναν πως κάποτε θα είχαμε άφθονη επεξεργαστική ισχύ στην παλάμη μας και μόνο, αλλά από εκείνη την εποχή (1964 για την ακρίβεια) τα όνειρα για την ανάπτυξη προσωπικών υπολογιστών οδήγησαν σε μηχανές με μικρότερο μέγεθος ενώ η λειτουργικότητα έχει εκτοξευθεί.

Αυτό είναι προφανές, αφού κατά πάσα πιθανότητα διαβάζετε αυτό το άρθρο από τον φορητό σας υπολογιστή. Πως φτάσαμε όμως από τους τεράστιους και υπέρβαρους υπολογιστές στα laptop; Θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον φορητούς υπολογιστές ή τα κινητά μας και tablets; Λοιπόν, ας δούμε πρώτα...

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ

Η αυθεντική εικόνα του Dynabook από τον Alan C. Kay το 1972

Αναμφισβήτητα, την ιδέα για φορητούς υπολογιστές την είχε ο Alan Kay το 1968. Σύμφωνα με το όραμα του Alan Kay το Dynabook θα ήταν ένας μικρός και λεπτός φορητός υπολογιστής με τον οποίο το παιδιά θα είχαν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα. H χρήση του θα ήταν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά ο σχεδιασμός ήταν εμπνευσμένος από τις ανάγκες του στρατού για μεταφορά μεγάλου αριθμού εγγράφων. Ακόμα και με την τρέχουσα δημοτικότητα των tablet, ο Alan Kay πιστεύει ακόμα πως το Dynabook δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα. Όπως και να έχει, ο πρωτότυπος σχεδιασμός άνοιξε το δρόμο στους κατασκευαστές φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Το επόμενο σημαντικό βήμα στον σχεδιασμό φορητών υπολογιστών ήταν το Xerox NoteTaker to 1976, το οποίο ήταν πραγματικά ο πρώτος φορητός υπολογιστής του κόσμου. Βέβαια, κατασκευάστηκαν μόνο 10 πρωτότυπα από αυτό. Ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ ένα φορητό υπολογιστή μαζικής παραγωγής μέχρι τον...


Osbourne 1 το 1981. Παρόλο που ζύγιζε 9 κιλά, κόστιζε περισσότερο από $1700 και είχε μια μικροσκοπική οθόνη 5 ιντσών ήταν ο πρώτος πετυχημένος φορητός υπολογιστής. Οι πωλήσεις του ξεπερνούσαν της 10.000 το μήνα. Η πλαστική του θήκη μπορούσε να κλείσει και να μεταφερθεί από το ενσωματωμένο χερούλι (παρόλο που ένας από τους σχεδιαστές, ο Lee Felsenstein, παραδέχτηκε πως η μεταφορά δύο τέτοιων φορητών υπολογιστών για τέσσερα τετράγωνα θα μπορούσε να του βγάλει τον ώμο). Περιείχε επίσης εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, εφαρμογή για βάσεις δεδομένων και δύο παιχνίδια. Επίσης χρησιμοποιούσε το δημοφιλές τότε λειτουργικό σύστημα CP/M.


O πλέον γνωστός σχεδιασμός φορητών υπολογιστών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Bill Moggridge το 1982, με την κυκλοφορία του GRiD Compass. Λόγω του σχεδιασμού του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πρώτο "πραγματικό laptop". Δεν ήταν και τόσο πετυχημένο εμπορικά, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του ($8.000 - $10.000), αλλά χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τη NASA και τον στρατό.


Το 1983 έκανε την εμφάνιση του το Kyotronic 85, το οποίο τροφοδοτούνταν από μπαταρίες ΑΑ. To σημαντικότερο είναι πως είχε επεξεργαστή κειμένου, μεταγλωττιστή BASIC, και μια εφαρμογή terminal - όλα αυτά είχαν σχεδιαστεί από μια νέα εταιρεία, τη Microsoft. Επίσης είχε ενσωματωμένο modem, πραγματική καινοτομία για εκείνη την εποχή.


Μεταξύ του 1983 και 1991, τεχνολογίες όπως οι οθόνες LCD, οι μπαταρίες NiCD, οι επεξεργαστές Intel και οι μεγάλοι σκληροί δίσκοι προστέθηκαν στους φορητούς υπολογιστές. Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες ήταν αποτέλεσμα των απαιτήσεων της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στα τέλη της δεκαετίας του 80. Βέβαια, όλα αυτά άλλαξαν όταν εμφανίστηκε το Apple PowerBook το 1991, το οποίο έφερε πραγματικές καινοτομίες (όπως ο χώρος για τις παλάμες καθώς και το ενσωματωμένο ποντίκι).

Από το 1990 και μέχρι τώρα, τα laptops βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς: οι επεξεργαστές ξεκίνησαν από τους 80286 στους Intel 386SL, οι οθόνες από ασπρόμαυρες έχουν μετατραπεί σε έγχρωμες υγρών κρυστάλλων, οι μπαταρίες από lead-acid σε μπαταρίες λιθίου, οι δισκέτες μετατράπηκαν σε σκληρούς δίσκους τεράστιας χωρητικότητας, και τα εσωτερικά modem μετατράπηκαν σε Wi-Fi, 3G ακόμα και 4G.

Προ τα που οδεύουμε
Μια πρόσφατη έρευνα της Boingo, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα tablets και τα κινητά τηλέφωνα ήταν η πλειοψηφία των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για πρόσβαση Wi-Fi σε αεροδρόμια. Οι φορητές συσκευές ξεπέρασαν το 50% τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο αποτελούσαν το 58,9% των συσκευών. Επίσης, η έρευνα ανακάλυψε πως η χρήση φορητών υπολογιστών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Έτσι, ενώ τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, δεν σημαίνει το τέλος των laptops.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τα laptops τα επόμενα χρόνια; Γενικά είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικές δυνατότητες που περιμένουμε τα επόμενα 5 χρόνια και αξίζει τον κόπο να τις αναφέρουμε.


  • Αναδιπλούμενος Φορητός Υπολογιστής - O σχεδιαστής Hao Hua παρουσίασε ένα laptop με εύκαμπτη OLED οθόνη καθώς και ένα αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο. Ο υπολογιστής μεταφέρεται σε μορφή ρολού και μπορεί να ξεδιπλωθεί για να τον χρησιμοποιήσουμε.
  • Projector PC - Ερευνητές δουλεύουν σε μικρά αντικείμενα, πιθανότατα σε μέγεθος ενός στυλό, τα οποία θα μπορούν να επικονίσουν μια οθόνη και ένα εικoνικό πληκτρολόγιο σε λείες επιφάνειες.
  • Dual Screen - Αυτά τα laptop θα τα δούμε να παράγονται μαζικά στο άμεσο μέλλον. Φανταστείτε ένα τυπικό laptop το οποίο αντί για πληκτρολόγιο θα έχει μια επιπλέον οθόνη αφής η οποία θα έχει ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Εάν δεν χρειάζεστε το πληκτρολόγιο θα μπορείτε να περιστρέφετε την οθόνη ώστε να το χρησιμοποιήσετε ως tablet.
  • Αποσπώμενο πληκτρολόγιο - Είναι κάτι που απορούμε γιατί δεν το έχουν σκεφτεί εδώ και τόσα χρόνια. Πλέον θα μπορούν οι χρήστες laptop να αποσυνδέουν το πληκτρολόγιο ώστε να πληκτρολογούν πιο άνετα όταν βρίσκονται σε γραφείο.


Εκτός από όλα αυτά θα δούμε σημαντικές αλλαγές και στο hardware. Στα επόμενα 5 χρόνια, είναι πιθανό να δούμε επεξεργαστές με 6 ή ακόμα και οχτώ πυρήνες. Η FSB του επεξεργαστή ίσως αντικατασταθεί από ενσωματωμένους γρηγορότερους controllers. Ένα τυπικό laptop, το 2016 θα έχει στάνταρ 2ΤΒ σκληρό δίσκο και LED οθόνη. Επίσης η διάρκεια της μπαταρίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Μερικοί ερευνητές μάλιστα έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν ηλιακούς συλλέκτες σε φορητούς υπολογιστές.

Κανείς δε περίμενε πως θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη στα laptops πριν από 30 χρόνια. Και κανείς δεν ξέρει τι θα υπάρχει τα επόμενα 30 χρόνια...

πηγή: pcsteps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου