Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

12 από τις πιο γραφικές διαδρομές με το τρένο


Πρόσφατα σας δείξαμε τις πιο επικίνδυνες διαδρομές με το τρένο. Εκτός λοιπόν από αυτές υπάρχουν και κάποιες που αξίζουν για την απίστευτη θέα που προσφέρουν.

Το ταξίδι γίνετε είτε με πολυτελές, 5άστερες καμπίνες είτε στριμωγμένοι με τους άλλους συνεπιβάτες, περνώντας μέσα από φαράγγια ή κατεβαίνοντας χιονισμένες βουνοπλαγιές.
 
 

Flåm Railway, Νορβηγία (φωτογραφία πάνω)
Περνώντας μέσα από τα άγρια βουνά του Myrdal στη δυτική Νορβηγία, η Flåm Railway είναι ένα τουριστικό θέαμα που δεν υπάρχει όμοιο του. Η κατάβαση των 20 χλμ είναι ανάμεσα στις πιο απόκρημνες διαδρομές του κόσμου, περνώντας μέσα από φαράγγια, καταρράκτες, απομακρυσμένες αγροικίες και χιονοσκέπαστες βουνοκορφές. Η διαδρομή διαρκεί μόλις 55 λεπτά αλλά είναι πολύ συναρπαστική.
 
Canadian Rockies Railway, Καναδάς
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα φημισμένα Καναδικά Βραχώδη Όρη με τις λίμνες και τις απάτητες, χιονισμένες βουνοκορυφές τους. 
 
Υπερσιβηρικός, Ρωσία 
Θα ήταν αδύνατο να μη βάλει κανείς σ’ αυτόν τον κατάλογο ένα από τα καλύτερα ταξίδια με το τρένο. Με κάτι παραπάνω από 9600 χλμ, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος, αλλά και ένας από τους πιο δημοφιλής στον κόσμο. Κινούμενος με ρυθμό χελώνας μέσα από τα απόκρημνα ρωσικά τοπία και τα τεράστια οροπέδια της Σιβηρίας, ο Υπερσιβηρικός περνάει και από τη Μογγολία και την Κίνα, προσφέροντας μια διηπειρωτική εμπειρία.
 
Από το Cusco στο Machu Picchu, Περού
Τα ερείπια Inca του Μάτσου Πίτσου είναι διάσημα (πολλές φορές έχουμε κάνει κάποιο θέμα στο Ξωτικό). Πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν μέχρι τα ερείπια με πεζοπορία, αλλά για τους λιγότερο τολμηρούς, υπάρχει και η πιο άνετη διαδρομή με το τρένο.
 
Royal Scotsman, Σκωτία
Περνώντας μέσα από ομιχλώδη βαλτότοπους και ζοφερά, σκοτεινά βράχια, ο Royal Scotsman προσφέρει μια απίστευτη θέα καθώς διασχίζει τα γνωστά Highlands της Σκωτίας.
 
Palace on Wheels, Ινδία
Η Ινδία είναι φημισμένη για τις ταραχώδης σιδηροδρομικές διαδρομές της. Ένα τρένο όμως, το «Palace on Wheels», έχει ως σκοπό να παρέχει το αποκορύφωμα μιας κομψής μεταφοράς. Από τις κομψές συνοδούς, μέχρι την πληθωρική διακόσμηση των καμπινών και των σαλονιών, το Palace on Wheels είναι στην κορυφή της κλίμακας της πολυτέλειας. Ξεκινάει από το Δελχί, συνεχίζει στις ερήμους του Ρατζαστάν, έπειτα περνάει στη Jaipur, και καταλήγει στο Ταζ Μαχάλ.
 
Blue Train, Νότια Αφρική
Ένα τρένο που συναγωνίζεται την πολυτέλεια του Palace on Wheels είναι το Blue Train της Νότιας Αφρικής. Με χρυσά, φιμέ τζάμια, μπάτλερ, πλακάκια στο δάπεδο από μάρμαρο και βαγόνια που θα μπορούσαν να είναι 5άστερες σουίτες ξενοδοχείου, το τρένο έχει φιλοξενήσει πολλούς προέδρους και βασιλείς.
Η διαδρομή είναι 1.600 χλμ από το Κέιπ Τάουν ως την Πρετόρια, διασχίζει βουνά και πυκνά δάση, περνώντας από έρημες πεδιάδες με καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και ζέβρες. 
 
Copper Canyon Railway, Μεξικό
Τετραπλάσιο από το Grand Canyon, το Copper Canyon του Μεξικού χαράζει μια επιβλητική σιλουέτα στα βόρεια του Μεξικού. Γνωστή με πολλά ονόματα, η διαδρομή «Ferrocarril Chihuahua al Pacífico», «El Chepe» ή απλώς «Copper Canyon Railway» προσφέρει τον πιο απλό αλλά καθόλου λιγότερο θεαματικό τρόπο για να διασχίσει κανείς το περίφημο φαράγγι. Ξεκινώντας από το Los Mochis μέχρι το Copper Canyon το τρένο περνάει μέσα από περίπου 87 σήραγγες και πάνω από 37 γέφυρες. 
 
Glacier Express, Ελβετία
Πρόκειται για μια διαδρομή 290 περίπου χλμ από το Zermatt στο St Moritz. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες, περνάει από 91 σήραγγες και πάνω από 291 γέφυρες. Περνάει από τον Ροδανό και τον Ρήνο, το βουνό Matterhorn, τα βαθιά φαράγγια του Gotthard Pass και ανεβαίνει σε ύψος 2033 πάνω από το Oberalp Pass. 
 
Coastal Classic Train, Αλάσκα
Ξεκινώντας από το Anchorage και φτάνοντας στο Seward και με διάρκεια μόλις 4 ώρες, μπορεί κανείς να απολαύσει τους τεράστιους παγετώνες στα βουνά Kenai, να δει φάλαινες Beluga κατά μήκος της ακτής Turnagain Arm και να κάνει μια βόλτα με έλκηθρο που το σέρνουν σκύλοι στο τουριστικό θέρετρο του Girdwood.
 
Ghan, Αυστραλία
Το Ghan διατρέχει όλη την Αυστραλία από την Αδελαΐδα στα νότια μέχρι το Darwin στην βόρεια ακτή. Εδώ και 80 χρόνια, αυτό το ταξίδι των 2 ημερών, διασχίζει την έρημο, περνάει από οικισμούς αυτοχθόνων και απέραντες εκτάσεις ακατοίκητης γης. Περνάει μέσα από τις Alice Springs, το Flinders και το Katherine Gorge.
 
Sky Train, Θιβέτ
Το 80% αυτής της διαδρομής, που ξεκίνησε το 2006, βρίσκεται 4000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει στο Tangula Pass στα 5072 μέτρα. Στο 14ωρο ταξίδι, από το Golmund μέχρι τη Λάσα, μπορεί κανείς να απολαύσει χιονισμένες βουνοκορφές, κοπάδια από βουβάλια και τεράστια, παγωμένα οροπέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου