Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Αντίκες" της αστυνομίας σε μίνι μουσείο

Μια σπάνια συλλογή που θα ζήλευε και ο Σέρλοκ Χολμς εκτίθεται στο μίνι εκθετήριο-μουσείο που βρίσκεται στο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών, το οποίο στεγάζεται στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Παμπάλαιες φωτογραφικές μηχανές, μεγεθυντές εικόνων, ειδικοί ψεκαστήρες για τα αποτυπώματα, ακόμα και ένα βιβλιαράκι με βασικούς κανονισμούς εγκληματολογικών υπηρεσιών που εκδόθηκε το 1929 είναι κάποια από τα αντικείμενα που υπάρχουν στην έκθεση.

Πολλά από αυτά τα σύνεργα, όταν έληξε η χρήση τους και αντικαταστάθηκαν από πιο καινούρια, φυλάχτηκαν σε κούτες. Οσο περνούσαν τα χρόνια, ολοένα και πιο εξελιγμένα έφταναν στα γραφεία, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να δημιουργηθεί ένα μικρό «μουσείο» μέσα σε κουτιά! Αυτό αποκάλυψε ο διοικητής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Αστέριος Μαντζιώκας.

Οπως είπε στην «Espresso», «υπάρχουν φωτογραφικές μηχανές από την εποχή του '50-'60 που κατ' ουσίαν χρησιμοποιούνταν για τη φωτογράφηση αποτυπωμάτων κ.λπ. σε χώρους εγκληματικών πράξεων. Τα σύνεργα που χρησίμευαν στο «κυνήγι» του εγκλήματος βρέθηκαν μέσα σε κούτες κατά τη διάρκεια μετακόμισης, όταν συστάθηκε το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών που έχει ευθύνη για ολόκληρη τη Θεσσαλία και μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο. Εγώ δεν γνώριζα την ύπαρξή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζιώκα, «ναυαρχίδες» των εκθεμάτων αποτελούν δύο φωτογραφικές μηχανές του 1960, μια Pentax και μια Alpa, μαζί με δύο ευμεγέθεις μεγεθυντές φωτογραφιών και αποτυπωμάτων: τον Teufel VG του 1959 και τον Durst Fhototechnik.

Ομως, το πιο σημαντικό ίσως έκθεμα είναι ένα υπηρεσιακό βιβλιαράκι του 1929 με τη στρογγυλή σφραγίδα «Σταθμός Χωροφυλακής Αμπελακίων», απομεινάρι υπηρεσίας που καταργήθηκε πριν από  χρόνια.

Εχει τον τίτλο «Κανονισμός της παρά τω Υπουργείω των Εσωτερικών Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων και των Συνεργείων Εγκληματολογικής Σημάνσεως» και θυμίζει την εποχή ενός προσώπου-θρύλου, του διάσημου Ελληνα εγκληματολόγου Κωνσταντίνου Γαρδίκα, ιδρυτή της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και εκ των συνιδρυτών της περίφημης Ιντερπόλ.

Ο «πατέρας της εγκληματολογίας στην Ελλάδα», όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Μαντζιώκας, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1896 και πέθανε το 1984. Σπούδασε στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στη Ζυρίχη. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε την οργάνωση της Διευθύνσεως Αστυνομίας του νεοσύστατου τότε υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια πήρε μέρος στις διεθνείς εργασίες για τη δημιουργία της Ιντερπόλ.

Ο Κ. Γαρδίκας έπαιξε βασικό ρόλο στη λειτουργία της αστυνομίας για τη διαλεύκανση των εγκλημάτων, με την καθιέρωση της επιστημονικής διερεύνησής τους και την κατάργηση των παρωχημένων και μη ασφαλών μεθόδων που χρησιμοποιούνταν ώς τότε. Το 1923 οργάνωσε την Υπηρεσία της Εγκληματολογικής Σημάνσεως, τη μετέπειτα Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, στη διεύθυνση της οποίας και παρέμεινε επί 41 χρόνια…

Η αρχή έγινε με τα παλιά μέσα του εγκληματολογικού. Μπορεί, όμως, να προστεθούν και άλλες «αντίκες» από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και να δημιουργηθεί μεγαλύτερο μουσείο-εκθετήριο σε άλλο χώρο μέσα στο αστυνομικό μέγαρο.

πηγή: espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου