Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

6 ζώα που έζησαν πολλά ... πάρα πολλά χρόνια!


Δείτε μια λίστα με 6 θρυλικά ζώα που έζησαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα περισσότερα κατοικίδια.



1. Adwaita η χελώνα (1750-2006) (φωτογραφία πάνω)
Είναι γνωστό πως οι χελώνες ζουν πολλά χρόνια αλλά μια συγκεκριμένη γιγάντια χελώνα, ονόματι Adwaita, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ζώντας περίπου 255 χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γεννήθηκε το 1750, καθιστώντας την πιο μεγάλη και από τις ΗΠΑ.
Η χελώνα αρχικά ανήκε σε κάποιον στρατηγό, ένα σημαντικό μέλος της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, που εθίστηκε στο όπιο και αυτοκτόνησε το 1774. Μικρός τότε ακόμα ο Adwaita περιπλανήθηκε για λίγο, πριν τελικά μεταφερθεί σε έναν ινδικό ζωολογικό κήπο το 1875, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του... απλά τρώγοντας. Μετά το θάνατό του το 2006, η χρονολόγηση με άνθρακα στο καβούκι του, επιβεβαίωσε την ηλικία του, καθιστώντας τον μάλλον το αρχαιότερο ζωντανό πλάσμα, και σχεδόν σίγουρα το αρχαιότερο σπονδυλωτό.


2. Lin Wang ο ελέφαντας (1917-2003)


Ο μέσος όρος ζωής ενός ελέφαντα είναι από 50 ως 70 χρόνια, αλλά ο μεγαλύτερος ελέφαντας ήταν ο Lin Wang, ο οποίος πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Ταϊβάν σε ηλικία 86 χρονών.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο νεαρός τότε ελέφαντας στρατολογήθηκε για να μεταφέρει προμήθειες για τον ιαπωνικό στρατό, πριν συλληφθεί από τους Κινέζους, μαζί με άλλους 12 ελέφαντες. Στο τέλος του πολέμου, ο Lin Wang κατάφερε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίσω στην Κίνα από την Μπούρμα, κάτι πολύ δύσκολο κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 6 από τους ελέφαντες. Τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μνημείων και τον έστειλαν σε ένα τσίρκο.
Όταν η Κίνα έπεσε στα χέρια των κομμουνιστών το 1949, πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στην Ταϊβάν, και πήραν μαζί τους και τον Lin Wang. Μέσα σε δύο χρόνια ήταν ο μοναδικός ελέφαντας από τους αρχικούς 13 που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν ακόμα ζωντανός. Μόλις έφτασε με ασφάλεια στην Ταϊβάν, τον έβαλαν σε έναν ζωολογικό κήπο.
Καθώς μεγάλωνε, ο Lin Wang έγινε διάσημος και οι Ταϊβανέζοι τον πρόσεχαν. Από το 1983, τα γενέθλιά του γιορτάζονταν κάθε χρόνο. Ακόμα και η μεταφορά του από ένα ζωολογικό κήπο σε κάποιον άλλο συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους. Όταν τελικά πέθανε το 2003, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άφησαν κάρτες και λουλούδια έξω από το ζωολογικό κήπο, συμπεριλαμβανομένου του τότε προέδρου της Ταϊβάν.


3. Big Bertha η αγελάδα (1944-1993)


Ενώ οι περισσότερες αγελάδες στα 25 χρόνια τους θεωρούνται πολύ μεγάλες, η Big Bertha γεννήθηκε στον Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πέθανε το 1993. Στο μεταξύ, πέρασε πολλά περισσότερα από μια κανονική αγελάδα. Εκτός από 39 γέννες, για το οποίο κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες ως η αγελάδα με τις περισσότερες γέννες, κατάφερε επίσης να βοηθήσει στη συγκέντρωση 75.000 δολαρίων για την μάχη του καρκίνου, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορες εκθέσεις.
Με καταγωγή από την Ιρλανδία, η Bertha πολλές φορές ήταν επικεφαλής της παρέλασης την ημέρα του Αγίου Πατρικίου και για να την ηρεμήσει ο ιδιοκτήτης της από το θόρυβο και την πολυκοσμία της έδινε ουίσκι εκ των προτέρων.
Σύντομα της απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο Guinness ως η μεγαλύτερη αγελάδα. Όταν πέθανε, οι ντόπιοι έκαναν μια γιορτή στην αγαπημένη της παμπ. Το βαλσαμωμένο σώμα της εκτίθεται σε ένα αγρόκτημα στην Ιρλανδία.

4. Charlie ο παπαγάλος (1899 (;)-σήμερα)
Ο Τσάρλι είναι ένας ιδιότροπος γέρο-μακάο που μάλλον έχει ζήσει ήδη 3 αιώνες και συνεχίζει. Ενώ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία γέννησής του, οι εκτιμήσεις, την τοποθετούν γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, και ακόμα κι αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι λάθος κατά μερικές δεκαετίες, και πάλι ο Τσάρλι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο των 50 χρόνων ζωής.
Ο τωρινός ιδιοκτήτης του υποστηρίζει ότι ήταν το αγαπημένο κατοικίδιο του Τσόρτσιλ, ο οποίος υποτίθεται ότι τον απέκτησε το 1937 και ενώ ο παπαγάλος είχε… θάψει ήδη τους δύο προηγούμενους ιδιοκτήτες του. Ενώ ο ισχυρισμός για τον Τσόρτσιλ αμφισβητείται, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όποιος είχε τον Charlie κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου του έμαθε να βρίζει άσχημα τον Χίτλερ και τους Ναζί.
Η ομιλία του είναι τόσο χυδαία που ο σημερινός ιδιοκτήτης του, που λέει πως τον αγόρασε από το κτήμα του Τσόρτσιλ μετά τον θάνατο του το 1965, αναγκάστηκε να τον κρατήσει αντί να τον πουλήσει, όπως είχε αρχικά σκεφτεί.

5. Tish το χρυσόψαρο (1956-1999)
Ένα χρυσόψαρο μπορεί να ζήσει το πολύ ένα ή δύο χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό, το ζεύγος Hand επέτρεψε στον γιο τους να αποκτήσει δυο χρυσόψαρα το 1956. Ούτε που το περίμεναν ότι ακόμα και σήμερα θα φρόντιζαν το ένα από αυτά τα ψάρια.
Μετά από μερικές απόπειρες "αυτοκτονίας" στα νιάτα του, ο Tish άραξε με τον συγκάτοικο του, τον Tosh, στη γυάλα τους. Ο Tosh πέθανε το 1975, κάτι το εντυπωσιακό για ένα χρυσόψαρο αλλά ο Tish έζησε ακόμη 19 χρόνια και πέθανε στα 43 του.
Ένα χρόνο πριν πεθάνει, στον Tish απονεμήθηκε ο τίτλος του αρχαιότερου χρυσόψαρου από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.


6. Matilda το κοτόπουλο (1990-2006)


Ο Keith και η Donna Barton αγόρασαν την Matilda για 10 δολάρια το 1990. Αντί να την βάλουν σε ένα κοτέτσι ή να την φάνε, την χρησιμοποιούσαν στα μαγικά κόλπα τους.
Ενώ τα περισσότερα κοτόπουλα ζουν 7 με 8 χρόνια, η Matilda συνέχισε να ζει και μετά τα 15 της. Δεν έκανε ποτέ αυγά, μια ανωμαλία που κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως μπορεί να συνέβαλε στο ότι έζησε τόσο πολύ.
Το 2001, η Matilda έγινε το πρώτο κοτόπουλο που μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως "η γηραιότερη κότα" και παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο The Tonight Show.
Στα τελευταία της, η Matilda χρησιμοποιήθηκε για να συγκεντρωθούν χρήματα σε πολλές φιλανθρωπίες. Πέθανε το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου