Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η βρετανική μυστική πόλη του Ψυχρού Πολέμου έκτασης 142 στρεμμάτων


Βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης, στην κομητεία Γουιλσάιρ της Αγγλίας, βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο, με παλιά κρεβάτια, σκουριασμένα μηχανήματα και χαρτιά με την ένδειξη "άκρως απόρρητο". Πρόκειται για την πόλη με την κωδική ονομασία Burlington, που είναι κατασκευασμένη 30 μέτρα κάτω από την κομητεία Corsham. Εκεί, θα κατέφευγε η ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Κατασκευασμένη στο αποκορύφωμα της παράνοιας του Ψυχρού Πολέμου, έχει πλέον -τον προηγούμενο Δεκέμβριο- παροπλιστεί.



Δείτε ακόμη:
Copehill Down: ένα διαφορετικό, αγγλικό χωριό
Αφού υπάρχουν οι Χώρες του Τρίτου Κόσμου, ποιος είναι ο Πρώτος και ο Δεύτερος;


Η περιοχή ήταν τόσο απόρρητη που πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα τοποθετούνταν εκεί σε περίπτωση ανάγκης, δεν ήξεραν την ύπαρξη της.


Η πόλη, έκτασης 142 στρεμμάτων, μπορούσε να στεγάσει 4.000 ανθρώπους για 3 μήνες, είχε μήκος πάνω από 1 χιλιόμετρο και δρόμους συνολικού μήκους 97 χιλιομέτρων. Εκτός από νοσοκομείο, περίπτερα, κουζίνες και πλυντήρια, η πόλη διέθετε τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεφωνική γραμμή της Βρετανίας, ένα στούντιο του BBC από το οποίο θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στη χώρα και ένα εσωτερικό σύστημα για την αναμετάδοση σημάτων σε όλο το συγκρότημα με τη χρήση πεπιεσμένου αέρα.


Διέθετε επίσης και μια υπόγεια λίμνη που θα μπορούσε να παράσχει όσο πόσιμο νερό χρειαζόταν, ενώ 12 τεράστιες δεξαμενές μπορούσαν να αποθηκεύσουν τα καύσιμα που απαιτούνταν για τις τέσσερις ογκώδεις γεννήτριες στον υπόγειο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

φωτογραφίες: flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου