Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μπόνι και Κλάιντ, η ιστορία πίσω από τον αιματοβαμμένο θάνατό τους - Μέρος 1ο


Οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θανάτου των Μπόνι και Κλάιντ, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου τους, στην Λουιζιάνα στις 23 Μαΐου του 1934, αποκαλύπτουν το αιματηρό τέλος των δύο παρανόμων. Ο καθένας τους δέχτηκε πάνω από 50 σφαίρες.



Εδώ το δεύτερο μέρος.

Ίσως ήταν ίσως το πιο εξιδανικευμένο ζευγάρι παρανόμων στην αμερικανική ιστορία. Μέχρι που είχαν ένα πολύ βίαιο και απίστευτο θάνατο.

Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ και ο Κλάιντ Μπάροου ήταν ένα ερωτευμένο, νεαρό ζευγάρι, που πήγαιναν από την μια πόλη στην άλλη, ληστεύοντας τράπεζες, που έγιναν αγαπημένο θέμα στον Τύπο της εποχής. Ώσπου μια μέρα του 1934 έπεσαν σε μια θανατηφόρα ενέδρα. Αμέσως μόλις άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες από τη σκηνή του θανάτου τους, η ζοφερή αλήθεια για την πρόωρο χαμός του θα έμενε για πάντα στην μνήμη.

Στην δεκαετία του 1930, ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος "δημόσιος κίνδυνος" που χαρακτηρίστηκε από διάσημους γκάνγκστερ όπως ο Τζον Ντίλινγκερ και ο Baby Face Nelson. Και κάπου εκεί, οι δύο νέοι από το Τέξας -η σερβιτόρα Μπόνι και ο εργάτης Κλάιντ- έγιναν και αυτοί "δημόσιος κίνδυνος". Απέκτησαν γρήγορα φήμη καθώς, μέσα σε δυο χρόνια -από το 1932 ως το 1934-, έκαναν εγκλήματα από το Τέξας μέχρι τη Μινεσότα. Σε όλη την πορεία τους, κατόρθωσαν να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο Κλάιντ θεωρήθηκε ως η εξιδανικευμένο εκδοχή ενός επαναστάτη γκάνγκστερ και η Μπόνι θεωρήθηκε η αθώα φίλη του, η οποία τον κυνηγούσε για την αγάπη του και άθελά της παγιδεύτηκε στον τρόπο ζωής του.

Όμως, τον Μάιο του 1934, η μανία τους βρήκε ένα φρικιαστικό τέλος, αντάξιο των δύο γκάνγκστερ. Η Αμερική σίγουρα θα μάθαινε τον θάνατό τους. Όμως, δεν περίμενε αυτό που συνέβη. Οι φωτογραφίες έδειχναν το αυτοκίνητό τους και τους ίδιους γεμάτους τρύπες από τις σφαίρες που δέχτηκαν.

Ποιος όμως σκότωσε την Μπόνι και τον Κλάιντ, πού σκοτώθηκαν και τι οδήγησε σ' αυτή την σφαγή;

Το πρελούδιο πριν από το μακελειό

Στο νεκρό ζευγάρι στο νεκροτομείο

Τον Νοέμβριο του 1933, μια επιτροπή στο Ντάλας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης των Μπόνι και Κλάιντ. Ένα από τα μέλη της συμμορίας τους, ο W.D. Jones, συνελήφθη στο Ντάλας τον Σεπτέμβριο και αναγνώρισε το ζευγάρι ως τους δράστες πολλών εγκλημάτων. Αυτό οδήγησε στα εντάλματα.

Λίγους μήνες αργότερα, εκδόθηκε ακόμη ένα ένταλμα, αυτή τη φορά για τη δολοφονία ενός άνδρα στο Τέξας. Αν και η Μπόνι συχνά θεωρήθηκε ως απλή παριστάμενη στα εγκλήματα, οι δολοφονίες στο Τέξας άλλαξαν αυτήν την άποψη. Ένας αγρότης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, υπερτόνιζε το ρόλο της, ισχυριζόμενος ότι ήταν αυτή που κρατούσε το όπλο και γελούσε καθώς το θύμα πέθαινε. Σήμερα, πιστεύεται ότι η Μπόνι ήταν απλά -όπως ήταν πάντα- απλά θεατής. Ωστόσο, η κατάθεση του αγρότη έγινε πρωτοσέλιδο, και η αστυνομία του Τέξας προσέφερε αμοιβή 1.000 δολαρίων για τα σώματα του ζευγαριού, όχι για τη σύλληψή τους. Η αστυνομία σε όλη τη χώρα πέρασε μήνες ψάχνοντας το ζευγάρι καθώς και έναν συνεργό τους ονόματι Henry Methvin.

Τέλος, η αστυνομία της Λουιζιάνα είπε ότι το ζευγάρι ήταν καθ' οδόν για το Bienville Parish. Η οικογένεια του Methvin ήταν εκεί και ο Κλάιντ είχε πει ότι το σπίτι του ήταν το καταφύγιο τους σε περίπτωση που θα χώριζαν. Πράγματι, σε μια στάση στο Shreveport, χωρίστηκαν. Ο Methvin συνέχισε μόνος του για το Bienville Parish, αφήνοντάς τους να βρουν το δρόμο τους μόνοι τους.

Η ενέδρα

Η ομάδα των αστυνομικών που σκότωσε το ζευγάρι

Το βράδυ της 21ης Μαΐου του 1934, μια ομάδα της αστυνομίας αποτελούμενη από έξι μέλη από τα τμήματα της αστυνομίας του Τέξας και της Λουιζιάνας έστησαν ενέδρα στον κεντρικό δρόμο προς το Bienville Parish. Η ομάδα έβαλε τον πατέρα του Methvin, τον οποίο ήξεραν η Μπόνι και ο Κλάιντ, να περιμένει στη άκρη του δρόμου για να τους αποσπάσει την προσοχή. Η ομάδα τους περίμενε όλη τη νύχτα, αλλά και την επόμενη μέρα και νύχτα. Και ενώ ήταν έτοιμοι να τα παραιτήσουν, εμφανίστηκαν οι γκάγκστερ.

Στις 9:15 π.μ. στις 23 Μαΐου, η ομάδα είδε το ζευγάρι να κινείται γρήγορα με το περίφημο -σήμερα- Ford V8 τους. Όταν είδαν τον πατέρα του Methvin σταματημένο στην άκρη του δρόμου, σταμάτησαν και αυτοί. Πριν προλάβουν να φύγουν, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Ο Κλάιντ σκοτώθηκε αμέσως από μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ ένας από τους αστυνομικούς ανέφερε ότι άκουσε την Μπόνι να ουρλιάζει όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρός.

Οι αστυνομικοί άδειασαν όλα τα πυρομαχικά τους στο αυτοκίνητο, ρίχνοντας συνολικά 130 γύρους. Μετά το θάνατο της Μπόνι και του Κλάιντ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κάθε τους είχε πυροβολήσει περισσότερες από 50 φορές, παρόλο που η έκθεση του ιατροδικαστή εκείνη την εποχή είπε ότι η Μπόνι είχε 26 τραύματα και ο Κλάιντ 17. Ο εργολάβος που ανέλαβε τις κηδείες τους ανέφερε ότι είχε δυσκολία να ταριχεύσει τα σώματά τους λόγω του αριθμού των τρυπών από τις σφαίρες.

Τα όσα φρικιαστικά ακολούθησαν

Ο Κλάιντ Μπάροου νεκρός

Η Μπόνι Πάρκερ νεκρή

Η σκηνή του θανάτου των Μπόνι και Κλάιντ μετατράπηκε γρήγορα σε χάος, με τους τοπικούς συλητές να προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι από τους γκάνγκστερ πριν φτάσει ο ιατροδικαστής. Κάποιος προσπάθησε να αποκόψει το αυτί του Κλάιντ. Ένας άλλος πήρε κομμάτια από το φόρεμα της Μπόνι. Μέχρι τη στιγμή που οι αρχές πήραν τα σώματα, υπήρχε ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος που προσπαθούσε να πάρει κάτι.

Παρόλο που οι δύο τους ήταν ζευγάρι στην ζωή, στο θάνατό τους τους χώρισαν. Αν και ήθελαν να ταφούν μαζί, η οικογένεια της Μπόνι δε θα το επέτρεπε. Και οι δύο θάφτηκαν στο Ντάλας του Τέξας, αλλά σε χωριστά νεκροταφεία.

Το Ford V8 τους

Το περίφημο Ford V8 που είχαν, και που ονομάστηκε "αυτοκίνητο του θανάτου", για χρόνια μετά από τον θάνατό τους, γυρνούσε σε όλη την χώρα. Γεμάτο με τρύπες και αίμα, ήταν ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο που προβλήθηκε σε εκθέσεις, πάρκα ψυχαγωγίας και αγορές για σχεδόν 40 χρόνια πριν εγκατασταθεί στο Whiskey Pete's Hotel and Casino στο Primm της Νεβάδα. Μαζί με τις φωτογραφίες ου ζευγαριού, το αυτοκίνητο χρησιμεύει ως ένας υπαινιγμός για το αιματηρό τέλος δύο από τους πιο περίφημους εγκληματίες της αμερικανικής ιστορίας

The Highwaymen


Το 2019 προβλήθηκε το The Highwaymen, μια ταινία με σκηνοθέτη τον John Lee Hancock και πρωταγωνιστές τους Κέβιν Κόστνερ στον ρόλο του Frank Hamer, του αξιωματικού επιβολής του νόμου και πρώην Texas Ranger ο οποίος ηγήθηκε της ενέδρας των Μπόνι και Κλάιντ, και τον Γούντι Χάρελσον στον ρόλο του επίσης πρώην Texas Ranger. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν γύρω από τη Λουιζιάνα και σε διάφορα ιστορικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου που σκοτώθηκαν οι Μπόνι και Κλάιντ.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου