Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Το Μουσείο της Μασονικής Στοάς στην ισπανική πόλη Σαλαμάνκα


Στην δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκε μια ασυνήθιστη έκθεση ως προπαγάνδα κατά των Ελευθεροτεκτόνων.



Στην παλιά πόλη της Σαλαμάνκα, μέσα σε ένα μικρό μουσείο για τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στο κτίριο του Εθνικού Ιστορικού Αρχείου, μπορεί κανείς να βρει μια παράξενη περιοχή αφιερωμένη στον Ελευθεροτεκτονισμό, με μια εντυπωσιακή μασονική στοά και μια αξιοσημείωτη συλλογή κατασχισμένων αντικειμένων.


Η έκθεση μοιάζει περίεργη -και εκτός τόπου- την πρώτη φορά που θα την δει κάποιος χωρίς να γνωρίζει το παράξενο υπόβαθρό της. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, παρά τη σύγχρονη εμφάνισή του, το μουσείο δημιουργήθηκε το 1938 από ένα μέλος της κυβέρνησης του δικτάτορα Φράνκο για να τρομοκρατήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της Μασονίας.


Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και την δικτατορία του Φράνκο, οι Ελευθεροτέκτονες απαγορεύτηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα μασονικά σύνεργα για να εκτεθούν. Για την έκθεση των κλεμμένων αντικείμενων, δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο αντίγραφο μιας μασονικής στοάς που βασίστηκε σε ένα πραγματικό καταφύγιο στην ισπανική πόλη Χιχόν.


Στην έκθεση θα βρει κανείς βιβλία, μετάλλια, κοσμήματα, έγγραφα, τελετουργικά ρούχα, μασονικά σύμβολα και μια αναπαράσταση ενός μασονικού Θαλάμου Αντανάκλασης που χρησιμοποιούσαν τα νέα μέλη. Λεπτομέρειες όπως κρανία και μαύρες μάσκες, έλαβαν ιδιαίτερης προσοχής με σκοπό να σοκάρουν το κοινό στην δεκαετία του 1930.


Όμως, το μουσείο δεν άνοιξε ποτέ επίσημα στη διάρκεια του πολέμου, αλλά άνοιξε για το κοινό το 1993, ως μέρος της ιστορικής έκθεσης στην περιοχή Barrio Antiguo της Σαλαμάνκα, που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα στο Saint Ambrose College.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου