Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το "Μνημείο του Τρίτου Αγγέλου" στο Τσερνόμπιλ


Το γλυπτό τιμά όσους πέθαναν στην καταστροφή του Τσερνομπίλ.



Ένας μοναχικός άγγελος, με μια σάλπιγγα στα χέρια του, στέκεται σε ένα μέρος αυτής της τοξικής γης. Το γλυπτό, το οποίο είναι δημιουργία του Ουκρανού καλλιτέχνη Anatoly Haidamaka, είναι ένας σπαραχτικός φόρος τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

Στις 26 Απριλίου του 1986, μια δοκιμή ασφάλειας σε έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας, πήγε εντελώς λάθος, με αποτέλεσμα μια επική καταστροφή. Οι φλόγες της έκρηξης που συνέβη έκαιγαν επί 10 ημέρες. Ο ραδιενεργός καπνός της φωτιάς δηλητηρίασε τους πυροσβέστες που εστάλησαν για να καταπολεμήσουν την φωτιά.


Πολλοί από τους πυροσβέστες ή τους εκκαθαριστές αγνοούσαν την πραγματική φύση της αποστολής, πιστεύοντας αρχικά ότι ήταν μια ακόμη συνηθισμένη φωτιά. Έδιναν μάχη με τις τοξικές φλόγες, ενώ το δέρμα τους γέμισε φουσκάλες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποδυναμώθηκε επειδή ο μυελός των οστών τους αγωνιζόταν να παράξει λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. 29 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ακτινοβολίας τις ημέρες μετά την καταστροφή, ενώ εκατοντάδες άλλοι αρρώστησαν τις επόμενες εβδομάδες.


Το Μνημείο του Τρίτου Αγγέλου, τιμά όσους έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή τους για να καταπολεμήσουν την καταστροφή και δίνει μια βιβλική συστροφή στα γεγονότα. Το όνομά του εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης (Κεφάλαιο 8, 10-11):

"Καὶ ὁ τρίτος ἄγγελος ἐσάλπισε, καὶ ἔπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἀστὴρ μέγας καιόμενος ὡς λαμπάς, καὶ ἔπεσεν ἐπὶ τὸ τρίτον τῶν ποταμῶν καὶ ἐπὶ τὰς πηγὰς τῶν ὑδάτων. καὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀστέρος λέγεται ὁ Ἄψινθος. καὶ ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον, καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων, ὅτι ἐπικράνθησαν."

(10 Και σάλπισε ο τρίτος άγγελος, και από τον ουρανό έπεσε ένα μεγάλο αστέρι που καιγόταν σαν λαμπάδα, και έπεσε επάνω στο ένα τρίτο των ποταμών, κι επάνω στις πηγές των νερών· 11 και το όνομα του αστεριού λέγεται Άψινθος και το ένα τρίτο των νερών έγινε άψινθος, και πολλοί άνθρωποι πέθαναν από τα νερά, επειδή έγιναν πικρά.)


Λόγω της αναφοράς στον άψινθο, ο κόσμος άρχισε να θεωρεί ότι η Βίβλος είχε προβλέψει την καταστροφή. Διαδόθηκε μια θεωρία ότι το Τσερνομπίλ ονομάστηκε από την ουκρανική λέξη για την άψινθο (Artemisia absinthium), το φυτό που αναφέρεται στα εδάφια. Όμως, στην πραγματικότητα, το όνομα της πόλης είναι η ουκρανική λέξη για το λεβιθόχορτο (Artemisia vulgaris), το οποίο σχετίζεται με την άψινθο, αλλά δεν είναι το ίδιο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου