Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Χρωματίζοντας το Σύμπαν


Πόσο διασκεδαστικό και δημιουργικό θα ήταν αν μπορούσαμε να δώσουμε χρώμα στο σύμπαν!



Ένα χόμπι, που πρόσφατα έγινε ξανά δημοφιλές, είναι το να χρωματίζει κανείς ασπρόμαυρες εικόνες (δείτε εδώ μια τεράστια συλλογή από coloring books, όπως αποκαλούνται).

Μια πολύ καλή εικόνα που μπορεί κανείς να δώσει χρώμα είναι αυτή που φαίνεται πιο πάνω και μπορεί να την κατεβάσει σε μεγαλύτερη ανάλυση από εδώ.




Πρόκειται για την ξυλογραφία του Φλαμαριόν, ένα έργο χαρακτικής σε ξύλο άγνωστου δημιουργού, που ονομάζεται έτσι επειδή η πρώτη τεκμηριωμένη εμφάνισή του έγινε στο βιβλίο του Γάλλου αστρονόμου Καμίλ Φλαμαριόν "L'atmosphère: météorologie populaire" (Η ατμόσφαιρα: Εκλαϊκευμένη μετεωρολογία).

Η ξυλογραφία απεικονίζει έναν άντρα, με ρούχα προσκυνητή του Μεσαίωνα, που, διαπερνώντας τον ουράνιο θόλο, κοιτά τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Σύμπαντος. Ένας απ' αυτούς μοιάζει αρκετά με τις παραδοσιακές απεικονίσεις ενός "τροχού μέσα σε τροχό", όπως περιγράφεται στα οράματα του προφήτη Ιεζεκιήλ. Η λεζάντα της εικόνας στο βιβλίο του Φλαμαριόν αναγράφει "Ένας ιεραπόστολος του Μεσαίωνα διηγείται ότι βρήκε το σημείο όπου Γη και Ουρανός συναντιούνται...". Η εικόνα συνοδεύει μια παράγραφο κειμένου που αναφέρει "Τι, λοιπόν, είναι αυτός ο γαλάζιος ουρανός, που βεβαίως υπάρχει, και που κρύβει από εμάς τα άστρα κατά τη διάρκεια της μέρας;". Η ξυλοτυπία συχνά περιγράφεται σαν μεσαιωνική λόγω του στυλ της, της περίεργης αντίληψης για τον κόσμο και την απεικόνιση, κατά τα φαινόμενα, της Γης ως επίπεδης.

Η εικόνα ήταν αρκετά δημοφιλής στην εποχή της, και έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να συμβολίσει είτε την επιστημονική είτε την μυστικιστική αναζήτηση της γνώσης.

πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου