Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Το Αυτοκίνητο Φάντασμα των Ειδικών Δυνάμεων που επιχειρούσε στην Βοσνία


Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ένας Δανός πρώην στρατιωτικός των Ειδικών Δυνάμεων πήγε στην Βοσνία και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου στην χώρα.



Με την βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ, μπόρεσε να εκπληρώσει την αποστολή του, οδηγώντας υπό επικίνδυνες συνθήκες, μόνο με την Βίβλο του και ένα "πειραγμένο" Camaro, το Ghost Car.

Στην δεκαετία του 1980, η τότε Γιουγκοσλαβία υπέστη σημαντικές αλλαγές στην οικονομία και την πολιτική της. Η χώρα ήταν πάντα μια ομάδα διαφορετικών εθνών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η τρομερή οικονομική κατάσταση και η δυσπιστία μεταξύ των εθνικών ομάδων κατέληξαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.


Το ΝΑΤΟ έστειλε στρατεύματα για να διατηρηθεί η ειρήνη. Ο Helge Meyer ήρθε σε επαφή με τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Βοσνία με ένα τολμηρό σχέδιο. Με την βοήθεια των μηχανικών του στρατού, θα τροποποιούσε μια Chevrolet Camaro του 1979 και θα έμπαινε στην εμπόλεμη ζώνη για να παράσχει βοήθεια στους πολίτες.

Ο αμερικανικός στρατός συμφώνησε να τον βοηθήσει με το τολμηρό σχέδιό του και έτσι δημιουργήθηκε το Ghost Car.

Αφαιρέθηκαν τα πάντα από το αυτοκίνητο και εφαρμόστηκε θωράκιση στο εξωτερικό και στο κάτω μέρος του. Στο μπροστινό μέρος προσαρμόστηκε ένα πτερύγιο εκκαθάρισης ναρκών, ενώ του έβαλαν και ειδικά ελαστικά. Το πίσω τζάμι αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με ατσάλινη πλάκα. Το αυτοκίνητο βάφτηκε μαύρο ματ με ειδικό χρώμα που απορροφά τις υπέρυθρες ακτίνες (ANTI-IR). Προστέθηκαν ανιχνευτές θερμότητας σώματος και κάμερες νυχτερινής όρασης. Ο κινητήρας V8 των 5,7 λίτρων ρυθμίστηκε στους 220hp (από τους 185hp), οι οποίοι, αν ο Meyer έπρεπε να φύγει τάχιστα από κάποια εμπλοκή, έφταναν τους 440hp με προσθήκη νίτρο. Τέλος, τοποθετήθηκε ένας ασύρματος εδάφους-αέρα για να έχε αεροπορική υποστήριξη αν χρειαζόταν.

Επιπλέον, δόθηκε στον Meyer αλεξίσφαιρο και κράνος από Kevlar. Ειδικά το κράνος αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο όταν σταμάτησε μια σφαίρα που παραλίγο να τον σκοτώσει.

Με όλες τις τροποποιήσεις, το αυτοκίνητο και πάλι είχε επιτάχυνση τα 125 mph (201 χλμ/ώρα) σε 13 δευτερόλεπτα, ενώ μπορούσε να μεταφέρει 400 κιλά τροφές και προμήθειες.


Το πρώην μέλος των Jaeger Corps (Jægerkorpset) της Δανίας (παρόμοιο με την Delta Force των ΗΠΑ) χρησιμοποίησε όσα ήξερα από τους βοσνιακούς δρόμους, την πίστη του και την αποφασιστικότητά του για να ολοκληρώσει όλες τις αποστολές του άοπλος.

ΤΟ 1994, ο διοικητής ενός τάγματος των αμερικανικών δυνάμεων τον χαρακτήρισε "μοναδικό" και ως "κάποιος που μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή ανησυχώντας πραγματικά για όσους εμπλέκονται". Ο ίδιος διοικητής, σε μια ομιλία του για τις εμπειρίες του από τον Πόλεμο στην Βοσνία, κατέληξε λέγοντας πως "αν ο Θεός είχε ένα Ράμπο στην γη, θα ήταν ο Meyer". Αυτή η δήλωση του απέφερε το παρατσούκλι "Ράμπο του Θεού" (God’s Rambo).


Οι αποστολές του με την Camaro ήταν εκπληκτικές, κάνοντας παραδόσεις νύχτα-μέρα. Όταν δεν ήταν σε υπηρεσία, το αυτοκίνητο κρυβόταν από την αστυνομία και τον στρατό. Ο Meyer συμμετείχε σε πολλά κυνηγητά και μια φορά δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Πάντα όμως κατάφερνε να ξεφεύγει χάρη στον κινητήρα και την ορατότητα στα ραντάρ του αυτοκινήτου, αλλά και την καλή γνώση που είχε για τα δρομάκια της χώρας.

Ακόμα και σήμερα, ο Meyer έχει ακόμα το Ghost Car, αν και σήμερα είναι βαμμένο πορτοκαλί. Το οδηγεί ακόμα και έχει γράψει πάνω από 1.000 χλμ. με τον αρχικό κινητήρα. Ο ίδιος, έχει γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, με τίτλο "Gottes Rambo", δηλαδή, ο Ράμπο του Θεού.


Σε ένα από τα περιστατικά, περιγράφει τη συνάντηση του με μια οικογένειας στην ερειπωμένη πόλη Vareš, στην κεντρική Βοσνία, το 1994:

"Ανάμεσα στα ερείπια, εξέτασα την γύρω περιοχή με τον ανιχνευτή μου, ο οποίος ανιχνεύει θερμότητα σώματος. Στο απέναντι κτήριο είχα ένδειξη. Μέσα από την σφραγισμένη πόρτα, είδα φως κεριού.
Χτύπησα και αμέσως, το κερί έσβησε. Χτύπησα ξανά και είπα, "Meyer, του αμερικανικού στρατού". Ένας γέρος άνοιξε την πόρτα και με κάλεσε να μπω. Εκεί ήταν μια νεαρή γυναίκα με το νεογέννητο μωρό της.
Όλοι ήταν βρώμικοι και φανερά υποσιτισμένοι. Πήρα σαπούνι, νερό, φαγητό και παιδική τροφή από την Camaro μου. Η νεαρή μητέρα πλύθηκε η ίδια, έπλυνε το παιδί της και του έδωσε να φάει. Καθίσαμε γύρω από το κερί σιωπηλοί για λίγο. Ο γέρος διάβασε το Κοράνι του και εγώ την Βίβλο μου.
Μετά πήγα στο αυτοκίνητό μου και ήμουν έτοιμος να κοιμηθώ στον υπνόσακό μου όταν κάποιος μου χτύπησε το παράθυρο. Ήταν η νεαρή γυναίκα η οποία έβαλε το μωρό της στο γυμνό στήθος μου.
Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν τη συγκινητική στιγμή στη ζωή μου".


από: war history online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου