Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Το πρώτο ξενοδοχείο που χρησιμοποίησε το ράδιο σε σπα


Το μέρος αποτελεί την ιστορική γενέτειρα της ραδιολουτροθεραπείας.



Το αριστοκρατικό ξενοδοχείο Radium Palace κοσμεί την είσοδο της τσεχικής πόλης Jáchymov, μιας μικρής πόλης με πλούσια ιστορία στις εξορύξεις από τα μέσα του 16ου αιώνα. Τα ορυχεία, κυρίως σιδήρου και ασημιού, έφθασαν στο απόγειο της παραγωγικότητάς τους στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η πόλη ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Τα απόβλητά τους είχαν μια περίεργη ιδιότητα, η οποία βοήθησε τους χημικούς και τους φυσικούς σε άλλα μέρη της Ευρώπης να κάνουν εξαιρετικές ανακαλύψεις.


Αφότου ο Γερμανός χημικός Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ (Martin Heinrich Klaproth) ανακάλυψε το ουράνιο, μελετώντας το 1789 το ορυκτό πισσουρανίτη από απόβλητα εξόρυξης αργύρου, οι φθορίζουσες ιδιότητές του χρησιμοποιήθηκαν στην βιομηχανία των χρωμάτων. Σύντομα, έγιναν γνωστές και οι ιατρικές ιδιότητες του ραδίου και έτσι εμφανίστηκε μια ακμάζουσα ιατρική αγορά ραδιοθεραπειών.

Η πόλη, που τότε ήταν γνωστή ως Joachimsthal, έγινε ένα από τα επίκεντρα αυτής της βιοϊατρικής τάσης και το Hotel Radium Palace, το οποίο χτίστηκε το 1912 και αντικατέστησε ένα μικρότερο σπα, έγινε το πρώτο σπα ραδίου στον κόσμο. Το ξενοδοχείο θεωρείται η γενέτειρα της ραδιολουτροθεραπείας, η οποία οδήγησε σε έναν αγώνα μεταξύ των σπα για τα πιο ραδιενεργά νερά.


Αρκετά ιδιωτικά ιατρικά γραφεία, νοσοκομεία, σπα και σαλόνια ομορφιάς προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την θεραπευτική δύναμη των ραδιενεργών στοιχείων. Αργότερα, το ευγενές αέριο ραδόνιο, το οποίο εμφανίζεται φυσικά στις τοπικές ιαματικές πηγές, διατέθηκε στην αγορά ως θεραπεία και εφαρμόστηκε στο λουτρό και στην κατάποση ως ιατρική θεραπεία. Το 1925, όταν η βιομηχανία των σπα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της και έγινε τόπος μαζικού ιατρικού τουρισμού, επισκέφθηκε την πόλη η Μαρί Κιουρί.

Μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σπα ραδίου και οι βιομηχανίες χρωμάτων της πόλης κατέρρευσαν και ξεκίνησε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης. Τότε ήταν που δημιουργήθηκαν κομμουνιστικά στρατόπεδα εργασίας όπου, στα ορυχεία, εργάζονταν κρατούμενοι. Το Radium Palace ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά στη δεκαετία του 1990 και σήμερα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.


Το ξενοδοχείο λειτουργεί μέχρι και σήμερα και προσφέρει παραδοσιακές θεραπείες ραδίου και θεραπείες σπα, οι οποίες όμως είναι στα σύγχρονα αυστηρά μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα δόσεων ακτινοβολίας. Οι θεραπείες ραδίου απαιτούν ιατρική συνταγή από τον ιατρό του σπα, ενώ οι παραδοσιακές θεραπείες σπα δεν απαιτούν συνταγή γιατρού.

Η πόλη δεν ενέχει σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου