Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η ιστορία των φριχτών και ακόμα άλυτων, περίφημων "Δολοφονιών της λεωφόρου Wonderland"

Το σπίτι στην Wonderland Avenue σήμερα

Οι "Wonderland Murders" παραμένουν άλυτοι εδώ και δεκαετίες, αν και δικάστηκαν δύο άνθρωποι, οι όποιοι απαλλάχτηκαν.



Όταν η Αλίκη προσγειώθηκε στη Χώρα των Θαυμάτων, είδε κάμπιες να καπνίζουν, βίαιους κατοίκους και κάμποσα ναρκωτικά που άλλαζαν το σώμα. Αυτό ήταν απλά μια παιδική ιστορία, αλλά η πραγματική Χώρα των Θαυμάτων δεν απέχει πολύ. Αναφερόμαστε σε ένα σπίτι με ναρκωτικά στην λεωφόρο των Θαυμάτων (Wonderland Avenue), που φιλοξένησε την κακή πλευρά του Λος Άντζελες. Στο σπίτι αυτό υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ναρκωτικά και -λόγω των εκδικητικών εντολών του επικεφαλής- έγινε η σκηνή μιας ανθρωποκτονίας τεσσάρων ανθρώπων, τόσο αιματηρή, που παρέμεινε πρωτοσέλιδο για δεκαετίες.

Οι πρωταγωνιστές των δολοφονιών

Ο πορνοστάρ John Holmes

Σήμερα, η 8763 Wonderland Avenue στο Laurel Canyon δε θυμίζει σε τίποτα τα όσα συνέβησαν την 1 Ιουλίου του 1981, όταν ανακαλύφτηκαν τέσσερα πτώματα, τόσο βάναυσα χτυπημένα και ματωμένα που η αστυνομία του Λος Άντζελες τα συνέκρινε με τις περιβόητες δολοφονίες των Σάρον Τέιτ και Λίνο και Ρόζμαρι Λαμπιάνκα στις 9 Αυγούστου του 1969 και την επόμενη νύκτα αντίστοιχα από την Οικογένεια Μάνσον.

Το σπίτι στην Wonderland Avenue ανήκε στα μέλη της της Wonderland Gang, της πιο επιτυχημένης ομάδας διακινητών κοκαΐνης στο Λος Άντζελες στην δεκαετία του 1970. Η αναπτυσσόμενη επιχείρησή τους είχε ουσιαστικά κατακλύσει την αγορά. Το ακίνητο ήταν επίσημα μισθωμένο στο όνομα Joy Miller, αλλά είχε πολλούς ενοίκους που άλλαζαν. Η Joy ήταν μακροχρόνια χρήστης ηρωίνης που έμπλεξε με την συμμορία μετά το χωρισμό της από τον πλούσιο σύζυγό της και τη ζωή της στο Beverly Hills.

Φίλος της Miller ήταν ο Billy DeVerell, ο υπαρχηγός της συμμορίας. Αργότερα, οι αναφορές θα τον χαρακτήριζαν ως διστακτικό εγκληματία, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η μακροχρόνια εξάρτησή του από την ηρωίνη -και τις συνακόλουθες συλλήψεις- του έκαναν δύσκολη την ζωή του και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να έχει κάποια άλλη δουλειά.

Όμως, δεν υπήρχε κανένα καλό με τον Ron Launius. Ο Launius ήταν ο παγερός βασιλιάς της Wonderland. Είχε φτιάξει το όνομά του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, όταν αποστρατεύτηκε ατιμωτικά από το στρατό επειδή μετέφερε ναρκωτικά στις ΗΠΑ τα οποία έκρυβε στα σώματα των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών. Ο Launius είχε ήδη κάνει φυλακή για λαθρεμπόριο και ίσα που γλύτωσε τα ισόβια για δολοφονία επειδή ο μάρτυρας του κατήγορου σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα. Η αστυνομία όμως δεν το έβαλε κάτω. Μέχρι το καλοκαίρι του 1981, ο Launius ήταν ύποπτος για περισσότερες από δύο ντουζίνες ακόμη ανθρωποκτονίες.

Στο σπίτι ζούσε και η σύζυγος του Launius, η Susan. Ούσα χρήστης ναρκωτικών όπως ο σύζυγός της, απέφευγε σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες της συμμορίας.

Όμως, ο πιο ιδιαίτερος κάτοικος του σπιτιού ήταν ο John Holmes, ο διάσημος πορνοστάρ, ο οποίος ήταν συχνός επισκέπτης και ο οποίος αγόραζε ή έκανε χρήση κοκαΐνης εκεί.

Η συμμορία, εκτός από κοκαΐνη, ασχολούνταν και με την ηρωίνη αλλά και με ένοπλες ληστείες. Η κλοπή από τους αντιπάλους τους ήταν πηγή εισοδήματος αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος για κρατούν τους ανταγωνιστές τους εκτός παιχνιδιού.

Μέχρι, που ένα βράδυ, αυτό γύρισε εναντίον τους.

Το έγκλημα που προκάλεσε την πιο αιματηρή σφαγή του Λος Άντζελες

Ο Scott Thorson το 1983

Στις 29 Ιουνίου, πολλές ημέρες πριν από τις δολοφονίες της Wonderland, τέσσερα μέλη της συμμορίας λήστεψαν το σπίτι του περιβόητου ιδιοκτήτη κλαμπ και αρχηγού συμμορίας Eddie Nash.

Οι Launius και DeVerell, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, οδήγησαν τα άλλα μέλη της συμμορίας David Lind και Tracy McCourt μέσα στο σπίτι του αντίπαλου αρχηγού, όπου έβαλαν χειροπέδες στον Nash και τον σωματοφύλακά του, Gregory Diles. Κατά τη διάρκεια ληστεία, και καθώς έκαναν τον Nash να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, ο Lind πυροβόλησε κατά λάθος και τραυμάτισε τον Diles. Διέφυγαν, χωρίς να τους έχουν καταλάβει ποιοι ήταν, με 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε ναρκωτικά, μετρητά, κοσμήματα και όπλα -τα οποία ήταν μέρος μιας συλλογής που η ίδια η συμμορία είχε πουλήσει στον Nash λίγες μέρες πριν.

Αν και η αστυνομία δεν επέδειξε κάποιους ύποπτους, ο Nash έδειξε πολλά άτομα που γνώριζε ότι ήταν στο σπίτι του την ημέρα του εγκλήματος. Στην κορυφή της λίστας του ήταν ο John Holmes, ο οποίος είχε πάει στο σπίτι τρεις διαφορετικές φορές εκείνο το πρωί -πιθανώς, για να βεβαιωθεί ότι η πόρτα του αίθριου από την οποία μπήκε η συμμορία ήταν ξεκλείδωτη, όπως σκέφτηκε ο Nash.

Ο Scott Thorson, ο πρώην εραστής του πιανίστα, τραγουδιστή και ηθοποιού Λιμπεράτσε, ήταν επίσης παρόν στο σπίτι του Nash. Ο Thorson ισχυρίστηκε ότι ο Nash ήταν τόσο σίγουρος ότι ο Holmes είχε εμπλακεί που έβαλε τον τραυματισμένο σωματοφύλακά του να τον εντοπίσει και να τον χτυπήσει για να του πει τα ονόματα των εισβολέων. Αν και οι ισχυρισμοί του Thorson δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, κατά πάσα πιθανότητα έλεγε αλήθεια. Και αυτό γιατί, μόλις δύο μέρες μετά τον φερόμενο ξυλοδαρμό από τον Nash για πληροφορίες σχετικά με τους εισβολείς, οι δράστες βρέθηκαν άγρια χτυπημένοι στο σπίτι τους.

Ο κόσμος συγκλονίζεται από το βίντεο των δολοφονιών



Στις 4 μ.μ. της 1ης Ιουλίου, η αστυνομία έλαβε ένα πανικοβλημένο τηλεφώνημα από κάτι εργάτες. Καθώς εργάζονταν στο σπίτι δίπλα στην 8763 Wonderland, άκουσαν απελπισμένα, πονεμένα βογγητά που προέρχονταν από το σπίτι.

Οι ερευνητές αντίκρισαν μια φρικτή σκηνή.

Το σώμα της Barbara "Butterfly" Richardson, της φίλης του David Lind, βρισκόταν κάτω, κοντά στον καναπέ που είχε κοιμηθεί, μέσα στα αίματα. Η Joy Miller ήταν νεκρή στο κρεβάτι της, ενώ το σώμα του DeVerell ήταν σωριασμένο κάτω. Ένα αιματοβαμμένο σφυρί ήταν στα σεντόνια της Miller, ενώ στο πάτωμα υπήρχαν πολλοί μεταλλικοί σωλήνες. Στην διπλανή κρεβατοκάμαρα, ο Launius ήταν νεκρός, μέσα στα αίματα και σχεδόν μη αναγνωρίσιμος από τα χτυπήματα. Ίσως, το πιο τρομακτικό θέαμα ήταν η σύζυγος του Launius, η Susan. Ήταν, στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι, μέσα στα αίματα, να κρατάει το σώμα του νεκρού συζύγου της, με το κρανίο της ανοιγμένο, αλλά ακόμα ζωντανή. Τα βογγητά που είχαν ακούσει οι εργάτες ήταν δικά της. Αν και επέζησε της επίθεσης και ανέκαμψε πλήρως, η εγκεφαλική βλάβη που υπέστη την άφησε με μόνιμη αμνησία, ανίκανη να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς.

Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι και πήρε καταθέσεις από τους γείτονες, οι οποίοι αργότερα θυμήθηκαν ότι είχαν ακούσει κραυγές τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρω στις 3:00 π.μ. Δεδομένου ότι το σπίτι είχε κακή φήμη, οι γείτονες είχαν υποθέσει ότι η συμμορία έκανε κάποιο πάρτι και δεν κάλεσαν την αστυνομία.

Η Susan Launius ήταν στο πάτωμα ζωντανή, με το κρανίο της ανοιγμένο, για πάνω από 12 ώρες.

Η σπαζοκεφαλιά των ερευνητών για το μυστήριο των δολοφονιών

Ο Eddie Nash συνελήφθη στις 7 το πρωί

Οι έρευνες της αστυνομίας -που τεκμηριώνονται στο τρομερό βίντεο των δολοφονιών- αποκάλυψε ένα αιματοβαμμένο αποτύπωμα χεριού στο προσκέφαλο πάνω από τον νεκρό Ron Launius.

Ανήκε στον John Holmes, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τέσσερις φόνους. Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι οι φόνοι ήταν εκδίκηση εναντίον της συμμορίας επειδή ένιωσε απογοητευμένος που η συμμορία των άφησε απ' έξω στη μοιρασιά των κλοπιμαίων από το σπίτι του Nash.

Όμως, η ιστορία δεν έπεισε. Οι ένορκοι πίστεψαν ότι ο αστέρας της πορνογραφίας βρέθηκε απλά στη μέση "διασταυρούμενων πυρών". Αφού η συμμορία τον δωροδόκησε με ναρκωτικά για να ξεκλειδώσει την πόρτα του Nash, ο Holmes έγινε στόχος του Nash, ο οποίος πίστευε ότι ήταν συνεργός της συμμορίας της Wonderland. Η ομάδα του Nash τον χτύπησε μέχρι που συμφώνησε να βάλει τους άντρες του αντίπαλου αρχηγού μέσα στο σπίτι της Wonderland. Ο Holmes αθωώθηκε, παρόλο που αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο κατά τη διάρκεια της δίκης του και κατέληξε με 110 ημέρες φυλακής για περιφρόνηση δικαστηρίου.

Έπειτα, η προσοχή έπεσε στον Nash. Η αστυνομία, υποπτευόμενη ότι ο Nash είχε δολοφονήσει τη συμμορία για εκδίκηση, τον ανέκρινε και τελικά τον συνέλαβε. Κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος των δολοφονιών και σώθηκε χάρη σε έναν και μόνο ένορκο, τον μοναδικό ανάμεσα στον Nash και την καταδικαστική ετυμηγορία. Ο Nash παρέμεινε ελεύθερος μέχρι το 2000, όταν κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ως μέρος της συμφωνίας επίλυσης, παραδέχθηκε ότι είχε δωροδοκήσει τον μοναδικό διαφωνούντα ένορκο στην αρχική δίκη. Επίσης, ομολόγησε ότι διέταξε τους άντρες του να πάρουν πίσω τα κλεμμένα αντικείμενα από το σπίτι της Wonderland τη νύχτα των δολοφονιών. Ποτέ όμως δεν παραδέχτηκε ότι διέταξε τις δολοφονίες.

Το 2003 κυκλοφόρησε η ταινία Wonderland -Άγριες νύχτες, ο μεταφρασμένος τίτλος- για τους περιβόητους φόνους, σε σκηνοθεσία James Cox και τους Val Kilmer (John Holmes), Kate Bosworth (Dawn Schiller), Dylan McDermott (David Lind), Carrie Fisher (Sally Hansen), Josh Lucas (Ron Launius), Christina Applegate (Susan Launius), Lisa Kudrow (Sharon Holmes), Janeane Garofalo (Joy Miller) και Eric Bogosian (Eddie Nash). - πηγή

Οι δολοφονίες της Wonderland είναι μία από τις πιο φρικτές στιγμές του Χόλιγουντ. Μια ιστορία φρίκης, οι εικόνες και το βίντεο των οποίων συνέχιζαν να στοιχειώνουν το κοινό για πολύ καιρό μετά από την ταφή των νεκρών.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου