Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Οι Πλάκες των Δολοφονιών

Η πλάκα για τον William Wood στο Ντερμπισάιρ. Ο William δολοφονήθηκε από τρεις άντρες για 100 λίρες το 1823

Το Ardwell House East Lodge βρίσκεται στην νότια Σκοτία, εκεί που κατά τον 18ο αιώνα βρισκόταν το Ardwell House and Garden, ένα μικρό εξοχικό με θέα στον Luce Bay. Διαφημίζεται ως "την τέλεια ρομαντική απόδραση για τα ζευγάρια", κάτι που ισχύει. Αυτό όμως μέχρι να περιπλανηθεί κανείς στο δάσος που το περιβάλλει και πέσει πάνω σε μια πολυκαιρισμένη πλάκα με μια λέξη χαραγμένη πάνω της: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.



Αυτή η πλάκα είναι ένα μνημείο, μια από τις πολλές "Πλάκες Δολοφονιών" που ανεγέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη δεκαετία του 1800 για να σηματοδοτήσουν σημεία όπου διαπράχθηκαν βίαια εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινότητα. Οι πλάκες στήνονταν προς τιμή του θύματος, αλλά και για να προειδοποιούν τους πιθανούς εγκληματίες για τις συνέπειες φρικιαστικών πράξεων.

Η πλάκα στο St Catwgs, Ουαλία

Η δολοφονία του Laird (λόρδου) του κάστρου Clanyard στα μέσα του 16ου αιώνα θα πρέπει να ήταν φρικτός, γιατί όποιος τρεις αιώνες αργότερα έστησε την πλάκα στο Ardwell, πίστευε ότι η επιγραφή ήταν αρκετή γι' αυτήν τη διαβόητη δολοφονία. Άλλες ανάλογες πλάκες έχουν περισσότερες πληροφορίες.

Μια τέτοια πλάκα στο νεκροταφείο της εκκλησίας του St Catwg στο Cadoxton της Ουαλίας φέρει μια περιγραφή του εγκλήματος και ακολουθείται από μια κατάρα:

Η πλάκα αυτή ανεγέρθηκε πάνω από το σώμα της Margaret Williams ηλικίας 26 ετών, από το Carmarthenshire, που ζούσε σε αυτήν την κοινότητα, που βρέθηκε νεκρή με σημάδια βίας πάνω της σε ένα χαντάκι στο βάλτο κάτω από αυτή την εκκλησία το πρωί της Κυριακής της 14ης Ιουλίου του 1822.

Αν και ο αδίστακτος δολοφόνος διέφυγε, ο Θεός έθεσε το σημάδι του επάνω του, είτε για τώρα, είτε για την αιωνιότητα, και η κραυγή του αίματος θα τον ακολουθεί σίγουρα σε μια βέβαιη και τρομερή δίκαιη κρίση.

Η πλάκα της Margaret Williams

Οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι η Williams εργαζόταν ως υπηρέτρια ενός ντόπιου αγρότη, όταν έμεινε έγκυος από τον γιο του αγρότη, όπως υποστήριξε η ίδια. Δέκα εβδομάδες μετά από την αποκάλυψη του ονόματος του πατέρα, η Williams βρέθηκε στραγγαλισμένη και πνιγμένη στους βάλτους κοντά στην πόλη. Φυσικά, φαινόταν ότι ένοχος ήταν ο γιος του αγρότη, αλλά επειδή δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ή μάρτυρες, ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος. Η κοινότητα εξοργίστηκε με την ετυμηγορία, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ένα χρόνο μετά από το θάνατο, ανεγέρθηκε μια πλάκα πάνω από τον τάφο της. Ο επιτάφιος γράφτηκε από έναν ντόπιο Κουακέρο και γνωστό ρήτορα.

Η πλάκα στο Cadoxton, όπως εκείνη στο Ardwell, είναι η μοναδική στην Ουαλία και στην Σκοτία, αντίστοιχα. Όμως, υπάρχουν πολλές στην Αγγλία.

Η δολοφονία της Bessie Shepherd από τον Charles Rotherham είναι ακόμη μια διάσημη ιστορία στην αγγλική κομητεία Νοτινχαμσάιρ που μνημονεύετε σε πλάκα. Στις 7 Ιουλίου του 1817, η 17χρονη Elizabeth "Bessie" Sheppard επέστρεφε στο σπίτι της έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει για να υποβάλει αίτηση για δουλειά. Τότε δέχτηκε επίθεση από τον Charles Rotherham, έναν 30χρονο βετεράνο των Ναπολεόντειων Πολέμων από το Σέφιλντ. Ο Rotherham την χτύπησε μέχρι θανάτου, έκλεψε τα παπούτσια και την ομπρέλα και έριξε το σώμα της σε ένα χαντάκι, όπου το βρήκε ένας λατόμος την επόμενη μέρα. Ο Rotherham είχε πουλήσει τα παπούτσια της Bessie και συνελήφθη. Ομολόγησε το έγκλημα και έδειξε στον αστυνόμο το ξύλο που είχε χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει την Bessie και κρεμάστηκε για το έγκλημά του. Οι ντόπιοι μάζεψαν χρήματα για μια πέτρινη πλάκα, η οποία τοποθετήθηκε στην περιοχή όπου συνέβη η δολοφονία.

Η πλάκα για την Elizabeth Sheppard

Ενώ οι περισσότερες πλάκες έχουν ανεγερθεί από οργή για το έγκλημα και στη μνήμη του θύματος, υπάρχει μια στην κομητεία Ουόρουικσαιρ η οποία προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στο θύμα, επειδή "πήγε χωρίς ασφάλεια σε μια περιοχή διασκέδασης, χωρίς κατάλληλη προστασία". Η ιστορία πίσω από το θάνατο και τη δίκη της Mary Ashford έχει σημασία για τη νομική ιστορία της Βρετανίας. Η 20χρονη οικονόμος Ashford είχε πάει σε έναν χορό στο Erdington του Μπέρμιγχαμ, με την φίλη της Hannah Cox, η οποία σχεδίαζε να μείνει εκεί τη νύχτα, πριν επιστρέψει εκεί που δούλευε σε ένα γειτονικό χωριό. Στον χορό, γνώρισε τον Abraham Thornton και τους είδαν να περνάνε χρόνο μαζί. Για να ξεφύγει από την φίλης και να περάσει περισσότερο χρόνο με τον Thornton, η Mary είπε στη Hannah ότι θα περνούσε τη νύχτα στο σπίτι των παππούδων της. Ο Thornton και η Mary έφυγαν μαζί μετά από τον χορό. Η Mary επέστρεψε στο σπίτι της Hannah στις 4 το πρωί, άλλαξε ρούχα και ξεκίνησε για το σπίτι. Δύο ώρες αργότερα, βρέθηκε πνιγμένη σε έναν λάκκο στα χωράφια. Η εξέταση έδειξε ότι είχε βιαστεί. Ο Thornton συνελήφθη και δικάστηκε, αλλά αρκετοί μάρτυρες τον τοποθετούσαν σε άλλο μέρος τη στιγμή του θανάτου της Mary και αθωώθηκε. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Ο αδελφός της Mary, William, κατέθεσε "έφεση για δολοφονία" εναντίον του Thornton. Ο Thornton συνελήφθη ξανά και δικάστηκε για δεύτερη φορά. Και τότε έπαιξε ατού του. Ο Thornton ισχυρίστηκε το δικαίωμα της δίκης σε μάχη, έναν αρχαίο νόμο που δεν είχε καταργηθεί ποτέ από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι δύο αντίδικοι έπρεπε να συναντηθούν και να παλέψουν μέχρι θανάτου. Ο Ashford, ο οποίος ήταν αδύναμος και μικρότερος από τον Thornton, απέρριψε τη μάχη και ο Thornton αθωώθηκε. Η υπόθεση "Ashford v. Thornton" τράβηξε μεγάλη προσοχή και λίγα χρόνια αργότερα, τόσο το "Στοίχημα της Μάχης", όσο και η "Ένσταση για Δολοφονία" αφαιρέθηκαν από το αγγλικό δίκαιο. Η δολοφονία της Mary Ashford ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους ηθικούς να προειδοποιήσουν τις νεαρές γυναίκες. Η πλάκα της είναι ένα παράδειγμα της κατηγορίας εναντίον του θύματος.

Ως προειδοποίηση για τη γυναικεία αγνότητα και ένα ταπεινό μνημείο της γυναικείας παρθενίας: αυτή η πλάκα σηματοδοτεί τον τάφο της ΜΑRY ASHFORD, η οποία, κατά το εικοστό έτος της ηλικίας της, έχοντας πάει χωρίς ασφάλεια σε χώρο διασκέδασης χωρίς σωστή προστασία, βιάστηκε βάναυσα και δολοφονήθηκε στις 27 Μαΐου του 1817.

Άξια αναφοράς είναι η πλάκα για τον Nicholas Carter, έναν 55χρονο αγρότη από μια κοινότητα της κομητείας Γιορκσάιρ, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν εργάτη καθώς έφευγε από την αγορά. Ο δολοφόνος συνελήφθη και έγινε ο τελευταίος άντρας που κρεμάστηκε στο Γιόρκ. Μια πλάκα ανεγέρθηκε στον τόπο της δολοφονίας, με ένα πολύ απλό μήνυμα μαζί με την ημερομηνία του θανάτου, την 19η Μαΐου του 1826. "ΜΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΣ". Η πλάκα καταστράφηκε τον Ιανουάριο του 2018 όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω της.

Penrice Murder Stone, Penrice Churchyard

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου