Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

9 ψεύτικες φήμες με συνέπειες στην πραγματική ζωή

"Rumors Cost Us Lives" - πηγή

Μην πιστεύετε ό, τι διαβάζετε, ή ό, τι ακούτε. Σε όλη την ιστορία, ανεπιβεβαίωτες -αλλά εύηχες- φήμες αποτέλεσαν αφορμή για βίαιους θανάτους και καταστροφές, ανεξάρτητα από το αν οι ιστορίες είχαν σχέση κάποια με την αλήθεια.



Ο Λουδοβίκος ΙΕ' της Γαλλίας απήγαγε παιδιά
Το 1750, άρχισαν να εξαφανίζονται παιδιά από τους δρόμους του Παρισιού. Κανείς δεν φαινόταν να ξέρει γιατί και οι γονείς που ανησυχούσαν άρχισαν αναταραχές στους δρόμους. Μέσα στον πανικό, κυκλοφόρησε μια φήμη ότι ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ' ήταν λεπρός και απήγαγε παιδιά για να κάνει μπάνιο στο αίμα τους -εκείνη την εποχή, το να πλυθεί κανείς σε αίμα παιδιών θεωρούνταν από μερικούς ως αποτελεσματικό ιατρική θεραπεία.
Οι φήμες είχαν ένα μικροσκοπικό πυρήνα αλήθειας. Οι αρχές μάζευαν παιδιά, αλλά όχι για το παλάτι. Μια πρόσφατα θεσμοθετημένη σειρά διαταγμάτων, που αποσκοπούσαν στην εκκαθάριση των δρόμων από "ανεπιθύμητους", οδήγησαν ορισμένους αστυνομικούς -οι οποίοι πληρώνονταν ανά σύλληψη- να υπερβούν την εξουσία τους, να μαζεύουν παιδιά που έβρισκαν στους δρόμους και να τα πηγαίνουν στις φυλακές. Τελικά, τα περισσότερα επιστράφηκαν στους γονείς τους και οι φήμες για τα φρικιαστικά μπάνια του βασιλιά ησύχασαν.


Το Λονδίνο επρόκειτο να καταστραφεί από έναν σεισμό
Στις αρχές του 1761, δύο μικροί σεισμοί έπληξαν το Λονδίνο οδηγώντας σε φήμες ότι θα συνέβαινε ένας μεγαλύτερος στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους. Υποτίθεται ότι ένα μέντιουμ είχε προβλέψει την καταστροφή. Για εκείνη την ημέρα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού πανικοβλήθηκε τόσο που έφυγε από την πόλη και όσοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κάποιο κατάλυμα, έμειναν στα χωράφια. Ένας στρατιώτης ήταν τόσο πεπεισμένος για την επικείμενη καταστροφή που έτρεχε στους δρόμους φωνάζοντας για τον επερχόμενο σεισμό. Λίγους μήνες αργότερα, κατέληξε σε ένα άσυλο ανιάτων.


Οι Εβραίοι δηλητηρίαζαν τις πηγές
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, υπήρχαν φήμες ότι οι Εβραίοι θυσίαζαν τελετουργικά παιδιά Χριστιανών. Όμως, τα πράγματα ξέφυγαν κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της μαύρης πανούκλας. Τον 14ο αιώνα, σκοτώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι λόγω της φήμης ότι τους προστάτευε από την πανώλη ο Σατανάς, με αντάλλαγμα να δηλητηριάζουν τις πηγές των χριστιανών. Το 1321, μόνο στην -παλιά- γαλλική επαρχία Γκιγιέν, κάηκαν ζωντανοί περίπου 5000 Εβραίοι εξαιτίας αυτών των φημών. Άλλες κοινότητες έδιωξαν τους Εβραίους, ή έκαψαν ολοσχερώς ολόκληρους οικισμούς. Στο Βρανδεμβούργο της Γερμανία, πέρασαν έναν νόμο που καταδίκαζε τους Εβραίους ότι δηλητηρίαζαν τις πηγές -κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.


Ληστές τρομοκρατούσαν την γαλλική επαρχία
Τον Ιούλιο του 1789, στις παραμονές της γαλλικής επανάστασης, εν μέσω του ευρέως διαδεδομένου φόβου και αστάθειας, εξαπλώθηκαν φήμες ότι η αντεπαναστατική αριστοκρατία είχε βάλει ληστές να τρομοκρατούν τους αγρότες και να κλέβουν τα αποθηκευμένα τρόφιμά τους. Φώτα από τους φούρνους, φωτιές, ακόμη και η αντανάκλαση του ήλιου μερικές φορές, θεωρούνταν σημάδια ληστών. Σε απάντηση στις φήμες, οι πόλεις και τα χωριά στην επαρχία σχημάτισαν πολιτοφυλακές. Στις 24 Ιουλίου του 1789, σε ένα τέτοιο τυπικό περιστατικό, κοντά στην πόλη Τρουά, υποτίθεται ότι μια ομάδα ληστών ήταν σε ένα δάσος. Αμέσως δόθηκε συναγερμός και 3000 άντρες ξεκίνησαν ένα κυνήγι. Οι "ληστές" αποδείχτηκαν κοπάδι βοοειδών.


Γερμανο-Αμερικανοί σχεδίαζαν επιθέσεις στον Καναδά
Ο Καναδάς εισήλθε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914, τρία χρόνια πριν από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυκλοφόρησαν φήμες ότι Γερμανο-Αμερικανοί ευνοϊκά διακείμενοι προς την χώρα καταγωγής τους σχεδίαζαν επιθέσεις στον Καναδά. Ένας από τους κύριους υπαίτιους αυτής της φήμης ήταν ο Βρετανός πρόξενος σερ Courtenay Bennett, που τότε βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Τους πρώτους μήνες του 1915, ο Bennett έκανε "αρκετούς εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για ένα σχέδιο στο οποίο, 80.000 καλά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι Γερμανοί, που είχαν εκπαιδευτεί στους καταρράκτες Νιαγάρα και στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σχεδίαζαν να επιτεθούν στον Καναδά από τα βορειοδυτικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης". Υπήρξε μεγάλη ανησυχία και καχυποψία, οπότε ο τότε Καναδός πρωθυπουργός ζήτησε αναφορά για τους ισχυρισμούς, κάτι που ο επικεφαλής της αστυνομίας απέδειξε ότι ήταν αβάσιμοι.


Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έθαβε κεφάλια σε νέα κατασκευαστικά έργα
Σε ορισμένα μέρη της Ινδονησίας, λέγεται ότι οι ντόπιοι πιστεύουν -ή πίστευαν κάποτε- ότι μεγάλα κατασκευαστικά έργα, για να μην πέφτουν, έπρεπε στα θεμέλιά τους να τοποθετηθούν ανθρώπινα κεφάλια. Το 1937, βγήκε μια φήμη σε ένα νησί ότι ένας "tjoelik" (κυνηγός κεφαλών της κυβέρνησης) έψαχνε να βάλει ένα κεφάλι σε μια νέα προβλήτα. Οι ντόπιοι ανέφεραν περίεργους θορύβους και θεάσεις, σπίτια να λιθοβολούνται με πέτρες και επιθέσεις από έναν tjoelik που κρατούσε βρόγχους. Το 1979, εμφανίστηκαν παρόμοιες φήμες στο Βόρνεο, όταν -υποτίθεται ότι- κυβερνητικοί υπάλληλοι έψαχναν κεφάλι για μια νέα γέφυρα. Ομοίως, το 1981, στο νότιο Βόρνεο, κυβερνητικοί υπάλληλοι υποτίθεται ότι χρειάζονταν κεφάλια για να σταθεροποιήσουν τον δυσλειτουργικό εξοπλισμό στις πετρελαιοπηγές που ήταν στην περιοχή. Τελικά, αν και οι φήμες καταρρίφθηκαν, οι τρομοκρατημένοι ντόπιοι άρχισαν να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους μόνο στις άκρως απαραίτητες.


Μια ισχυρά αφροδισιακή τσίχλα βγήκε στην αγορά στη Μέση Ανατολή
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στη Μέση Ανατολή υπήρχαν κάποιες φήμες για μια αφροδισιακή τσίχλα. Το 1996, στην πόλη Μανσούρα της Αιγύπτου, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο της πόλης που αγόραζαν μια τσίχλα που περιείχε ένα αφροδισιακό και συμμετείχαν σε όργια. Ένας ντόπιος βουλευτής δήλωσε ότι η τσίχλα διανεμόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση, ως μέρος ενός σχεδίου που είχε ως σκοπό να διαφθείρει της νεολαία της Αιγύπτου. Τα μεγάφωνα των τζαμιών άρχισαν να προειδοποιούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν την τσίχλα, η οποία υποτίθεται ότι ήταν στην αγορά με την ονομασία "Aroma" ή "Splay". Οι αρχές έκλεισαν μερικά καταστήματα και έκαναν συλλήψεις, αλλά δεν βρήκαν ποτέ τσίχλα με αφροδισιακό. Τον επόμενο χρόνο, στην Λωρίδα της Γάζας, εμφανίστηκαν παρόμοιες φήμες. Αυτήν την φορά, ήταν μια τσίχλα με γεύση φράουλας που έκανε τις γυναίκες πόρνες -υποτίθεται, για να γίνουν πληροφοριοδότριες για την υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, Σιν Μπετ.


Μάγοι στην Ινδονησία
Το φθινόπωρο του 1998, εμφανίστηκε στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας ένας ξαφνικός φόβος για μάγους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών χωρικών. Η χώρα ήταν σε κρίση και ενώ γινόντουσαν πορέιες διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις, κάποιοι στην αγροτική περιοχή Banyuwangi άρχισαν να ανησυχούν για την αποκατάσταση λαθών του παρελθόντος που φέρεται ότι διαπράχθηκαν από μάγους. Ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης διέταξε τις αρχές να μεταφέρουν τους υποτιθέμενους μάγους σε μια ασφαλή τοποθεσία, μια διαδικασία που περιελάμβανε check-in στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι χωρικοί εξέλαβαν τις επισκέψεις των υποτιθέμενων μάγων στα αστυνομικά τμήματα ως απόδειξη του τι ήταν και άρχισαν να τους σκοτώνουν.


Ο Ομπάμα τραυματίστηκε σε μια έκρηξη στον Λευκό Οίκο
Στις μέρες μας, οι φήμες μπορούν να διαδοθούν μέσω της τεχνολογίας. Στις 23 Απριλίου του 2013, ένα ψεύτικο tweet σε έναν λογαριασμό του Associated Press που είχε παραβιαστεί ισχυρίστηκε ότι εκρήξεις στον Λευκό Οίκο είχαν τραυματίσει τον Μπάρακ Ομπάμα. Το tweet προκάλεσε αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και ο δείκτης Standard and Poor's 500 έχασε 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύντομα, αποκαλύφτηκε τι είχε συμβεί καθώς πολλοί δημοσιογράφοι ήταν ύποπτοι με το αρχικό tweet δεδομένου ότι δεν ακολουθούσε το στυλ του AP στην αναφορά του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και επειδή το "έκτακτο" ήταν με κεφαλαία.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου