Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Το Παρεκκλήσι των Ψυχών με τα 15.947 μπλε κεραμικά πλακίδια

 
Το 1929, ο Eduardo Leite κάλυψε μια εκκλησία στο Πόρτο της Πορτογαλίας με 15.947 μπλε κεραμικά πλακίδια, τα "azulejos" (αζουλέζου).
 
 

Το Capela das Almas, όπως είναι στα πορτογαλικά, είναι μια σχετικά μικρή εκκλησία που χάνεται στο Πόρτο στην βόρεια Πορτογαλία, που θεωρείται ένα από τα παλαιότερα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης
 
Το παρεκκλήσι βρίσκεται στο κέντρο του κεντρικού εμπορικού δρόμου της πόλης, την Ruа dе Sаntа Саtаrinа, στην περιοχή Sаntо Ildеfоnsо, και πρόκειται για ένα μέρος που επισκέπτονται πολύ τουρίστες και ίσως το πιο φωτογραφημένο κτήριο.
 
 
Είναι γνωστό ως το Παρεκκλήσι των Ψυχών για δύο πιθανούς λόγους. Πρώτον, στον βωμό του, από την κατασκευή του τον 18ο αιώνα, υπάρχει η εικόνα της Nоssа Sеnhоrа dаs Аlmаs (Παναγία των Ψυχών). Και δεύτερον, χάρη στην Αδελφότητα των Ψυχών που έγινε μέρος του παρεκκλησίου και καταγράφηκε στην πρόσοψή του.

Το παρεκκλήσι έχει εκπληκτικό εξωτερικό, κάτι για το οποίο είναι διάσημο, και όπου μπορεί κανείς να δει την επιφάνειά του που είναι πλήρως καλυμμένη με μπλε και λευκά κεραμικά πλακάκια -τα λεγόμενα "аzulеjоs"- από τον συγγραφέα Еduаrdо Lеitе.
 
 
Τα πλακάκια απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές σκηνές, όπως τον θάνατο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και το μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης. Η κάλυψη της εκκλησίας χρονολογείται από τον 20ο αιώνα, όταν ο αρχιτέκτονας μιμήθηκε τέλεια το κλασσικό στυλ του προηγούμενου αιώνα. Επίσης, στο μπροστά μέρος του κτηρίου υπάρχει ένα βιτρό στο οποίο απεικονίζονται οι "dаs аlmаs" (ψυχές) δημιουργός του οποίου ήταν ο Аmândiо Silvа. Σε αντίθεση με τα πλακάκια, το βιτρό έγινε τον 19ο αιώνα.

Η εκκλησία έχει δύο εισόδους και καμπαναριό δύο ορόφων.
 

Όπως το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό μέρος του είναι το ίδιο εκπληκτικό.
 
από: trips point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου