Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

James Holman: Ο τυφλός ταξιδιώτης που γύρισε τον κόσμο

 
Ο Τζέιμς Χόλμαν ήταν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα στην ιστορία των ταξιδιών και της εξερεύνησης.
 
 
 
Γεννημένος στο Έξετερ της Αγγλίας το 1786, ο Χόλμαν έχασε την όρασή του στα είκοσί του λόγω μιας άγνωστης ασθένειας. Παρ' όλα αυτά, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, κάτι τόσο φιλόδοξο, όσο και άνευ προηγουμένου.

Ο Χόλμαν ήταν γιος φαρμακοποιού. Ως μικρό παιδί, τον συνέπαιρνε η θάλασσα και ονειρευόταν να γίνει ναυτικός. Στα 12 του, κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό ως εθελοντής, με την καριέρα του να είναι ήταν πολλά υποσχόμενη και γρήγορα ανήλθε σε βαθμούς. Ωστόσο, η ζωή του πήρε μια δραματική τροπή όταν αρρώστησε με αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ρευματισμοί. Η ασθένεια τον άφησε τυφλό και με χρόνιους πόνους και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Ναυτικό σε ηλικία 25 ετών.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η κατάστασή του σχετιζόταν με την υπηρεσία, το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στον Χόλμαν σύνταξη και μια εφ' όρου ζωής διαμονή στο Κάστρο του Ουίνδσορ μαζί με άλλους συνταξιούχους και βετεράνους. Η ζωή στο Κάστρο ήταν ήσυχη, κάτι που δεν εναρμονιζόταν με τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά του που τον κατέστησαν σωματικά ασθενή. Ένας γιατρός πρότεινε ότι ένα θερμότερο κλίμα μπορεί να έκανε καλό στην υγεία του και ο Χόλμαν αποφάσισε να επισκεφτεί τη Μεσόγειο. Ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού, έφυγε για τη Γαλλία.
 
Αυτό το ταξίδι θα τον άλλαζε για πάντα.
 
 
Ο Χόλμαν αποφάσισε να αφήσει την καθιστική ζωή και να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο. Το 1819, ξεκίνησε αυτό που θα γινόταν ένα επικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία, πριν διασχίσει τη Μεσόγειο για την Βόρεια Αφρική.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Άπω Ανατολή, όπου επισκέφτηκε την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Έκανε ένα ταξίδι στη Σιβηρία, όπου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, φυλακίστηκε και εξορίστηκε ως εχθρός του Τσάρου. Οι Ρώσοι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο για έναν τυφλό να ταξιδεύει και προφανώς προσποιούταν. Στην Αφρική συμμετείχε στην καταπολέμηση του δουλεμπορίου, βοηθώντας στην ίδρυση αυτού που σήμερα είναι η Ισημερινή Γουινέα. Στο νησί Fernando Po, σήμερα μέρος της Ισημερινής Γουινέας, ο ποταμός Χόλμαν ονομάστηκε προς τιμήν του.

Το ταξίδι του Χόλμαν σε όλο τον κόσμο ήταν αξιοσημείωτο, όχι μόνο λόγω της αναπηρίας του, αλλά και λόγω της τεράστιας έκτασης της περιπλάνησής του. Διένυσε τεράστιες αποστάσεις και επισκέφτηκε πολλές διαφορετικές χώρες, κάνοντας το ταξίδι του ένα από τα πιο φιλόδοξα και εντυπωσιακά ταξιδιωτικά του 19ου αιώνα. Πλοήγουταν χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις του και χρησιμοποιούσε ένα μπαστούνι που τον βοηθούσε να κινείται ακούγοντας τους γδούπους του. Επίσης, άγγιζε σχεδόν τα πάντα για να κατανοήσει καλύτερα το περιβάλλον του. Γλιστρούσε τα χέρια του πάνω σε τοίχους, γλυπτά και, ενίοτε, ανθρώπους.

Οι λογοτεχνικές συνεισφορές του Χόλμαν ήταν σημαντικές, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως τυφλός ταξιδιώτης. Έγραψε πολλά βιβλία για τα ταξίδια του, συμπεριλαμβανομένου του "A Voyage Round the World", που εκδόθηκε το 1834. Το βιβλίο εξιστορεί το ταξίδι του σε τέσσερις ηπείρους και, εκείνη την εποχή, είχε μεγάλη απήχηση. Το 1822 δημοσίευσε "The Narrative of a Journey through France, etc", το 1825 το "Travels through Russia, Siberia, etc." και, από το 1827 έως το 1832 το "Travels in Africa, Asia, Australasia, America, etc." σε πολλούς τόμους.

Τα τελευταία του ταξίδια ήταν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Συρία και την Τουρκία. Αφού επέστρεψε από το ταξίδι, ολοκλήρωσε το χειρόγραφο του επόμενου βιβλίου του, το "Holman's Narratives of His Travels".
 
Δυστυχώς όμως, ο Χόλμαν πέθανε μέσα σε μια εβδομάδα και αυτό το χειρόγραφο δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Σήμερα, θεωρείται χαμένο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου