Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Κλαρκ Ροκφέλερ: Ο ελίτ απατεώνας που διέφευγε ενός φόνου για σχεδόν 30 χρόνια

 
Από το 1978, καθώς ανέρχονταν στις ανώτερες τάξεις της Αμερικής, εξαπατώντας και σκοτώνοντας, ο Christian Gerhartsreiter απέκτησε πολλές ταυτότητες, μέχρι που, επί 16 χρόνια, κατέληξε να παρουσιάζεται ως μακρινός συγγενής της οικογένειας Ροκφέλερ.
 
 
 
Το 1996, ο Κλαρκ Ροκφέλερ παντρεύτηκε μια επιτυχημένη επιχειρηματία, την κατά επτά χρόνια νεότερή του Σάντρα Μπος. Όπως ο ίδιος καυχιόταν, ήταν απόγονος της διάσημης οικογένειας Ροκφέλερ.

Όμως, παρά τη σύνδεσή του με μια από τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο, δεν φαινόταν να έχει πρόσβαση στον πλούτο της, δεν είχε ποτέ μια σταθερή δουλειά, δούλευε από εταιρεία σε εταιρεία στη Wall Street και τελικά έγινε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε "ελεύθερος επαγγελματίας τραπεζίτης" εργαζόμενος, όπως έλεγε ο ίδιος, για την επίλυση του χρέους του Τρίτου Κόσμου.

Ζούσε μια πλούσια ζωή, αποκλειστικά από το εισόδημα της συζύγου του. Με τα χρήματά της -γιατί στην πραγματικότητα δεν είχε καθόλου χρήματα- αγόρασε μια εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης, αυτοκίνητα αντίκες και χειροποίητα κοστούμια.

Καθώς τα ψέματα που έλεγε ολοένα και γινόντουσαν περισσότερα, η Μπος άρχισε να υποψιάζεται ότι δεν τον ήξερε καθόλου. Όπως αποδείχθηκε, είχε δίκιο. Το όνομα του συζύγου της δεν ήταν Κλαρκ Ροκφέλερ. Ήταν ο Christian Gerhartsreiter και έκρυβε ένα περίπλοκο -και δολοφονικό- παρελθόν.
 
Τα πρώτα ψευδώνυμα του απατεώνα Christian Gerhartsreiter
 
Ο 17χρονος Christian Gerhartsreiter στη Γερμανία
 
Ο Christian Hanz Gerhartsreiter γεννήθηκε στην βαυαρική πόλη Μπέργκεν το 1961. Σε ηλικία 17 ετών, άφησε το σπίτι του και μετακόμισε στις ΗΠΑ, λέγοντας στις αρχές μετανάστευσης στο αεροδρόμιο JFK ότι ένα ζευγάρι Αμερικανών προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει ενώ θα φοιτούσε στις Η.Π.Α.

Αυτό ήταν μια μισή αλήθεια. Ο Gerhartsreiter, ενώ βρισκόταν σε ένα τρένο στην Γερμανία, είχε γνωρίσει μια οικογένεια από τις ΗΠΑ, τους Savio, η οποία προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει εάν βρισκόταν ποτέ στο Βερολίνο του Κονέκτικατ. Η οικογένεια δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε και όταν εκείνος εμγφανίστηκε στην πόρτα τους, τους έπεισε να τον αφήσουν να μείνει ως φοιτητής ανταλλαγής.
 
Τους είπε ότι ήταν θετός γιος Ευρωπαίων αριστοκρατών, αλλά η άρνησή του να κάνει ακόμη και βασικές δουλειές στο σπίτι -όπως το να φτιάξει πρωινό για τον ίδιο και να πλύνει τα ρούχα του- άρχισε γρήγορα να ενοχλεί τους Savio, οπότε, τον έδιωξαν. Αντί όμως να επιστρέψει στη Γερμανία, βρήκε περισσότερες οικογένειες για να τον φιλοξενήσουν. Σύντομα, είχε φύγει από τη μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας και είχε επιλύσει δύο προβλήματα: να κάνει μόνιμο το μεταναστευτικό του καθεστώς και να πάει στην Καλιφόρνια για να γίνει ηθοποιός.

Μέχρι το 1980, ο Gerhartsreiter είχε εξαγγλίσει το όνομά του σε Chris Gerhart και βρέθηκε να παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι. Εκεί, γνώρισε την Amy Jersild, την οποία, για να πάρει την πράσινη κάρτα, παντρεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1981. Λίγες εβδομάδες όμως αργότερα, εξαφανίστηκε.

Από Christian Gerhartsreiter γίνεται Κλαρκ Ροκφέλερ
 
Ο "Christopher Chichester" στις αρχές της δεκαετίας του 1980

Όταν έφτασε στην Καλιφόρνια, παρουσιάστηκε ως Christopher Chichester, προσθέτοντας μερικές φορές το "Mountbatten" ως μεσαίο όνομα για να προσθέσει στο γενεαλογικό του όνομα, και μοίραζε επαγγελματικές κάρτες όπου αποκαλούνταν 13ος βαρονέτος, μαζί με ένα ψεύτικο οικογενειακό έμβλημα.

Σύντομα, κατάφερε να κερδίσει την εύνοια των κατοίκων του προαστίου Σαν Μαρίνο στο Λος Άντζελες και βρήκε μια ηλικιωμένη και μοναχική γυναίκα, την Didi Sohus, την οποία έπεισε να τον φιλοξενήσει. Παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και έπεισε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό να του δώσει εκπομπή.

Η κατάσταση όμως περιπλέχτηκε γρήγορα καθώς, ο γιος της Sohus, John, και η σύζυγός του, Linda, μετακόμισαν στη μητέρα του. Σύντομα, ο γιος άρχισε να κάνει διάφορες ερωτήσεις στη μητέρα για τον φιλοξενούμενό της, αλλά και το πως χρησιμοποιούσε τα χρήματά της για να αγοράσει ακριβά ρούχα για τον εαυτό του.

Το 1985, ξαφνικά, το ζευγάρι εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τον Gerhartsreiter, τους είχαν καλέσει για επείγουσες υποθέσεις στην Ευρώπη. Σύντομα, εξαφανίστηκε και ο "Christopher Chichester", ο οποίος εμφανίστηκε στο Κονέκτικατ -υπό το όνομα Christopher Crowe-, όπου προσπάθησε να πουλήσει το αυτοκίνητο του John Sohus χωρίς έγγραφα.

Στο Κονέκτικατ, ο "Crowe" προσελήφθη σε μια θέση στελέχους χρηματιστηριακής εταιρείας. Όμως, όταν η εταιρεία ανακάλυψε ότι ο ΑΜΚΑ που τους είχε δώσει ανήκε στον καταδικασμένο κατά συρροή δολοφόνο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς, τον περιβόητο Γιο του Σαμ, τον απέλυσαν.
 
Μέχρι το 1994, όταν και ανακαλύφτηκε ένα πτώμα που πιστεύεται ότι ήταν του Sohus, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει άλλες δύο υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η ανακάλυψη οδήγησε την αστυνομία να αρχίσει να ερευνά τη σχέση του Crowe με τις δολοφονίες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Gerhartsreiter ζούσε ήδη επί δύο χρόνια ως Κλαρκ Ροκφέλερ.

Μια απαγωγή που οδήγησε στο τέλος του απατεώνα
 
Το 2008 στη δίκη του
 
Το 1992, ο Gerhartsreiter εμφανίστηκε ως James Frederick Mills Clark Rockefeller, από ένα λιγότερο γνωστό κλάδο της γνωστής οικογένειας Ροκφέλερ. Με αυτή την ταυτότητα ανακάλυψε ότι μπορούσε να εντυπωσιάσει τους πλούσιους κύκλους της ανώτερης τάξης στους οποίους πλέον τριγυρνούσε. Έτσι, το 1993, γνώρισε τη Sandra Boss, η οποία ερωτεύτηκε γρήγορα τον γοητευτικό νεαρό Ροκφέλερ.

Όμως, μετά από μια δεκαετία γάμου, ο Ροκφέλερ γινόταν όλο και πιο χειριστικός και -περιστασιακά- βίαιος. Πολλοί από το περιβάλλον του ζευγαριού άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί δεν έβγαζε νόημα καμία από τις ιστορίες του παρελθόντος του. Το 2006, η Μπος προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να ερευνήσει το ιστορικό του συζύγου της και όταν ανακάλυψε ότι επί χρόνια ψευδόταν για το ποιος ήταν, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Ο Gerhartsreiter συμβιβάστηκε με 800.000 δολάρια. Του δόθηκε έτσι η ευκαιρία να μην ψάξουν την πραγματική του ταυτότητα. Συμφώνησε επίσης να βλέπει την κόρη του τρεις φορές το χρόνο.

"Τα πάντα στη ζωή αυτού του ανθρώπου ήταν ψέματα", δήλωσε ο δημοσιογράφος Mark Seal, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τον Gerhartsreiter. "Το μόνο αληθινό ήταν η αγάπη του για την κόρη του. Και όταν την έχασε λόγω του διαζυγίου, άρχισε να σχεδιάζει πώς να την πάρει πίσω".

Μετά από μια υπό επίβλεψη επίσκεψη, ο Gerhartsreiter κατάφερε να ξεφύγει από τον κοινωνικό λειτουργό και απήγαγε την κόρη του.
 
Για ακόμη μια φορά, άλλαξε όνομα και ταυτότητα. Αυτή τη φορά έγινε ο καπετάνιος "Chip Smith" και πήγε σε ένα διαμέρισμα στη Βαλτιμόρη, όπου όμως, τον εντόπισε το FBI και, λέγοντάς του ότι το καταμαράν του βυθιζόταν στη μαρίνα, κατάφεραν να τον βγάλουν από το διαμέρισμα. Μόλις βγήκε, οι πράκτορες τον περικύκλωσαν. Η κόρη του δεν έπαθε τίποτα.
 
Αρχικά, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή. Λίγο μετά τη δίκη όμως, η αστυνομία άρχισε να δημιουργεί δικογραφία εναντίον του για τη δολοφονία του Jonathan Sohus το 1985 και, το 2013, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο.
 
Βλέπετε, όταν κάποιοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, κανένας απατεώνας, όσο απίστευτο χάρισμα και αν έχει όπως ο Gerhartsreiter, δεν μπορεί να ξεφύγει για πάντα από την αλήθεια...

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου