Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Edie Sedgwick: Η Φαμ Φατάλ που ενέπνευσε τον Άντι Γουόρχολ και τον Μπομπ Ντίλαν

Άντι Γουόρχολ και Έντι Σέντγουικ στη Νέα Υόρκη, 1965
 
Γνωστή τόσο για την ομορφιά της όσο και για τους προσωπικούς της δαίμονες, η Έντι Σέντγουικ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 20 Απριλίου του 1943,  έγινε γνωστή ως ηθοποιός με το "Superstars" του Άντι Γουόρχολ πριν πεθάνει μόλις σε ηλικία 28 χρόνων το 1971.
 
 
Εξωτερικά, η Έντι Σέντγουικ φαινόταν να τα έχει όλα. Όμορφη, πλούσια, μούσα του Άντι Γουόρχολ και έζησε μια ζωή που πολλοί δεν μπορούν παρά να ονειρεύονται. Το σκοτάδι όμως που είχε μέσα της ήταν βαθύ.

Η ομορφιά της και η μολυσματική της ενέργεια έφεραν μεγάλη τραγωδία. Η Σέντγουικ είχε υποστεί μια καταχρηστική, απομονωμένη παιδική ηλικία και, συχνά, πάλευε με ψυχικές ασθένειες, διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση ναρκωτικών.

Πριν πεθάνει, είχε ποζάρει για την Vogue, είχε εμπνεύσει τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν και είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του Γουόρχολ. Και όλα αυτά, μόλις στα 28 χρόνια που έζησε.
 
Τα προβληματικά παιδικά χρόνια της
 
Η Έντι χορεύει με τον Gerard Malanga, Ιανουάριος 1966
 
Γεννημένη στις 20 Απριλίου του 1943, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, η Edith Minturn Sedgwick κληρονόμησε δύο πράγματα από την οικογένειά της -χρήματα και ψυχικές ασθένειες. Καταγόταν από μια μεγάλη οικογένεια επιφανών Αμερικανών, αλλά, όπως είχε πει ένας πρόγονός της, η κατάθλιψη ήταν "οικογενειακή αρρώστια".

Μεγάλωσε σε ένα ράντσο βοοειδών 12.140 στρεμμάτων στη Σάντα Μπάρμπαρα, το Corral de Quati, υπό τον "παγωμένο" πατέρα της, Φράνσις "Ντουκ" Σέντγουικ, ο οποίος, αν και τον είχαν προειδοποιήσει να μην κάνει παιδιά λόγω των ψυχικών του ασθενειών, εντούτοις, μαζί με τη σύζυγό του, Άλις, απέκτησαν οκτώ.

Τα παιδιά αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους. Η Έντι και τα αδέρφια της έφτιαχναν τα δικά τους παιχνίδια, περιπλανιόνταν μόνα τους στο ράντσο και ζούσαν σε ξεχωριστό σπίτι από τους γονείς τους.

"Μας δίδαξαν με έναν περίεργο τρόπο", ανέφερε ο αδερφός της, Τζόναθαν. "Έτσι, όταν βγήκαμε στον κόσμο, δε χωρούσαμε πουθενά. Κανείς δεν μπορούσε να μας καταλάβει".

Η παιδική της ηλικία σημαδεύτηκε -και- από σεξουαλική κακοποίηση. Στα επτά της, όπως ισχυρίστηκε η ίδια αργότερα, ο πατέρας της προσπάθησε να κάνει σεξ μαζί της. Επίσης, λέγεται ότι ένας από τους αδελφούς της της έκανε πρόταση γάμου, λέγοντάς της, "μια αδερφή και ένας αδερφός πρέπει να μάθουν ο ένας στον άλλον τους κανόνες και το παιχνίδι του έρωτα".

Κατά την παιδική της ηλικία, ανέπτυξε διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. Όταν βρήκε τον πατέρα της με μια άλλη γυναίκα, εκείνος της απάντησε χτυπώντας την, δίνοντάς της ηρεμιστικά και λέγοντάς της, "Δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι τρελή".

Αμέσως μετά, οι γονείς της την έστειλαν σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, το Silver Hill, στο Κονέκτικατ.

Από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στη φήμη στη Νέα Υόρκη
 
Το 1962
 
Στην ανατολική ακτή, τα προβλήματα της Έντι φαινόταν να επιδεινώνονται. Αφού έφτασε να ζυγίζει μόλις 40 κιλά, την έστειλαν εσωτερική, όπου έχασε τη θέλησή της για ζωή.

"Ήμουν πολύ αυτοκτονική", είπε αργότερα. "Πέθαινα από την πείνα μόνο και μόνο γιατί δεν ήθελα να είμαι σαν την οικογένειά μου… Δεν ήθελα να ζήσω".

Την ίδια στιγμή, είχε αρχίσει να βιώνει τη ζωή έξω από τη δυναμική της οικογένειάς της. Ενώ ήταν στο νοσοκομείο, ξεκίνησε μια σχέση με έναν φοιτητή του Χάρβαρντ, που, και εδώ όμως, τα πράγματα δεν πήγαν καλά, καθώς έμεινε έγκυος και έκανε έκτρωση.

Έφυγε από το νοσοκομείο και, το 1963, γράφτηκε στο κολέγιο γυναικών του Χάρβαρντ, το Radcliffe, όπου -όμορφη, αποστεωμένη και ευάλωτη- έκανε εντύπωση στους συμμαθητές της. "Κάθε αγόρι στο Χάρβαρντ προσπαθούσε να σώσει την Έντι από τον εαυτό της", ανέφερε κάποιος.

Το 1964, πήγε στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ξέφυγε από τις τραγωδίες. Εκείνη τη χρονιά, ο αδερφός της Minty κρεμάστηκε, αφού πρώτα είχε δηλώσει στον πατέρα τους την ομοφυλοφιλία του. Ένας άλλος από τους αδελφούς της, ο Μπόμπι, έπαθε νευρικό κλονισμό και έπεσε με τη μοτοσυκλέτα του πάνω σε ένα λεωφορείο.

Παρόλα αυτά, η Έντι φαινόταν να ταιριάζει καλύτερα στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1960. Αδύνατη και έχοντας ένα ταμείο 80.000 δολαρίων, είχε όλη την πόλη στην παλάμη του χεριού της. Το 1965, συνάντησε τον Άντι Γουόρχολ.
 
Όταν η Έντι γνώρισε τον Γουόρχολ
 

Στις 26 Μαρτίου 1965, η Έντι συνάντησε τον Άντι Γουόρχολ στο πάρτι γενεθλίων του Τενεσί Ουίλιαμς. Όχι όμως τυχαία. Την γνωριμία έκανε ο παραγωγός ταινιών Lester Persky ο οποίος, όταν ο Γουόρχολ είδε για πρώτη φορά μια φωτογραφία της, είπε, "ο Άντι πήρα βαθιά αναπνοή και είπε 'Είναι τόσο Ο-ΜΟΡ-ΦΗ', κάνοντας κάθε γράμμα να ακούγεται σαν ολόκληρη συλλαβή".

Αργότερα, ο Γουόρχολ την περιέγραψε ως "τόσο όμορφη, αλλά και τόσο άρρωστη", προσθέτοντας, "Μου κίνησε το ενδιαφέρον".

Πρότεινε στην Έντι να πάει στο στούντιό του, το The Factory στην East 47th Street στο Κέντρο του Μανχάταν, και όταν εκείνη πέρασε από εκεί τον Απρίλιο, της έδωσε έναν μικρό ρόλο στην αποκλειστικά ανδρική ταινία του, Vinyl. Ο ρόλος της ήταν μόλις πέντε λεπτά και περιλάμβανε κάπνισμα και χορό χωρίς διάλογο. Ήταν όμως σαγηνευτική και έγινε η μούσα του Γουόρχολ.

Έκοψε τα μαλλιά της και τα έβαψε πλατινέ για να ταιριάζει με το εμβληματικό look του μέντορά της, ο οποίος γύρισε 18 ταινίες μαζί της τελικά.

"Νομίζω ότι η Έντι ήταν κάτι που ο Άντι θα ήθελε να ήταν. Έγινε ο Πυγμαλίωνάς της", έγραψε ο Τρούμαν Καπότε. "Ο Γουόρχολ θα ήθελε να ήταν η Έντι Σέντγουικ. Θα ήθελε να ήταν ένας γοητευτικός, γεννημένος από καλή οικογένεια ντεμπιτάντ από τη Βοστώνη. Θα ήθελε να ήταν οποιοσδήποτε εκτός από τον Άντι Γουόρχολ".

Η Έντι έγινε διάσημη επειδή... ήταν ήδη διάσημη -λόγω της οικογένειας- και της μοναδικής της εμφάνισης -κοντά μαλλιά, σκούρο μακιγιάζ στα μάτια, μαύρες κάλτσες, κορμάκια και μίνι φούστες-, που την έκαναν αμέσως αναγνωρίσιμη.

Ωστόσο, παρασκηνιακά, στρεφόταν συχνά στα ναρκωτικά. Της άρεσαν τα speedball, δηλαδή, μικρές δόσεις ηρωίνης στο ένα χέρι και αμφεταμίνες στο άλλο.

Αν και για ένα διάστημα, ο Γουόρχολ και η Έντι ήταν αχώριστοι, χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να καταρρεύσουν τα πάντα. Ήδη, από το καλοκαίρι του 1965, η Σέντγουικ άρχισε να χάνει την πίστη της στον Γουόρχολ και παραπονέθηκε ότι "αυτές οι ταινίες με παρουσιάζουν εντελώς ηλίθια!".

Επιπλέον, είχε βρει ενδιαφέρον σε μια άλλη δημοφιλή φιγούρα της τέχνης, καθώς φέρεται να είχε σχέση με τον Μπομπ Ντίλαν.

Το φημολογούμενο ειδύλλιο
 
Ο Μπομπ Ντίλαν το 1963
 
Το ειδύλλιό της με τον Μπομπ Ντίλαν -αν υπήρχε- κρατήθηκε μυστικό, αν και λέγεται ότι ο τραγουδιστής έγραψε μια σειρά από τραγούδια για αυτήν -συμπεριλαμβανομένου του "Leopard-Skin Pill-Box Hat". Ο αδερφός της, Τζόναθαν, ισχυρίστηκε ότι η Έντι ερωτεύτηκε τον τραγουδιστή πολύ.

"Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε γνωρίσει αυτόν τον τραγουδιστή στο Chelsea και νομίζει ότι ερωτεύεται. Μπορούσα να διακρίνω τη διαφορά σε αυτήν, μόνο από τη φωνή της. Ακουγόταν τόσο χαρούμενη, αντί για λυπημένη. Αργότερα μου είπε ότι είχε ερωτευτεί τον Μπομπ Ντίλαν", είπε.

Επιπλέον, ο Τζόναθαν ισχυρίστηκε ότι η Έντι έμεινε έγκυος από τον Ντίλαν -και ότι οι γιατροί την ανάγκασαν να κάνει έκτρωση. "Η μεγαλύτερη χαρά της ήταν με τον Μπομπ Ντίλαν και η πιο λυπημένη της στιγμή ήταν με τον Μπομπ Ντίλαν, χάνοντας το παιδί", είπε ο Τζόναθαν. "Η Έντι άλλαξε από αυτή την εμπειρία, πάρα πολύ".

Δεν ήταν όμως το μόνο πράγμα που άλλαξε στη ζωή της. Η σχέση της με τον Γουόρχολ, που ίσως ένιωθε ζήλια για την Έντι και τον Ντίλαν, άρχισε να καταρρέει.
 
"Προσπαθώ να τον πλησιάσω, αλλά δεν μπορώ", εκμυστηρεύτηκε η ίδια σε έναν φίλο της καθώς η συνεργασία τους επιδεινώθηκε.

Ακόμα και το ειδύλλιό της με τον Ντίλαν φαινόταν καταδικασμένο. Το 1965, εκείνος παντρεύτηκε τη Sara Lowndes σε μια μυστική τελετή. Λίγο αργότερα, η Σέντγουικ ξεκίνησε σχέση με τον καλό φίλο του Ντίλαν, τον μουσικό Bobby Neuwirth. Δεν μπορούσε όμως να γεμίσει το κενό που είχε ανοίξει μέσα της.

"Γι' αυτόν τον άντρα, ήμουν σαν σκλάβα του σεξ", είπε. "Μπορούσα να κάνω σεξ επί 48 ώρες… χωρίς να κουράζομαι. Τη στιγμή όμως που θα με άφηνε μόνη, ένιωθα τόσο άδεια και χαμένη που άρχιζα να παίρνω χάπια".

Η καθοδική της πορεία δεν πέρασε απαρατήρητη. Στην τελευταία της ταινία με τον Γουόρχολ, ο καλλιτέχνης έδωσε μια ανατριχιαστική σκηνοθεσία. "Θέλω κάτι όπου, στο τέλος, η Έντι θα αυτοκτονήσει", ενώ ο ίδιος ρώτησε έναν φίλο, "Πιστεύεις ότι η Έντι θα μας αφήσει να την κινηματογραφήσουμε όταν αυτοκτονήσει;".

Πράγματι, οι μέρες της Έντι Σέντγουικ ήταν μετρημένες.

Η μοιραία πτώση μιας εμβληματικής μούσας
 
Ιταλική αφίσα για το "Ciao! Manhattan", μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Έντι Σέντγουικ που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τον θάνατό της
 
Μετά από την απομάκρυνσή της από τον Γουόρχολ, το αστέρι της Έντι φαινόταν να συνεχίζει να ανεβαίνει. Η ίδια όμως εξακολουθούσε να παλεύει με τους εσωτερικούς της δαίμονες.

Το 1966, φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue. Όμως, αν και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού την αποκάλεσε "Youthquake" (Σεισμό), η υπερβολική χρήση ναρκωτικών την εμπόδισε να γίνει μέλος της οικογένειας της Vogue.

"Στις στήλες κουτσομπολιού ταυτίστηκε με τα ναρκωτικά, και, τότε, υπήρχε μια κάποια ανησυχία για τη συμμετοχή της σε αυτή την κοινότητα", είπε η αρχισυντάκτρια Gloria Schiff. "Τα ναρκωτικά είχαν κάνει μεγάλη ζημιά σε νέους, δημιουργικούς, λαμπρούς ανθρώπους που απλώς ήμασταν κατά αυτής της κοινότητας από πολιτικής άποψης".

Η Έντι, αφού έζησε στο ξενοδοχείο Chelsea για μερικούς μήνες, τα Χριστούγεννα το 1966, πήγε να δει τους δικούς της. Ο αδερφός της Τζόναθαν ανέφερε ότι η συμπεριφορά της ήταν παράξενη και έμοιαζε με εξωγήινη. "Τσατιζόταν με αυτό που θα έλεγες πριν το πεις. Έκανε τους πάντες να νιώθουν άβολα. Ήθελε να τραγουδήσει, και τραγουδούσε… αλλά ήταν κουραστικό, γιατί δεν ήταν συντονισμένο".

Στις αρχές του 1967, ο Neuwirth, μη μπορώντας να διαχειριστεί τη εξάρτησή της από τα ναρκωτικά, την εγκατέλειψε. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η Έντι άρχισε να γυρίζει μια ημι-βιογραφική ταινία με τίτλο "Ciao! Manhattan". Αν και λόγω κακής υγείας εξαιτίας των ναρκωτικών σταμάτησε την παραγωγή της, τελικά κατάφερε να την ολοκληρώσει το 1971.

Μέχρι τότε, είχε περάσει και από άλλα -πολλά- ψυχιατρικά ιδρύματα. Αν και δυσκολευόταν, εξακολουθούσε να αποπνέει την ίδια γοητευτική ενέργεια που τόσο είχε δελεάσει τον Ντίλαν και τον Γουόρχολ. Το 1970, ερωτεύτηκε έναν συνάδελφό της, τον Michael Post, με τον οποίο παντρεύτηκε στις 24 Ιουλίου 1971.

Όπως όμως ακριβώς ήρθε η άνοδός της, έτσι ήρθε και η πτώση της.
 
Στις 16 Νοεμβρίου 1971, ο Post ξύπνησε και την βρήκε νεκρή δίπλα του. Ήταν μόλις 28 ετών και είχε πεθάνει από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Η Έντι είχε ζήσει μια σύντομη ζωή, αλλά την έζησε με όλη της την καρδιά. Παρά τους δαίμονές της και το βάρος του παρελθόντος της, έγινε η μούσα δύο μεγάλων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.

"Είμαι ερωτευμένη με όλους όσους έχω γνωρίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είμαι απλώς μια τρελή, τρελαμένη καταστροφή ενός ανθρώπου", είχε πει.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου